Πέμπτη 18 Απριλίου 2024

Προς αποκατάσταση της αλήθειας περί τον Δικαστικό Χάρτη στη Βοιωτία (μέρος 2ο)

 


Του Θανάση Παντρευτή* 

Προς αποκατάσταση της αλήθειας περί τον Δικαστικό Χάρτη στη Βοιωτία Νο 4: 

Ένα, ακόμη, θεσμοθετημένο κριτήριο για την ίδρυση ενός δικαστηρίου, κατ’ άρθρο 2 παρ. 4 του Ν. 4938/2022 είναι τα οικονομικά δεδομένα της κάθε περιοχής και, ιδίως, στο επίπεδο επιχειρηματικότητάς της. 

- Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς λειτουργούν: α) το εργοστάσιο του Αλουμινίου της Ελλάδας και μονάδα παραγωγής ρεύματος από φυσικό αέριο του ΟΜΙΛΟΥ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε., που συνεισφέρει στο 4% του ελληνικού Α.Ε.Π., β) έξι εκκοκκιστήρια βάμβακος (δύο του ΟΜΙΛΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥΣΗ Α.Ε., ένα της ΜΑΡΚΟΥ Α.Β.Ε.Ε., ένα της ΔΑΚΑΡ Α.Ε.Β.Ε. και δύο της ΜΙΧΑΣ Α.Ε.), με μερίδιο στις εξαγωγές πάνω από 18%,  γ) μια μονάδα παραγωγής κρεάτων (της ΜΙΧΑΣ Α.Ε.), δ) ολόκληρο το Κωπαϊδικό Πεδίο, ε) σωρεία κτηνοτροφικών και τυροκομικών μονάδων, στ) το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού και όλες οι ξενοδοχειακές και επισιτιστικές επιχειρήσεις της Αράχωβας, που αποτελεί το δημοφιλέστερο χειμερινό θέρετρο της Ελλάδας, ζ) οι ξενοδοχειακές και επισιτιστικές επιχειρήσεις της Αντίκυρας, το λιμάνι της οποίας συνδέεται με καθημερινά δρομολόγια μεταφοράς βωξίτη από και προς το λιμάνι της Ιτέας, η) οι αρχαιολογικοί χώροι της Χαιρώνειας και του Ορχομενού, θ) η Μονή του Οσίου Λουκά, που αποτελεί μνημείο της UNESCO, και άλλες ιστορικές μονές που προσελκύουν θρησκευτικό τουρισμό.

- Ως εμπορικό κέντρο η πόλη της Λιβαδειάς, στην οποία λειτουργούν, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Επιμελητήριου Βοιωτίας, οι περισσότερες εμπορικές κι επισιτιστικές επιχειρήσεις στο Νομό, αλλά και το Γενικό Νοσοκομείο Λιβαδειάς, όπως και η Νεφρολογική Κλινική Λιβαδειάς, εξυπηρετούν εκτός από τους Δήμους Λεβαδέων, Αλιάρτου, Ορχομενού και Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας, ολόκληρη την Λοκρίδα της Π.Ε. Φθιώτιδας (Αμφίκλεια, Κάτω Τιθορέα, Ελάτεια, Μαλεσίνα, Λάρυμνα, Θεολόγος), καθώς τους Δελφούς και την Δεσφίνα, που ανήκουν στην Π.Ε. Φωκίδας. 

- Η Λιβαδειά, τέλος, φιλοξενεί και μεγάλα αθλητικά γεγονότα, λόγω της παρουσίας της ομάδας του ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΥ στις μεγάλες κατηγορίες του ποδοσφαίρου, σε όλα τα εντός έδρας παιχνίδια.

Προς αποκατάσταση της αλήθειας περί τον Δικαστικό Χάρτη στη Βοιωτία Νο5 

 Η απάντηση στα στοιχεία που διακινούνται αναφορικά με τον όγκο των υποθέσεων για το 2023:

- Εισερχόμενες υποθέσεις Πρωτοδικείου Λιβαδειάς: 1.039

- Εισερχόμενες υποθέσεις Ειρηνοδικείου Λιβαδειάς: 639

- Εισερχόμενες υποθέσεις Μεταβατικής Έδρας Πολιτικού Εφετείου: 65

- Εισερχόμενες υποθέσεις Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λιβαδειάς: 1.869

- Εισερχόμενες υποθέσεις Μεταβατικής Έδρας Ποινικού Εφετείου: 95

Πηγή: Βιβλία κατάθεσης δικογράφων των Τμημάτων του κάθε ως άνω αναγραφόμενου δικαστικού σχηματισμού – Ηλεκτρονικό αρχείο Τμήματος Μηνύσεων Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λιβαδειάς.

Σημείωση 1: Το 2023 η λειτουργία των Δικαστηρίων ανεστάλη τρεις φορές ενόψει των εθνικών και των δημοτικών-περιφερειακών εκλογών.

Σημείωση 2: Οι δικηγόροι-μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Λεβαδείας είμαστε σε καθολική αποχή από τα καθήκοντά μας από τις 16-11-2023, με αποτέλεσμα να μην καταθέτουμε δικόγραφα και να υποβάλλουμε μηνύσεις από τότε μέχρι και σήμερα. 

Σημείωση 3: Από τις 2.427 εισερχόμενες υποθέσεις της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θήβας (αν υποθέσουμε ότι αληθεύει ο αριθμός), πόσες διαβιβάστηκαν στην αρμόδια Εισαγγελία Πρωτοδικών Λιβαδειάς και πόσες, άραγε, σε άλλες αρμόδιες Εισαγγελίες;

Σημείωση 4: Οι εισερχόμενες υποθέσεις του Διοικητικού Πρωτοδικείου Λιβαδειάς με τοπική αρμοδιότητα τους Νομούς Βοιωτίας και Φωκίδας ανήλθαν σε 272.

Ερωτάται: Ποια είναι η πηγή πληροφόρησης όσων διακινούν δημοσίως (σε δελτία τύπου, δημόσιες αναρτήσεις στα social media και σχόλια στην Δημόσια Ηλεκτρονική Διαβούλευση) ότι οι εισερχόμενες υποθέσεις του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς για το 2023 ήταν μόνο 278 (!!!) και της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λιβαδειάς μόνο 897 (!!!);

 Τα κείμενα έχει επιμεληθεί ο δικηγόρος κ. Θανάσης Παντρευτής

Δεν υπάρχουν σχόλια: