Πέμπτη 11 Απριλίου 2024

Αποφασίσηκε πρόωρη έναρξη αρδευτικής περιόδου στην Κωπαΐδα

 


Ευρεία έκτακτη σύσκεψη συγκάλεσε σήμερα στο γραφείο του ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Βοιωτίας Γιώργος Ντασιώτης, με θέμα την πρόωρη έναρξη της αρδευτικής περιόδου στην Κωπαΐδα.

Στη σύσκεψη, εκτός του Αντιπεριφερειάρχη, συμμετείχαν υπηρεσιακοί παράγοντες της Π.Ε. Βοιωτίας, ο Δήμαρχος Αλιάρτου-Θεσπιέων Αραπίτσας Γιώργος, με τους Αντιδημάρχους του, Παπαθανασίου Αθανάσιο και Μπουζίκα Κωνσταντίνο, ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Λεβαδέων Χαράλαμπος Κατής και Ορχομενού Μονοχάρης Χάρης, ο πρόεδρος της κοινότητας Αγίου Δημητρίου, Μπεντάνας Ευστάθιος, εκπρόσωποι των αγροτών του Κωπαϊδικού Πεδίου και οι εκπρόσωποι των αναδόχων διαχείρισης της άρδευσης της Κωπαΐδας.

Ο Αντιπεριφερειάρχης ενημέρωσε για την κατάσταση αναφέροντας πως το διαθέσιμο νερό, που είναι αποθηκευμένο στους ταμιευτήρες, αυτή τη στιγμή, λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας είναι λίγο, ενώ οι λήψεις που αναμένουμε από την Υλίκη και το Μόρνο θα γίνουν σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα που υπάρχουν.

Όπως ανέφερε ο Αντιπεριφερειάρχης: “Η αρδευτική περίοδος, σύμφωνα με τον κανονισμό, αρχίζει την 1η Μαΐου, ενώ αν συντρέχουν έκτακτες συνθήκες, με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη, η ημερομηνία μεταβάλλεται. Φέτος οι συνθήκες είναι έκτακτες και μετά από τις συζητήσεις που έκανα με όλους εσάς, αλλά και την εισήγηση της ΔΑΟΚ, ελήφθη απόφαση για την έναρξη της αρδευτικής περιόδου από 15 Απριλίου, για δύο λόγους. Ο πρώτος για να βοηθηθούν οι νέες καλλιέργειες να φυτρώσουν, αλλά και οι παλαιές να διασωθούν, λόγω της ανομβρίας και της υψηλής θερμοκρασίας  και ο δεύτερος γιατί, ως διοίκηση, οφείλουμε να είμαστε δίκαιοι και να μοιράζουμε το αρδευτικό νερό δίκαια και όχι να το παίρνει όποιος προλάβει. Το νερό είναι πολύ λίγο και  θα έχουμε προβλήματα με την επάρκεια, όμως δεν πρέπει να δημιουργήσουμε και προβλήματα στη μεταξύ μας εμπιστοσύνη.”

Με την απόφαση αυτή συμφώνησαν όλοι οι παραβρισκόμενοι, ενώ όλοι τόνισαν την ανάγκη των συστηματικών ελέγχων και της αυστηρότερης επιτήρησης της άρδευσης.

Τέλος ο Αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Ντασιώτης ανέφερε πως, “Σε τούτες τις δύσκολες συνθήκες θα κριθεί ο βαθμός συνεργασίας μας και η αποτελεσματικότητά μας στη διαχείριση προβλημάτων. Η σημερινή κοινή μας συνεδρίαση, εκτός των άλλων, αποτυπώνει και πως βλέπουμε, πλέον,  ως Περιφερειακή Αρχή τη διοίκηση της Κωπαΐδας, η οποία πρέπει να έχει στοιχεία αποφασιστικότητας, σχεδιασμού και συλλογικότητας, γιατί ο στόχος όλων μας είναι κοινός. Παρόμοιες συνεδριάσεις θα προκαλώ τακτικά για να προτείνουμε τις ενέργειες που θα υλοποιήσουμε και να αξιολογούμε και τα αποτελέσματά τους. Θεωρείστε το κύρος αυτής της άτυπης συνεδρίασης, υψηλό και τα συμπεράσματά της, ως βάση των αποφάσεων που θα ακολουθήσουν.”  

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: