Ιδιαίτερη έμφαση δίνει η Δημοτική Αρχή και ο Δήμαρχος Λεβαδέων κ. Δημήτρης Κ. Καραμάνης στον εορτασμό του αυθεντικού Ρουμελιώτικου Πάσχα στη Λιβαδειά.

Χθες το πρωί σε κοινή Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, ο Δήμαρχος Λεβαδέων κ. Δημήτρης Κ. Καραμάνης, η Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού- Πολιτισμού Στερεάς Ελλάδας κ. Φανή Παπαθωμά και ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Τουρισμού κ. Νότης Αγνιάδης έγινε αναφορά στο στόχο της περαιτέρω αναβάθμισης του εορτασμού σε συνδυασμό με δράσεις για την τουριστική προβολή του Δήμου Λεβαδέων ενώ παράλληλα έγινε παρουσίαση του φετινού προγράμματος εκδηλώσεων που ξεκινούν το Σάββατο 27 Απριλίου.

Ο κ. Καραμάνης επεσήμανε ότι φέτος ο προϋπολογισμός είναι αυξημένος σε σχέση με πέρσι ενώ συμβάλουν η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Στερεάς Ελλάδας τις οποίες και ευχαρίστησε.

Επίσης σημείωσε ότι δίνεται έμφαση στις εκδηλώσεις για παιδιά ενώ έκανε λόγο για εξωστρέφεια και προώθηση του εορτασμού ως μοχλού τουριστικής και πολιτιστικής ανάπτυξης του Δήμου.

Τόνισε πως η Δημοτική Αρχή δίνει έμφαση στην παράδοση του τόπου, προχωρά σε ενίσχυση της προβολής του εορτασμού του Ρουμελιώτικου Πάσχα της Λιβαδειάς με στόχο την διατήρηση της παράδοσης, την πολιτιστική αναβάθμιση και την οικονομική ανάπτυξης της περιοχής.

Η κ. Παπαθωμά αναφέρθηκε στη σύνδεση του Ρουμελιώτικου Πάσχα και του εθίμου του «λάκκου» με τις προοπτικές προβολής και προώθησης της Λιβαδειάς, της «ειδυλλιακής πόλης», σύμφωνα με τον Ηλία Βενέζη, όπως χαρακτηριστικά είπε. Τόνισε δε πως η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας με σειρά δράσεων επιδιώκει την διάχυση της πολιτιστικής κληρονομιάς τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Παράλληλα ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Λεβαδέων και τον Αντιδήμαρχο για την άψογη συνεργασία.

Ακολούθως ο κ. Αγνιάδης επεσήμανε ότι πρέπει όχι μόνο να κρατηθεί ζωντανό αλλά και να αναβαθμιστεί το Ρουμελιώτικο Πάσχα της Λιβαδειάς, παρουσίασε το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων και κάλεσε το κοινό να επισκεφθεί τη Λιβαδειά και να ζήσει από κοντά τα έθιμα της πόλης.                                                                                  

Πρόγραμμα:

·       Σάββατο του Λαζάρου 27 και Κυριακή των Βαΐων 28 Απριλίου 2024

Από τις 10:00 το πρωί μέχρι τις 9:00 το βράδυ στην κεντρική πλατεία Λιβαδειάς πασχαλινό bazaar από τον ΑΚΟΛ. Τα έσοδα θα διατεθούν σε ιδρύματα της πόλης.

·       Μεγάλη Τρίτη 30 Απριλίου 2024

Από τις 11 το πρωί μέχρι τη 1 μ.μ. αρχή πεζόδρομου Κρύας, «μία φορά και ένα… αυγό» από την ομάδα «Παραμυθοκόρες». Παραδοσιακά παραμύθια, τραγούδι, κινητικές δραστηριότητες, παιχνίδι, γλωσσοδέτες και γρίφοι… όλα κρυμμένα σε ένα κυνήγι πασχαλινών αυγών.

·       Μεγάλη Τετάρτη 1 Μαΐου 2024

Από τις 11:30 μέχρι 13:30 πλατεία Λάμπρου Κατσώνη.

Δημιουργούμε πασχαλινά στολίδια, βάφουμε αυγά και μαθαίνουμε παραδοσιακά παιχνίδια. Για παιδιά 6 έως 12 ετών, από το εργαστήρι εικαστικών της Μαίρης Ανδριτσοπούλου.

Από 11:00 έως 13:00, πλατεία Λάμπρου Κατσώνη, πασχαλινό bazaar από το ΕΠΑΨΥ Λιβαδειάς 

·       Μεγάλο Σάββατο 4 Μαΐου 2024

Από 10:00 έως 12:00, Έρκυνας 5 (πεζόδρομος στην Έρκυνα πίσω από το Εργατικό Κέντρο). Ένα περιηγητικό διαδραστικό ταξίδι στα ήθη και έθιμα του τόπου μας, στις όχθες της Έρκυνας. Αφήγηση - ξενάγηση Γιώργος Λάιος.

·       Κυριακή του Πάσχα 5 Μαΐου 2024.

10:00, πηγές Κρύας. Παραδοσιακό σούβλισμα αρνιού, με κέρασμα για όλους τους επισκέπτες.

12:00, Πηγές Κρύας. Αυθεντικό ρουμελιώτικο γλέντι με παραδοσιακή μουσική και τραγούδια από την κορυφαία φωνή που πρωταγωνιστής του παραδοσιακού μουσικού γίγνεσθαι, τη μοναδική Γιώτα Γρίβα, τον Παναγιώτη Πετεινό και την ορχήστρα τους.

21:00 στην κεντρική πλατεία Λιβαδειάς, παραδοσιακοί χοροί από χορευτικά συλλόγων της πόλης.

·       Δευτέρα του Πάσχα 6 Μαΐου 2024

20:30 κεντρική πλατεία Λιβαδειάς. Βράβευση μαθητών για τις ζωγραφιές του Πάσχα.

21:00 στην κεντρική πλατεία Λιβαδειάς, συναυλία παραδοσιακής και λαϊκής μουσικής με την ταλαντούχα Ελληνίδα ερμηνεύτρια, χαρισματική και αγαπημένη σε όλους Γλυκερία, η οποία μαζί με την ορχήστρα της θα μας διασκεδάσει με τις διαχρονικές της επιτυχίες.