Δευτέρα 15 Ιουλίου 2024

Γιώργος Μουλκιώτης: Το «112» πρέπει να είναι το κύριο μέσο ενημέρωσης των πολιτών σε περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης, και όχι να λειτουργεί επικουρικά




Eρωτήσεις αναφορικά με την εκπόνηση σχεδίου προς  το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για τους οικισμούς που ανήκουν στις «Λευκές Περιοχές», όπως είναι οι περιοχές πέριξ του Ελικώνα και αυτών του Δήμου Διστόμου – Αράχωβας Αντικύρας, στις περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης που εγκυμονεί κίνδυνος στην ασφάλεια των κατοίκων, οικιστών και εν γένει των πολιτών της ευρύτερης περιοχής, κατέθεσε ο Βουλευτής Βοιωτίας και Υπεύθυνος ΚΤΕ Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Μουλκιώτης, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Ειδικότερα, οι ερωτήσεις αφορούσαν τη λειτουργία και την αποστολή γεωστοχευμένης προειδοποίησης πολιτών μέσω μηνύματος «112» από τη Μονάδα Ευρωπαϊκού Αριθμού έκτακτης Ανάγκης (Unit 5-112) του Ε.Σ.Κ.Ε.ΔΙ.Κ. του Αρχηγείου Πυροσβεστικού Σώματος.

Σύμφωνα με την απάντηση του Υπουργείου στην ερώτηση του Βουλευτή, ενημερώνει ότι «… η αποστολή γεωστοχευμένης προειδοποίησης πολιτών μέσω μηνύματος «112» είναι επικουρική των Δελτίων Τύπου που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας με σκοπό την ενημέρωση των πολιτών για την πιθανή εκδήλωσή τους και την ευαισθητοποίησή τους για την λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από ενδεχόμενα καταστροφικά φαινόμενα. Η περαιτέρω ενημέρωση του κοινού για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας, πραγματοποιείται σε τοπικό επίπεδο από τους Δήμους και τις Περιφέρειες με όλα τα πρόσφορα μέσα (χρήση τοπικών ΜΜΕ, αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κλπ.)». 

Το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας δεν απαντά, εάν έχει εκπονηθεί σχέδιο για τις «λευκές περιοχές», αλλά ενημερώνει ότι  «….. ο τηλεφωνικός αριθμός έκτακτης ανάγκης που χρησιμοποιείται για άμεση επικοινωνία επί 24ώρου βάσεως με τις τοπικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης (Αστυνομία, ΕΚΑΒ, Πυροσβεστική) λειτουργεί επικουρικά, κι όχι ως κύριο μέσο ενημέρωσης! Αν και έχει τεθεί σε πλήρη λειτουργία από τον Ιανουάριο του 2020, τέσσερα χρόνια μετά και έπειτα από ερωτήσεις που συνέβησαν στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, έχουμε αυτήν την παραδοχή.

Κατόπιν, αυτών, ο Βουλευτής Γιώργος Μουλκιώτης δήλωσε ότι « Η έγκαιρη ενημέρωση των πολιτών - ιδίως σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης- είναι ζωτικής σημασίας, υψίστης ασφαλείας και αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα. Είναι απαραίτητο τα αρμόδια Υπουργεία να βρουν άμεσα λύση και στους οικισμούς που ανήκουν στις «Λευκές Περιοχές», όπως είναι οι περιοχές πέριξ του Ελικώνα και αυτών του Δήμου Διστόμου – Αράχωβας Αντικύρας. Δεν πρέπει να υπάρχουν πολίτες Α’ και Β’ κατηγορίας, πόσο μάλλον όταν αφορά έκτακτα φαινόμενα και απειλούνται ανθρώπινες ζωές. Το  «112» πρέπει να είναι το κύριο μέσο ενημέρωσης των πολιτών σε περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης».

Δεν υπάρχουν σχόλια: