Παρασκευή 5 Ιουλίου 2024

H συμβολή των Ευρωπαϊκών Ταμείων στη Στερεά Ελλάδα - Τι έργα έγιναν σε θέματα Υγείας, Παιδείας και Επιχειρηματικότητας!


 

Στο πλαίσιο της 3ης Επιτροπής Παρακολούθησης, η Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας διοργάνωσε την Τετάρτη 26 Ιουνίου 2024 εσπερίδα με θέμα την συμβολή των Ευρωπαϊκών Ταμείων στην ανάπτυξη της Ευρυτανίας, καθώς και τη συμβολή των Ευρωπαϊκών Ταμείων στη Στερεά Ελλάδα σε θέματα Υγείας, Παιδείας και Επιχειρηματικότητας.

 Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Καρπενησίου. Αίθουσα που κατασκευάστηκε με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα «ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ 2014 - 2020» και αποτελεί ένα από τα έργα που πραγματοποιήθηκαν στην Π.Ε. Ευρυτανίας κατά την προηγούμενη προγραμματική περίοδο. 






Μετά το σύντομο χαιρετισμό από τον Προϊστάμενο της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Προγράμματος «ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ»  Κωνσταντίνο Λέμα, έγινε ειδική αναφορά σε παρόμοια έργα που χρηματοδοτήθηκαν από το Πρόγραμμα «ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ 2014 - 2020», από τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ευρυτανίας Αριστείδη Τασιό, τον Δήμαρχο Καρπενησίου Χρήστο Κακαβά και τον Δήμαρχο Αγράφων Αλέξη Καρδαμπίκη. Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος Μαίρη Παπακωνσταντίνου.

Έγινε εκτενής αναφορά στα έργα και τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει διαχρονικά στην Ευρυτανία από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία με έμφαση στα οδικά δίκτυα, στα έργα αστικής ανάπλασης, σε έργα ύδρευσης, αποχέτευσης, βιολογικών καθαρισμών και αντιπλημμυρικής προστασίας, σε έργα ανάπλασης οικισμών, σε έργα αναβάθμισης των υποδομών υγείας του Νομού, αναβάθμισης των σχολικών εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού, αξιοποίησης πολιτιστικών και περιβαντολλογικών μνημείων της περιοχής καθώς και πρωτοβουλίες και δράσεις που αφορούν την επιχειρηματικότητα, την απασχόληση και την λειτουργία δομών Παιδείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. 

Ακολούθησε συζήτηση με τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Φάνη Σπανό, ο οποίος δέχθηκε ερωτήματα σχετικά με την αποτίμηση της υλοποίησης του Προγράμματος «ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ 2014 – 2020», καθώς και για την πρόοδο του Προγράμματος «ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ 2021 – 2027». Μεταξύ άλλων, ο Φάνης Σπανός ανέπτυξε τα ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά της πορείας υλοποίησης του προηγούμενου, αλλά και του νέου Προγράμματος, δίνοντας έμφαση στις προσκλήσεις για χρηματοδότηση ζωτικής σημασίας έργων και δράσεων (αντιπλημμυρικά, υποδομές και εξοπλισμοί Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, σχολικές υποδομές, ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίων κτιρίων, μηχανήματα και εξοπλισμοί Πολιτικής Προστασίας, έργα πολιτιστικής κληρονομιάς, κ.α.). Επιπλέον,  ανέδειξε τον υπερδιπλασιασμό των πόρων του ΕΣΠΑ για την τρέχουσα προγραμματική περίοδο και τόνισε ότι διαπιστώνονται ήδη υψηλές επιδόσεις στην υλοποίησή του! Ευχαρίστησε δημόσια για την παραγωγική συνεργασία τους Ευρωπαίους Επιτρόπους Ελίζα Φερέιρα και Νικολά Σμιτ, τους επικεφαλής των Μονάδων για τα ελληνικά Προγράμματα  και φυσικά τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

 Στο τρίτο πάνελ που αφορούσε την Υγεία, την Παιδεία και την Επιχειρηματικότητα αναλύθηκαν τόσο οι παρεμβάσεις που έχουν ήδη γίνει όσο και  η στόχευση της επόμενης περιόδου, από τους Φώτη Σερέτη (Διοικητής  5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας), Ελένη Μπενιάτα (Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας) και Στέλιο Αστρακά (Γενικός Διευθυντής  Αναπτυξιακής Διαχειριστικής Α.Ε.). Όσον αφορά τα θέματα υγείας, προτεραιότητα δίνεται  στην ίδρυση Κινητών Μονάδων Υγείας σε όλη την Στερεά Ελλάδα, μία εκ των οποίων θα αφορά την Ευρυτανία, καθώς και η προτεραιότητα που θα δοθεί στην Πρωτοβάθμια  φροντίδα υγείας. Όσον αφορά τα θέματα Παιδείας, προτεραιότητα  δίνεται στην εντατικοποίηση των προσπαθειών για την περαιτέρω βελτίωση των υποδομών και του υλικοτεχνικού εξοπλισμού. Όσον αφορά την επιχειρηματικότητα έγινε εκτενής αναφορά των προγραμμάτων που υλοποιήθηκαν αλλά και αυτών που θα υλοποιηθούν με χρηματοδότηση τόσο από τα Τομεακά προγράμματα όσο και από το Περιφερειακό πρόγραμμα με επιδοτήσεις που θα αφορούν όλους τους τομείς της οικονομίας και τα αυξημένα ποσοστά επιδότησης που υπάρχουν σε ορεινές περιοχές. 







Η ειδική θεματική εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τις παρεμβάσεις της Έφης Μελετίου (Στέλεχος της Γενικής Διεύθυνσης Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης  της  Ευρωπαϊκής Επιτροπής) και του Ιωάννη Σολομωνίδη (Στέλεχος της Γενικής  Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής και Αστικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής). 




Σε δήλωση του ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ευρυτανίας Αριστείδης Τασιός ανέφερε τα εξής: «Στη σημερινή εκδήλωση είχαμε την ευκαιρία, αφενός να αναφέρουμε τα σημαντικά που έχουν γίνει στην περιοχή μας διαχρονικά από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία, αλλά να αναφερθούμε κυρίως στις προσκλήσεις που σήμερα αντιμετωπίζουμε και πως αυτές θα αντιμετωπιστούν στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο με προτεραιότητα στην αξιοποίηση των Ευρωπαϊκών κονδυλίων για την άρση της απομόνωσης της περιοχής, για την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων μας αλλά και για την βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. Ειδικά για περιοχές σαν την δική μας όπου το δημογραφικό ζήτημα είναι νούμερο ένα πρόβλημα, οι προσπάθειες πρέπει να εντατικοποιηθούν και να αποτελέσουν προτεραιότητα όχι μόνο για τα Ευρωπαϊκά κονδύλια αλλά και για στοχευμένες κεντρικές πολιτικές».



Δεν υπάρχουν σχόλια: