Τρίτη 23 Απριλίου 2024

Ερώτηση για τη λήψη μέτρων στήριξης στους κτηνοτρόφους των δήμων Λοκρών Φθιώτιδας και Ορχομενού στη Βοιωτία από την ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ


Χωρίς καμία ουσιαστική στήριξη παραμένουν οι κτηνοτρόφοι των Δήμων Λοκρών στη Φθιώτιδα και Ορχομενού στη Βοιωτία τονίζει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σε ερώτηση που κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του Κόμματος, Κώστας Παπαδάκης.

Οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τις δυσβάσταχτες οικονομικές συνέπειες της ασθένειας της ευλογιάς που χτύπησε κοπάδια αιγοπροβάτων της περιοχής από τον περασμένο Δεκέμβρη.

Για τον έλεγχο της διασποράς του νοσήματος οι κτηνιατρικές αρχές προχώρησαν σε θανάτωση όλων των ζώων των μολυσμένων εκτροφών, οι Δήμοι Λοκρών και Ορχομενού έχουν οριοθετηθεί ως απαγορευμένες ζώνες, τα υπόλοιπα κοπάδια έχουν τεθεί σε υποχρεωτική καραντίνα με αποτέλεσμα να μην έχει χορηγηθεί καμία άδεια διακίνησης αμνοεριφίων προς σφαγή.

Πέντε σχεδόν μήνες μετά την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος δεν έχει παρθεί κανένα μέτρο για τη στήριξη και αποζημίωση των κτηνοτρόφων. Οι πενιχρές αποζημιώσεις για τα ζώα που θανατώθηκαν, οι οποίες κυμαίνονται από 60-100 ευρώ ανά ζώο, ενώ η πραγματική αγοραστική αξία ενός παραγωγικού ζώου ξεπερνά τα 200 ευρώ, δεν έχουν δοθεί ακόμα στους πληγέντες κτηνοτρόφους.

Για τα υπόλοιπα κοπάδια που μένουν υποχρεωτικά μέσα στους στάβλους, δεν υπάρχει καμία μέριμνα για την οικονομική ενίσχυση των παραγωγών που εξαναγκάζονται σε μεγάλες δαπάνες για αγορά ζωοτροφών και απολυμαντικών φαρμάκων.

Επιπλέον, σε περίπτωση που επιτραπεί η άμεση σφαγή ζώων από τις απαγορευμένες ζώνες, τα αφαιρούμενα εντόσθια των σφάγιων χαρακτηρίζονται ως ζωικά υποπροϊόντα και επιβάλλεται η καταστροφή τους, με βάση τον κανονισμό 1069/2009 της ΕΕ, γεγονός που στο πλαίσιο των εθίμων του Πάσχα μειώνει τη ζήτηση των συγκεκριμένων σφάγιων.

Η κατάσταση που επικρατεί στους κτηνοτρόφους της περιοχής είναι τραγική, ενώ υπάρχει και αβεβαιότητα για το εάν θα μπορέσουν να συλλέξουν τη νέα σοδειά των ζωοτροφών στις περιοχές, που είναι κοντά στις εστίες της ευλογιάς, καθώς δεν έχει δοθεί μέχρι στιγμής κάποια υπεύθυνη απάντηση.

Με βάση τα παραπάνω ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ κατέθεσε τα εξής ερωτήματα:

«Πώς τοποθετείται η Επιτροπή στα δίκαια αιτήματα για:

- Αποζημίωση στο 100% της ζημιάς των κτηνοτρόφων που έχασαν τα ζώα τους και να αναπληρωθεί από το κράτος το χαμένο εισόδημά τους.

- Οικονομική στήριξη (για ζωοτροφές, απολυμαντικά κλπ) για κτηνοτρόφους που υποχρεώθηκαν να βάλουν τα κοπάδια τους σε καραντίνα.

- Πραγματοποίηση απρόσκοπτα σφαγών των υγιών ζώων που προέρχονται από τις απαγορευμένες ζώνες».

   Η ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: