Τετάρτη 3 Απριλίου 2024

Ιστορική δικαίωση από το Συμβούλιο της Επικρατείας για τον πρωτογενή τομέα και ειδικότερα για τους παραγωγούς της ελιάς καλαμών/ Kalamata Olives

 


Ιστορική δικαίωση από το Συμβούλιο της Επικρατείας για τον πρωτογενή τομέα και ειδικότερα για τους παραγωγούς της ελιάς καλαμών/ Kalamata Olives.

Συγκεκριμένα το ΣτΕ, απέρριψε την αίτηση ακύρωσης των Μεσσηνίων παραγωγών και δέχτηκε τις παρεμβάσεις των φορέων που εκπροσωπούν το 98% των Ελλήνων παραγωγών και εξαγωγέων επιτραπέζιας ελιάς Καλαμών.

Μια δικαίωση που ήρθε μετά από 6 χρόνια δικαστικής διαμάχης και διασφαλίζει πλέον ότι εξαγωγές του προϊόντος θα συνεχιστούν απρόσκοπτα. Το δικαστήριο έκρινε η ονομασία Kalamata Olives που χρησιμοποιείται από το 1930 και έκανε παγκοσμίως γνωστό το προϊόν νόμιμα συνυπάρχει με την ονομασία ΠΟΠ ΕΛΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑ που αναγνωρίστηκε το 1996 και αποτελούν μόλις το 2% της εθνικής παραγωγής.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας, Κτηνοτροφίας & Αλιείας Κωνσταντίνος Αποστολόπουλος τόνισε: «Η απόφαση του ΣτΕ βάζει οριστικό τέλος στην ταλαιπωρία χιλιάδων ελαιοπαραγωγών και μεταποιητικών τυποποιητικών – εξαγωγικών επιχειρήσεων του προϊόντος. Σε έναν αγώνα που κράτησε 6  χρόνια, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας από την πρώτη στιγμή στάθηκε αρωγός συμβάλλοντας ουσιαστικά με την ενεργό συμμετοχή της σε όλα τα επίπεδα. Συγχαρητήρια και θερμές ευχαριστίες στην Πανελλήνια Ένωση Μεταποιητών – Τυποποιητών – Εξαγωγέων Επιταπέζιας Ελιάς (ΠΕΜΕΤΕ), στη Διεπαγγελματική Οργάνωση Επιτραπέζιας Ελιάς (ΔΟΕΠΕΛ), στα Επιμελητήρια Φθιώτιδας, Λακωνίας και Αιτωλοακαρνανίας, στη δικηγόρο Λίνα Αγγελοπούλου για την εξαιρετική δουλειά της και σε όλους όσοι συνέβαλαν στην επίτευξη του σκοπού».

Δεν υπάρχουν σχόλια: