Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

Βοιωτία: Ορατότης μηδέν


Ρεπορτάζ: Δημήτρης Κυριακόπουλος – Εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Με μελανά χρώματα περιγράφει την πραγματικότητα στο επιχειρηματικό πεδίο της Βοιωτίας ο πρόεδρος τουΕπιμελητηρίου Παναγιώτης Αγνιάδης. «Η Βοιωτία έχει υποστεί όλες τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης» τονίζει στη «δημοκρατία», αναφέροντας χαρακτηριστικά τις 200 επιχειρήσεις του νομού που έκλεισαν τελευταία, αλλά και εκείνες που υποχρεώθηκαν να μειώσουν το προσωπικό τους, με αποτέλεσμα τη ραγδαία αύξηση της ανεργίας, η οποία λαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις.

Αλλά και για τη συνέχεια οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες. «Δεν υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον» επισημαίνει, εκφράζοντας ταυτόχρονα την απαισιοδοξία του για την προσέλκυση νέων επενδύσεων στο περιβάλλον της γενικότερης αστάθειας και όταν δεν έχουν αρθεί ουσιαστικά εμπόδια, όπως η υψηλή φορολόγηση και οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις.

«Οι επιχειρήσεις και οι επιχειρηματίες είναι γονατισμένοι και χωρίς ελπίδα σήμερα» σημειώνει ο Παναγιώτης Αγνιάδης, υπό την ιδιότητα και του γενικού γραμματέα της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, και αναφέρεται σε εκτιμήσεις για «ισοπεδωτικό 2012», μετά και τα μέτρα του νέου Μνημονίου, που βαθαίνουν την ύφεση. Γι’ αυτό τάσσεται υπέρ της άμεσης διεξαγωγής εκλογών, προκειμένου η κυβέρνηση που θα προκύψει να επαναδιαπραγματευτεί με τους δανειστές μας στη βάση όρων ανάπτυξης.

Παρ’ όλα αυτά η Βοιωτία διαθέτει σημαντικό επιχειρηματικό δυναμικό, καθώς σε Σχηματάρι και Οινόφυτα βρίσκονται αρκετές από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες της χώρας. «Στο Επιμελητήριό μας έχουμε περί τις 200 εξαγωγικές μονάδες, ενώ βοιωτικά προϊόντα βρίσκονται σε όλο τον κόσμο» αναφέρει ο κ. Αγνιάδης, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία σε μια παραδοξότητα: Επειδή ο κύκλος εργασιών των μεγάλων βιομηχανιών προσμετράται στο ακαθάριστο προϊόν του νομού, μολονότι ο χαρακτήρας τους δεν είναι τοπικός, καθίσταται -πλασματικά- η Βοιωτία οικονομικά εύρωστη στα χαρτιά, με αποτέλεσμα να χάνει σημαντικούς πόρους από τα ευρωπαϊκά προγράμματα! Επιπλέον, θέτει το ζήτημα της εντοπιότητας των εργαζομένων, καθώς το 90% του εργατικού δυναμικού της βιομηχανικής ζώνης εντός της Βοιωτίας δεν διαμένει σε αυτή... Θετική εξέλιξη για τις μονάδες του νομού θα είναι η χρήση του φυσικού αερίου -προβλέπεται να αρχίσει το επόμενο έτος-, αφού εκτιμάται ότι θα αποφέρει μείωση του ενεργειακού κόστους κατά 20%.

Επιπροσθέτως, υπάρχει σχέδιο για την ίδρυση εμπορευματικού σταθμού και πρόταση για δημιουργία κεντρικής αγοράς οπωροκηπευτικών στην περιοχή της Θήβας, η οποία θα τροφοδοτεί το Λεκανοπέδιο.

Οσον αφορά το μείζον περιβαλλοντικό πρόβλημα της μόλυνσης του ποταμού Ασωπού από μονάδες της βιομηχανικής περιοχής Οινοφύτων - Σχηματαρίου, όπου κατά το παρελθόν έγινε άναρχη εγκατάσταση βιομηχανιών, ο Παναγιώτης Αγνιάδης εκφράζει την άποψη ότι πρέπει να απομονώνονται και να τιμωρούνται οι λίγοι που ρυπαίνουν και να μην ενοχοποιείται συλλήβδην ο επιχειρηματικός κόσμος της περιοχής. Πιστεύει δε ότι η διενέργεια ελέγχων και ερευνών από έναν φορέα κοινής αποδοχής θα συμβάλει στην εξαγωγή μη αμφισβητούμενων συμπερασμάτων σχετικά με την κατάσταση του ποταμού και τις πηγές ρύπανσης.

ΜΕΣΟΤΙΤΛΟΣ:

Στροφή στον Τουρισμό…

Το Επιμελητήριο Βοιωτίας επιδιώκει την ενίσχυση του πνεύματος αλληλεγγύης στην παρούσα δύσκολη περίοδο. Στις προτεραιότητές του συγκαταλέγεται και η ανάδειξη του πλούσιου τουριστικού πακέτου του νομού. Για τον σκοπό αυτό επιχειρείται, σε συνεργασία με τη Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας, η προώθηση του εκκλησιαστικού τουρισμού, ενώ κατατέθηκε πρόταση για την ανάπτυξη του σχολικού τουρισμού. Στοχεύοντας στην προβολή σημαντικών στοιχείων της ιστορίας του τόπου, η δραστήρια διοίκηση του Επιμελητηρίου πραγματοποίησε πρόσφατα εκδήλωση στη Λιβαδειά για τον μεγάλο θαλασσομάχο Λάμπρο Κατσώνη, ο οποίος κατάγεται από εκεί.

Πηγή: http://www.dimokratianews.gr/content/5577/%CE%B2%CE%BF%CE%B9%CF%89%CF%84%CE%AF%CE%B1-%CE%BF%CF%81%CE%B1%CF%84%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BC%CE%B7%CE%B4%CE%AD%CE%BD

Δεν υπάρχουν σχόλια: