Δευτέρα 15 Ιουλίου 2024

Η δύναμη των πολιτών φέρνει στο φως το ξεχασμένο στολίδι του Παύλου – Βοήθησε και εσύ για να αναστηλωθεί η «Παναγία στο Ράδι»!


Η δύναμη των πολιτών! Αυτό το «τσουνάμι», που εάν σηκωθεί, δεν το σταματάει τίποτα!!! Η δύναμη των πολιτών που άνοιξε πολλούς δύσβατους δρόμους, που ένωσε δυνάμεις, που έσβησε τις αμφισβητήσεις και που εν τέλει κατάφερε αυτό που μοιάζει ακατόρθωτο! Σ` αυτή τη λογική και έχοντας ως πρόσφατο και επιτυχημένο παράδειγμα τον κουμπαρά που άνοιξε το ΔΙΑΖΩΜΑ το 2009 για την αναστήλωση του Αρχαίου Θεάτρου Ορχομενού, το οποίο εν τέλει θα παραδοθεί και επίσημα στα τέλη του προσεχή Σεπτέμβρη 2024, ο νεοσύστατος Πολιτιστικός Σύλλογος Παύλου "Υηττός" αποφάσισε να αναλάβει μια πρωτοβουλία για ένα εξίσου σπουδαίο στόχο: να δημοσιοποιήσει και παράλληλα να ξεκινήσει τις κατάλληλες ενέργειες για την αναστήλωση της «Παναγίας στο Ράδι»!



 

Ένα βυζαντινό μνημείο που τα δραστήρια μέλη του, με πρώτη ανάμεσα τους την Πρόεδρο και Δημοτική Σύμβουλο Ορχομενού κα Μαρία Ξηρογιάννη, μας «φανέρωσαν» μέσα από την τεράστια δύναμη των social media, με αποτέλεσμα να κινητοποιηθούν άμεσα η ΕΦΑ Βοιωτίας, η τοπική εκκλησία και τοπική κοινότητα, προκειμένου να σωθεί αυτό το μοναδικό ξωκλήσι του Δήμου Ορχομενού.


 



Της αρχικής δημοσιοποίησης στα τέλη του Μαΐου 2024, ακολούθησε  στα μέσα Ιουνίου 2024, σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα στο κοινοτικό γραφείο Παύλου, μια πολύ ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική συνάντηση με θέμα την αναστήλωση του ετοιμόρροπου Ι. Ναού της Παναγίας στο Παύλο (θέση Ράδι).  Στη συνάντηση συμμετείχαν η Προϊσταμένη του Τεχνικού Τμήματος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Βοιωτίας κα Μαρία Κωστάρα, ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος της ΔΚ Παύλου κ. Ηρακλής Ντουφεξής και κ. Κωνσταντίνος Ζάντζας, ο ιερέας της Ενορίας π. Ιωάννης, τα μέλη της ενοριακής επιτροπής κ. Αθανάσιος Ρουμελιώτης και κ. Αθανάσιος Ρίζος και τα μέλη του ΔΣ του Συλλόγου κκ. Ξηρογιάννη Μαρία, Πιτσάβας Κωνσταντίνος, Μαραγκού Βασιλική, Παραβάλου Ειρήνη, Καραγιάννη Αικατερίνη και Ρουμελιώτης Ευάγγελος.  Με στόχο την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς η κα Κωστάρα τους ενημέρωσε αναλυτικά και τους παρουσίασε μια σειρά ενεργειών, στις οποίες μπορούν να προβούν για την αποκατάσταση της πανέμορφης μεταβυζαντινής εκκλησίας.


 


Ήδη,  με
 χρηματοδότηση της Ενορίας Αγίου Αθανασίου Παύλου πάρθηκαν τα πρώτα άμεσα σωστικά μέτρα, έγινε εφαρμογή της περίδεσης της εκκλησίας με μεταλλικά στοιχεία και σταδιακά  θα ολοκληρωθεί η προσωρινή στήριξη της.

  

Το επόμενο βήμα αφορά τώρα τις μελέτες (αρχιτεκτονική, στατική, γεωτεχνική) για την αναστήλωσή της!  

  

Για το λόγο αυτό, από τη μια η τοπική εκκλησία με τον π. Ιωάννη Μιχαλόπουλο και το εκκλησιαστικό συμβούλιο διενεργούν  έρανο και από την άλλη, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παύλου "Υηττός" ξεκίνησε την πώληση κουπονιών, για την οικονομική ενίσχυση της κοινής αυτής προσπάθειας! 


Στόχος είναι η συγκέντρωση του ποσού των 35.000 ευρώ περίπου για το σύνολο των μελετών!!!  Εάν θέλεις κι` εσύ να βοηθήσεις, μπορείς να το κάνεις άμεσα ενισχύοντας αυτή τη συλλογική προσπάθεια!


ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ τον Πολιτιστικό Σύλλογο Παύλου για το φωτογραφικό υλικό. 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: