Δευτέρα 1 Απριλίου 2024

«Έφυγε» ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης


Η ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ φιλοξένησε το 2013 τον Μιχάλη Χαραλαμπίδη σε εκδήλωσή της στη Λιβαδειά


Ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης, ένας από τους πιο δεινούς πολιτικούς στοχαστές της Μεταπολίτευσης, ποντιακής καταγωγής γεννήθηκε στην Αλεξανδρούπολη το 1951. Σπούδασε Πολιτικές και Οικονομικές Επιστήμες με μεταπτυχιακό στην Κοινωνιολογία. Υπήρξε μέλος του ΠΑΚ επί χούντας στην Ιταλία.
Μετά την πτώση της δικτατορίας συμμετείχε στην ομάδα που συνέγραψε την ιδρυτική διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ στο Μόναχο τον Αύγουστο του 1974, την πασίγνωστη αργότερα διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη. Υπήρξε ο ιδεολογικός ηγέτης των "Ιταλών" της πατριωτικής πτέρυγας του ΠΑΣΟΚ.  
Το 1994, το Κοινοβούλιο υιοθέτησε την πρότασή του για την αναγνώριση της 19ης Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης της Ποντιακής Γενοκτονίας. 
Το 1996 στο 6ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ προέβλεψε ουσιαστικά την μνημονιακή κρίση, εξαιτίας του παρασιτικού μοντέλου οικονομικής ανάπτυξης που ακολουθούσε η χώρα. Μίλησε τότε για την ισχυρή πιθανότητα μιας οικονομικής κατάρρευσης στο τέλος ενός ιστορικού κύκλου που τον τοποθετούσε ανάμεσα στο 2004 και το 2010. ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ
Ήταν μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Διεθνούς Ένωσης για τα Δικαιώματα και την Απελευθέρωση των Λαών  και ερευνητής στο Ίδρυμα Μεσογειακών Μελετών. Συγγραφέας δεκάδων βιβλίων για τον Πόντο και το ποντιακό ζήτημα, την τουρκική απειλή και την ανάγκη μιας περιφερειακής ανασυγκρότησης της χώρας.
Η ιδεολογική παρακαταθήκη του, φάρος στον Δημοκρατικό Πατριωτικό χώρο. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει!

 ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ Δ.Ε. ΒΟΙΩΤΙΑΣ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: