Δευτέρα 1 Απριλίου 2024

Η θέση του Βουλευτή ΝΔ Ν. Βοιωτίας κ. Λευτέρη Κτιστάκη αναφορικά με την σχεδιαζόμενη δημιουργία του χώρου επεξεργασίας βιομηχανικών αποβλήτων στην περιοχή ‘Κεραμιδέζα’ Τανάγρας

 


📝 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
📌 Αναφορικά με την σχεδιαζόμενη δημιουργία του χώρου επεξεργασίας βιομηχανικών αποβλήτων στην περιοχή ‘Κεραμιδέζα’ Τανάγρας.
Από τον πρώτο καιρό της ενασχόλησής μου με την ρύπανση του Ασωπού ποταμού το έτος 2006, η σταθερή διαχρονικά θέση μου παραμένει ότι δεν νοείται βιομηχανική περιοχή χωρίς συγκεκριμένη, επιστημονικά εξειδικευμένη και βέβαια, νόμιμα αδειοδοτημένη διαχείριση των βιομηχανικών αποβλήτων.
Η σχεδιαζόμενη κατασκευή στη θέση ‘Κεραμιδέζα’ Τανάγρας, πέραν των παραμέτρων που απαιτούν εξειδικευμένη επιστημονική γνώση (τρόπος λειτουργίας ώστε να διασφαλίζεται η υγεία και η ασφάλεια των περιοίκων, η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και ιδίως του υδάτινου ορίζοντα κ.α.), οφείλει να απαντήσει σε τρία θεμελιώδη ερωτήματα:
🔘 Α) Είναι αναγκαίο να γίνει το έργο;
👉 Όλοι γνωρίζουμε ότι οι εκατοντάδες βιομηχανίες της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Τανάγρας έχουν απόβλητα. Πρέπει το κεντρικό Κράτος, η Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και κάθε κάτοικος μεμονωμένα να γνωρίζουμε πώς επεξεργάζονται και πού καταλήγουν. Η σημερινή, ανεξέλεγκτη εν μέρει, κατάσταση που κρατάει δεκαετίες είναι απαράδεκτη και άκρως επικίνδυνη.
🔘 Β) Είναι αναγκαίο να γίνει το έργο στη συγκεκριμένη θέση;
👉 Στο ερώτημα αυτό οφείλουν να απαντήσουν πρωτίστως οι επιστήμονες, λαμβάνοντας υπ’ όψιν την χρήση της γης ως αγροτικής, καθώς και των αναγκών και συμφερόντων των όμορων ιδιοκτησιών.
Πρόσθετα όμως, θα απαντήσει το Συμβούλιο της Επικρατείας ενώπιον του οποίου έχει προσβληθεί το έργο. Επισημαίνω μετ’ επιτάσεως ότι το Ανώτατο Δικαστήριο έχει επανειλημμένα και διαχρονικά προστατεύσει τον Ασωπό ποταμό και την υγεία των περιοίκων, με σειρά αποφάσεων ήδη με την Ολομέλειά του το 2008 και εντεύθεν.
🔘 Γ) Ποια θα είναι η προέλευση των βιομηχανικών αποβλήτων, αποκλειστικά της περιοχής ή όχι;
👉 Η κατασκευάστρια εταιρεία έχει ανακοινώσει ότι η μονάδα θα εξυπηρετεί μόνο την περιοχή και την ευρύτερη περιφέρεια μας. Επειδή θεωρώ πολύ σημαντικό να είναι ξεκάθαρο αυτό, εναπόκειται στους ελεγκτικούς μηχανισμούς αλλά και στην συνεργασία της Περιφέρειας και του Δήμου Τανάγρας να το διασφαλίσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: