Αναλυτικά η επίκαιρη ερώτηση που υπέβαλε προς το Περιφερειακό Συμβούλιο της Λιβαδειάς την 29-3-2012 ο Οικονομολόγος και Περιφερειακός Σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας κ. Λουκάς Καράντζαλης.
α) ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΚΩΠΑΙΔΟΣ -ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΙΑΣ ΝΕΑΣ ΙΣΧΥΡΗΣ ΔΟΜΗΣ ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΜΕ ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΡΙΟ
Σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία κατά την οποία η ύφεση τρώει τις σάρκες μας, η χώρα μας, αλλά και η περιοχή μας, έχουν ανάγκη, τώρα και όχι αύριο, από δυναμικές αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις, οι οποίες θα αλλάξουν άρδην τον αναπτυξιακό χάρτη. Στον πρωτογενή τομέα υπάρχει απόλυτη ανάγκη κατάργησης του παλαιολιθικού Οργανισμού Κωπαίδος και αντικατάστασή του από ένα νέο σύγχρονο οργανισμό, ο οποίος θα δώσει βαρύτητα στην Ανάπτυξη του Κωπαιδικού πεδίου, και ο οποίος σε συνδυασμό με την δημιουργία μιας ισχυρής δομής τυποποίησης και εμπορίας των αγροτικών προιόντων της Στερεάς Ελλάδας και Δημοπρατήριο, να λειτουργούν ως δυναμικός μοχλός ανάπτυξης και αναδιάρθρωσης της γεωργικής παραγωγής, έτσι ώστε να μπορέσουμε να αντιστρέψουμε την υφεσιακή κατάσταση της οικονομίας και να δημιουργήσουμε εισοδήματα και νέες θέσεις εργασίας.
Ας εστιάσουμε τις δυνάμεις μας όλοι, αρμόδιοι φορείς και κοινωνικοί εταίροι, σε αυτές τις δύο παρεμβάσεις, για να δώσουμε την αναπτυξιακή δυναμική που έχει ανάγκη ο τόπος μας. Και συγκεκριμένα:
Κατάργηση του αποστεωμένου Οργανισμού Κωπαΐδος και δημιουργία στη θέση του , νέου φορέα διαχείρισης της άρδευσης , αποστράγγισης και αγροτικής ανάπτυξης του κωπαϊδικού πεδίου. Ο νέος φορέας ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΩΠΑΪΔΟΣ να έχει τη νομική μορφή ΝΠΙΔ βάσει του Ν. 849/1978. Έτσι θα μπορεί να έχει την διοικητική ευελιξία που δίνει το πλαίσιο των Ανώνυμων Εταιρειών, ενώ παράλληλα θα μπορεί να ασκεί δημόσια εξουσία (επιβολή και είσπραξη τελών κλπ), κατά τα πρότυπα του ΟΑΔΥΚ. Ο νέος φορέας απελευθερωμένος από τα προβλήματα του παρελθόντος, να δρομολογήσει το νέο ξεκίνημα στα ζητήματα της αξιοποίησης του αγροκτήματος των 300.000 στρ. της κωπαΐδος. Η Κωπαΐδα μπορεί να γίνει η ατμομηχανή της ανάπτυξης της Βοιωτίας, με τη δημιουργία εισοδημάτων και νέων θέσεων εργασίας, όπως το έκανε και στα πολύ δυσκολότερα χρόνια των προηγούμενων δεκαετιών .
Δημιουργία μιας ισχυρής δομής «Τυποποίησης, επεξεργασίας και εμπορίας οπωροκηπευτικών σε συνδυασμό με δημοπρατήριο» σε επίπεδο Στερεάς Ελλάδας. Προτεινόμενη θέση η περιοχή του Κάστρου ως η πλέον κεντροβαρική- κομβική στην Στερεά Ελλάδα.. Έχει εκπονηθεί σχετική μελέτη σκοπιμότητας και βιωσιμότητας δημιουργίας μιας τέτοιας επένδυσης, από την Αναπτυξιακή Εταιρεία της πρώην Νομαρχίας Βοιωτίας (ΒΑΕΠΑΕ). Η δομή αυτή θα λειτουργήσει δυναμικά ως υποδομή στα πλαίσια μιας πολιτικής αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών. Η προτεινόμενη λαχαναγορά θα μπορούσε να λειτουργήσει συμπληρωματικά στη λαχαναγορά του Ρέντη και να αποσυμφορήσει το κεντρικό σύστημα διανομής και τροφοδοσίας της Πρωτεύουσας με αγροτικά προιόντα με της Στερεάς Ελλάδας, δημιουργώντας εισοδήματα και θέσεις εργασίας στη γεωργική παραγωγή.
β) ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ
Το πρόβλημα της ανεργίας για την Στερεά Ελλάδα λαμβάνει πλέον εκρηκτικές διαστάσεις και αποτελεί μια ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της κοινωνικής συνοχής για τη Στερεά Ελλάδα.
Η κατάταξη της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στην πρώτη θέση ή στις πρώτες θέσεις από πλευράς ανεργίας στη χώρα, μας αναγκάζει όλους να πάρουμε πρωτοβουλίες ΤΩΡΑ με βάση τα νέα δεδομένα, για την άμβλυνση των συνεπειών της ανεργίας στις ομάδες του πληθυσμού που πλήττονται ιδιαίτερα και αυτές είναι οι νέοι, όπου ο ένας στους δύο πλέον δεν βρίσκει δουλειά, και οι ευπαθείς κοινωνικές ομάδες των άνεργων γυναικών, των άνω τω 45 ετών μακροχρόνια άνεργοι, των μονογονεϊκών οικογενειών, των αστέγων, εκείνων που πλήττονται από την φτώχεια κλπ.
Δυστυχώς η Στερεά Ελλάδα αντιμετωπίζεται ακόμη από τα Υπουργεία ως πλούσια περιοχή με το υψηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ, και τα προγράμματα που σχεδιάζονται και προκηρύσσονται για την ενίσχυση της Απασχόλησης μας δίνουν ελάχιστα σε σχέση με άλλες περιφέρειες .
Αναφέρω χαρακτηριστικά τα προγράμματα:
1) 1) Τ.Ο.Π.Ε.Κ.Ο-Τοπικά Ολοκληρωμένα Προγράμματα Ευάλωτων Κοινωνικά Ομάδων όπου για την Στερεά Ελλάδα προβλέπεται ως χρηματοδότηση μόλις 1.300.000 ευρώ , ενώ σε άλλες με μικρότερα προβλήματα ανεργίας πχ Θεσσαλία προβλέπεται 6.100.000 ευρώ, για την Δυτική Ελλάδα 6.200.000 ευρώ, για την Κρήτη 4.800.000 ευρώ κλπ
2) 2) Τ.Ο.Π.Σ.Α –Τοπικά Ολοκληρωμένα Προγράμματα Στήριξης της Απασχόλησης όπου για την Στερεά Ελλάδα προβλέπονται 2.200.000 ευρώ , ενώ για τη Θεσσαλία προβλέπονται 8.500.000 ευρώ κλπ
3) 3) ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ για απασχόληση μέσω ΜΚΟ σε Δήμους , Περιφέρεια κλπ δόθηκαν οι εγκρίσεις για απασχόληση, και αναλογικά του μεγέθους και των προβλημάτων απασχόλησης η Στερεά Ελλάδα είναι και πάλι είναι αδικημένη και συγκεκριμένα η Στερεά Ελλάδα πήρε μόλις 6.500.000 ευρώ και 2.000 θέσεις απασχόλησης, ενώ άλλες περιοχές όπως η Θεσσαλία πήρε 17,5 εκ περίπου και 5.300 θέσεις απασχόλησης, η Δυτική Ελλάδα 17 εκ ευρώ και 5.200 θέσεις, η Πελοπόννησος 13,5 εκ ευρώ και 4.130 θέσεις απασχόλησης.
Επειδή τα πράγματα είναι ανάλογα και για τα προγράμματα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας από το ΕΣΠΑ, όπου τα κονδύλια και λιγότερα είναι σε σχέση με άλλες περιφέρειες και τα ποσοστά επιχορήγησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι σαφώς πολύ μικρότερα από άλλες περιοχές, καταλαβαίνουμε γιατί η ανεργία στην Στερεά Ελλάδα καλπάζει με αυτούς τους ρυθμούς.
Επιβάλλεται λοιπόν ΤΩΡΑ:
1) Ο τετραπλασιασμός τουλάχιστον των κονδυλίων της Στερεάς Ελλάδας για τα προγράμματα στήριξης της απασχόλησης α) ΤΟΠΕΚΟ β) ΤΟΠΣΑ και γ) ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ , για στοιχειώδη ανακούφιση των ανέργων της Στερεάς Ελλάδας
2) Νέες προκηρύξεις προγραμμάτων από το ΕΣΠΑ για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μεταποίησης, εμπορίου και υπηρεσιών, αλλά και των μεγάλων εξαγωγικών επιχειρήσεων, με αυξημένα ποσοστά επιχορήγησης, όπως ισχύει και στις άλλες περιφέρειες της χώρας.
ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ Η ΑΔΙΚΙΑ.
Μέχρι πότε θα πληρώνουμε τις λάθος πολιτικές του παρελθόντος;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου