Δευτέρα 8 Απριλίου 2024

«Να νοσταλγείς τον τόπο σου ζώντας στον τόπο σου…»



   Εδώ και αρκετό καιρό βρισκόμαστε ενόψει ραγδαίων εξελίξεων που τείνουν να υποβιβάσουν και να οδηγήσουν στον πλήρη μαρασμό της πόλης μας, αγνοώντας επιδεικτικά τις ανάγκες των πολιτών της.

   Το μήνυμα  του αγώνα των Θηβαίων πολιτών έχει φτάσει πλέον σε όλη τη χώρα. Οι ανυποχώρητες κινητοποιήσεις μας  με τον πρωτοφανή αλλά πολύ ελπιδοφόρο σφυγμό, οι συναντήσεις μας με τους αρμόδιους Υπουργούς, οι αλλεπάλληλες επιστολές μας ακόμα και στον ίδιο τον Πρωθυπουργό δεν έχουν λάβει παρά μόνο «μεσοβέζικες» απαντήσεις που δεν ικανοποιούν ουσιαστικά το αίτημά μας επιδεικνύοντας μια προκλητική αδιαφορία απέναντι στα αντικειμενικά κριτήρια και τις προϋποθέσεις που πληροί στον μέγιστο βαθμό το Πρωτοδικείο Θηβών.

   Η Θήβα βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα σχέδιο νόμου που τέθηκε σε διαβούλευση για αλλαγή του Δικαστικού Χάρτη υπονομεύοντας απροκάλυπτα τον καίριο ρόλο του εμβληματικού Πρωτοδικείου της και  την ανάπτυξή της καθώς  δυσχεραίνει τη ζωή των πολιτών της οδηγούμενη με μαθηματική ακρίβεια στον διοικητικό, οικονομικό και κοινωνικό μαρασμό.

   Η «αντιπρόταση» Βορίδη να μετατραπεί το Πρωτοδικείο Θηβών σε «μεταβατική έδρα Πρωτοδικείου» και σύμφωνα με το υπό διαβούλευση σχέδιο «παράλληλη έδρα», όχι μόνο δεν μας έπεισε αλλά μας κινητοποίησε ακόμα πιο δυναμικά ερμηνεύοντας  την ως ηθικό εμπαιγμό. Εξ αντικειμένου και μόνο, γνωρίζω καλά, ότι κάτι τέτοιο έχει προσωρινό χαρακτήρα και δεν θα αργήσει να επέλθει έστω και βαθμιαία ο πλήρης αφανισμός. Ούτε εφησυχάσαμε ούτε βαυκαλιστήκαμε απέναντι σε αυτές τις θολές, διπλωματικές απαντήσεις.

  Με τι ψυχή θα απεμπολήσουμε κατακτήσεις μεγάλων αγώνων; Ένα πρωτοδικείο που αποτελεί έμβλημα για την Θήβα και την ευρύτερη περιοχή με σταθερά αντικειμενικά κριτήρια που αποδεικνύουν την υπεροχή του, δεν θα επιτρέψουμε να χαθεί αμαχητί. Το κυβερνητικό σχέδιο φαίνεται να έχει δρομολογηθεί από καιρό και αν δεν συνεχίσουμε τον αγώνα μας για να εξαιρεθεί η Βοιωτία από αυτόν τον «δικαστικό Καλλικράτη», δικαίως θα θεωρούμαστε συνυπεύθυνοι.

    Δείξαμε εμπιστοσύνη στην επανεκλεγείσα Κυβέρνηση για την σταθερότητα και την αναπτυξιακή πολιτική, τις οποίες διατείνονταν προεκλογικά ότι θα υπηρετήσει. Αυτή όμως μας απαντά με ισοπεδωτικές για την κοινωνία και το συμφέρον των πολιτών, πρακτικές.

   Κάθε οραματισμός μας για να κάνουμε την πόλη σύγχρονη, λειτουργική, με δυνατότητες και ευκαιρίες για εύκολη και αποτελεσματική πρόσβαση σε καίριους τομείς όπως αυτοί της Δικαιοσύνης, της Υγείας, της Παιδείας, της Ασφάλειας, του Πολιτισμού, παρατηρούμε μετ’ απογοήτευσης ότι εκπνέουν η μία μετά την άλλη σκοπίμως, μεταφέροντας κάθε ζωντανό κύτταρο στη Λιβαδειά που αυτομάτως μετατρέπεται σε παντοδύναμο διοικητικό κέντρο καταντώντας την πόλη μας, μια άγονη και μίζερη επαρχία που δεν θα είναι σε θέση να εξυπηρετήσει τις δαιδαλώδεις διοικητικές ανάγκες της.

    Η Θήβα μας, «το αγλάισμα της Οικουμένης» όπως ορθά έχει ειπωθεί, οφείλουμε με όλες μας τις δυνάμεις να γίνει το ορόσημο και του σύγχρονου πολιτισμού, σε όλα τα επίπεδα. Και αυτό είναι ηθικό χρέος όχι μόνο των Θηβαίων αλλά όλων όσοι κουβαλούν τη συνειδησιακή αντίληψη για το διαχρονικό κλέος και τις πνευματικές προσφορές της παγκοσμίως.

   Όλοι διαλαλούμε θεωρητικά ότι χρειαζόμαστε τους νέους ανθρώπους στην πόλη μας, να γνωρίσουν την πανάρχαιη ιστορία της, να αγαπήσουν κάθε σπιθαμή της όμως τώρα είναι η ώρα να αγωνιστούμε στην πράξη για να μην «διώξουμε» όσους αποφάσισαν να ζήσουν και να εργαστούν εδώ, η πόλη μας να γίνει θέλγητρο μιας ποιοτικής καθημερινότητας, συνώνυμο της αυτονομίας και όχι αντίθετο της περηφάνιας.

 

Γιώργος Αναστασίου

Δήμαρχος Θηβαίων

Δεν υπάρχουν σχόλια: