Τρίτη 17 Μαΐου 2022

Διεθνή Ημέρα Μουσείων: Την 18η Μαΐου η είσοδος σε όλα τα μουσεία & τους αρχαιολογικούς χώρους της Βοιωτίας είναι ελεύθερη

 


 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΒΟΙΩΤΙΑΣ

ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ 2022

 

Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), στην προσπάθειά του να αναδείξει τον ρόλο των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, καθιέρωσε από το 1977 τη 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων. Το μήνυμα αυτής της επετείου είναι να γίνουν τα μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών, με σκοπό την ενίσχυση της μόρφωσης, την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης, την ειρήνη και τη συνεργασία μεταξύ των λαών". Η 18η Μαΐου είναι αφιερωμένη κάθε χρόνο σε ένα συγκεκριμένο θέμα που αφορά στα μουσεία και στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το θέμα του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2022 είναι «Η Δύναμη των Μουσείων». Με την επιλογή του θέματος αυτού το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) επιθυμεί να αναδείξει τη δύναμη που έχουν τα μουσεία ως φορείς κοινωνικών αλλαγών και βιώσιμης ανάπτυξης. Τα μουσεία μεταμορφώνουν τον κόσμο. Παρουσιάζοντας το παρελθόν, ανοίγουν νέους ορίζοντες και διαμορφώνουν νέες καινοτόμες ιδέες με σκοπό την οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος. Ο φετινός εορτασμός θα επικεντρωθεί στη δυναμική συμβολή των μουσείων σε τρία επίκαιρα ζητήματα: ι. Βιωσιμότητα, ιι. Καινοτομία – νέες τεχνολογίες – προσβασιμότητα, ιιι. Ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής μέσω της εκπαίδευσης.

Την 18η Μαΐου, η είσοδος σε όλα τα μουσεία & τους αρχαιολογικούς χώρους της Βοιωτίας είναι ελεύθερη.


Πρόγραμμα Εκδηλώσεων Εφορείας Αρχαιοτήτων Βοιωτίας

Τετάρτη 18 Μαΐου 2022

9.00-12.00

Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα: «Από τις Μούσες στο Μουσείο»

Ένα μικρό αφιέρωμα στην πορεία των μουσείων, από τις εννέα Μούσες, προστάτιδες των Τεχνών και των Επιστημών, που λατρεύονταν στον Ελικώνα, ως την ίδρυση του Μουσείου, χώρου πνευματικής ανάτασης. Περιλαμβάνεται και σύντομη παρουσίαση της ιστορίας του Αρχαιολογικού Μουσείου Θηβών, ενός από τα πρώτα μουσεία του ελληνικού κράτους.

Απευθύνεται σε σχολικές ομάδες πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Για κάθε εκπαιδευτικό πρόγραμμα, διάρκειας 60 λεπτών, ο αριθμός συμμετεχόντων θα ανέρχεται σε 25 παιδιά.

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Θα τηρηθούν τα ισχύοντα πρωτόκολλα προστασίας για την αποφυγή διασποράς covid-19.

Στοιχεία επικοινωνίας

Εφορεία Αρχαιοτήτων Βοιωτίας, Θρεψιάδου 1, 32200 Θήβα,  Τηλ.: 2262023559

Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: Αθηνά Παπαδάκη, Ευτυχία Κουρούνη

Δεν υπάρχουν σχόλια: