Κυριακή 18 Ιουλίου 2021

Με επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή η πολιτική εκδήλωση - συνεστίαση της ΚΟ Λιβαδειάς του ΚΚΕ στην περιοχή της Κρύας


 Με επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής 16 Ιούλη η πολιτική εκδήλωση - συνεστίαση της ΚΟ Λιβαδειάς του ΚΚΕ στην περιοχή της Κρύας.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό της Λιάνας Καραβασίλη, γραμματέα της ΤΕ Λιβαδειάς του ΚΚΕ και η κεντρική ομιλία έγινε από τον Παναγιώτη Πολίτη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και εργαζόμενο στη ΛΑΡΚΟ, ενώ ακολούθησε μουσικό πρόγραμμα.



Ο Παναγιώτης Πολίτης ξεκίνησε την ομιλία του αναφερόμενος στις πηγές της Κρύας στη Λιβαδειά, «την καρδιά και την ταυτότητα» της πόλης, στη σημασία και τον συμβολισμό των ακινήτων που βρίσκονται εδώ για όλον τον λαό της περιοχής, για τον αγώνα που δίνουν το Εργατικό Κέντρο Λιβαδειάς σε συντονισμό με συλλόγους και φορείς  με αίτημα να παραχωρηθούν δωρεάν στο Δήμο από την ΕΤΑΔ ΑΕ και να χρησιμοποιούνται χωρίς αντίτιμο και δήλωσε την αμέριστη συμπαράσταση του Κόμματος σε αυτόν τον αγώνα.

Αναφέρθηκε στη δράση ΚΚΕ και της ΚΝΕ, τόσο στις συνθήκες πανδημίας για την προστασία των εργαζομένων και του λαού όσο και ενάντια στο νομοσχέδιο έκτρωμα για τα εργασιακά, σημειώνοντας ότι: «Μόνο το ΚΚΕ και ένα ισχυρό εργατικό κίνημα, μπορούν να αντιπαλέψουν και υπό ορισμένες προϋποθέσεις να ανατρέψουν, την αντιλαϊκή πολιτική του κεφαλαίου, να ανοίξουν το δρόμο της αντεπίθεσης, των μεγάλων αναμετρήσεων και των μεγάλων ανατροπών για την ανάπτυξη προς όφελος του λαού».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι η εμπειρία και τα συμπεράσματα που θα πρέπει να κρατήσουν οι εργαζόμενοι και ο λαός από την διαπάλη του προηγούμενου διαστήματος, είναι ότι διαχρονικά συγκρούονται δύο γραμμές: «Ανάπτυξη για ποιον; Ανάπτυξη για το λαό ή για τα μονοπώλια;»

Και συνέχισε λέγοντας: «Η στάση όλων των άλλων κομμάτων, η δράση των συνδικαλιστών τους στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, απέδειξε του λόγου το αληθές.

Η Νέα Δημοκρατία, με στρατιωτική προσήλωση υπέρ του κεφαλαίου, πέρασε το νόμο Χατζηδάκη, την κατάργηση του 8ωρου, την απογείωση της ευελιξίας και των απλήρωτων υπερωριών, άλλων ρυθμίσεων που καταργούν εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.

Σκοπός όλων, να κάνουν ακόμα πιο φθηνή την εργατική δύναμη, να δυναμώσει η εκμετάλλευση, να υπονομευθεί το παρόν και το μέλλον της εργατικής τάξης. Στόχος όλων, η ενίσχυση της "ανταγωνιστικότητας", η προώθηση των επενδύσεων σε νέους κλάδους, όπως, "ψηφιακή οικονομία και πράσινη ανάπτυξη" που εξασφαλίζουν μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους.

Για τους επιχειρηματικούς ομίλους και το πολιτικό τους προσωπικό, η εκμετάλλευση περισσότερου ειδικευμένου εργατικού δυναμικού, νέων επιστημόνων, είναι προαπαιτούμενα για την εκταμίευση των 30 και πλέον δισεκατομμυρίων ευρώ από το "ταμείο ανάκαμψης".

Αυτή την πολιτική υπηρετούν και τα μετά Χατζηδάκη νομοσχέδια, η συνολική πολιτική που φέρνει η κυβέρνηση και υπερασπίζονται όλα τα αστικά κόμματα, ανεξάρτητα από τις επιμέρους διαφορές τους, όπως: Το νομοσχέδιο για την Παιδεία, που ενισχύει σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό τις ταξικές ανισότητες, διαμορφώνει από τις πιο μικρές ηλικίες τις προϋποθέσεις ευελιξίας. Το νομοσχέδιο για την παραπέρα ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση του δημοσίου συστήματος Υγείας, που θα οδηγήσει σε συρρίκνωση προσωπικού αλλά και των αναγκαίων παροχών που θα έπρεπε να απολαμβάνει ο λαός.

Μάλιστα, η προώθηση τέτοιων νομοσχεδίων σε συνθήκες πανδημίας, με εκατομμύρια να μην έχουν εμβολιαστεί, με το 4ο κύμα προ των πυλών, με πάνω από 12.000 θανάτους, επιβεβαιώνουν, ότι δεν υπάρχει καμία ηθική και πολιτική αναστολή στην υλοποίηση της στρατηγικής του κεφαλαίου. Η πολιτική τους, στάζει στην κυριολεξία αίμα».

Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα προβλήματα των νοσοκομείων της Βοιωτίας και τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για συγχώνευση υγειονομικών μονάδων, τονίζοντας: «Μπορεί ο καθένας να βγάλει συμπεράσματα βλέποντας το Νοσοκομείο Λιβαδειάς, ακούγοντας τα αιτήματα των εργαζομένων. Η αυτοθυσία γιατρών και προσωπικού, οι ελλείψεις που έχει, με την επιπλέον συρρίκνωση - συγχώνευση που θέλουν να κάνουν, θα είναι μη διαχειρίσιμα. Η απόφαση παραπέρα συγχώνευσης των νοσοκομείων στη Βοιωτία θα έχει τεράστιες επιπτώσεις σε όλη τη Στερεά. Το χιλιοπαιγμένο σενάριο ενεργοποίησης του κοινωνικού αυτοματισμού, «δεν κλείνουμε το Νοσοκομείο της Λιβαδειάς, το Νοσοκομείο της Θήβας έχει το πρόβλημα» ή το αντίστροφο, στόχο έχει τον αποσυντονισμό του αγώνα».

Αναφέρθηκε επίσης στο νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, σημειώνοντας ότι: «Γράφοντας στα "παλιά τους τα παπούτσια" την εμπειρία που έχουν οι εργαζόμενοι π.χ. από το "κανόνι" της Ασπίς, από τζογάρισμα των ασφαλιστικών μας εισφορών στο χρηματιστήριο, μέσα από αυτό, ολοκληρώνουν το ασφαλιστικό τερατούργημα του ΣΥΡΙΖΑ, τον περιβόητο νόμο Κατρούγκαλου. Επί της ουσίας μετατρέπουν την ασφάλιση σε τζόγο και τον ασφαλισμένο σε έναν "επενδυτή" που θα ξέρει πολύ καλά τι θα πληρώνει κάθε μήνα, αλλά δεν ξέρει, πότε και τι, σύνταξη θα πάρει, τι παροχές θα έχει.

Μάλιστα, στο στόχαστρο είναι ιδιαίτερα η νέα βάρδια των εργαζομένων που θα δουλεύουν για όλη τους τη ζωή σε συνθήκες ευελιξίας, η μεγάλη πλειοψηφία με μισθούς πείνας, χωρίς εξασφαλισμένα κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα».

Στάθηκε επίσης στη δήθεν "πράσινη" ανάπτυξη στην επέλαση των μονοπωλίων της ενέργειας στην περιοχή της Βοιωτίας τονίζοντας: «Τα πάντα δίνουν. Στα καταπράσινα βουνά της Βοιωτίας, της Λοκρίδας, στον έφορο κάμπο της Κωπαΐδας, από τον Ελικώνα ως τη Χαιρώνεια και από τη Χαιρώνεια ως το Κάστρο, το Ακραιφνίο, τη Θήβα, παντού έχουν βάλει πόδι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι της ενέργειας. Οι κυβερνήσεις έδωσαν τον ήλιο, τον αέρα, τα νερά, τις θάλασσες. Οι υποστηρικτές τους, βαράνε παλαμάκια, το θεωρούν "επιτυχία"».

Και πρόσθεσε: «Σε αυτή τη βάση μετατρέπουν τη Στερεά, με κέντρο τη Βοιωτία, σε έναν από τους μεγαλύτερους κόμβους ενέργειας της χώρας. Σε αυτή τη βάση εκποιούν τη ΛΑΡΚΟ, την οδηγούν στο κλείσιμο, πετούν πάνω από χίλιους εργαζόμενους σαν στυμμένη λεμονόκουπα, μαραζώνουν τους νομούς μας, τους γεμίζουν ανέργους, ενώ παράλληλα χαρίζουν τα μοναδικά μεταλλεύματα σιδηρονικελίου και κοβαλτίου στην Ευρώπη, αξίας τρισεκατομμυρίων ευρώ, πρώτη ύλη για την κατασκευή μπαταριών, ανοξείδωτου χάλυβα κ.α.».

Τόνισε επίσης ότι: «Στην ίδια γραμμή είναι και τα άλλα αστικά κόμματα, ιδιαίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το ΚΙΝΑΛ - ΠΑΣΟΚ, το Μέρα 25. Για το ΣΥΡΙΖΑ δεν φτάνει να θυμίσουμε πως έδωσε, όπως ο ίδιος έλεγε, την περιβόητη "μητέρα των μαχών". Δεν χρειάζεται να θυμίσουμε πώς επιδίωξε να χειραγωγήσει τους εργατικούς αγώνες, επιδίωξε να μετατρέψει το κίνημα σε "σκαλοπάτι" της κυβερνητικής εναλλαγής».

Επισήμανε τη στάση του Κόμματος απέναντι στις τελευταίες εξελίξεις λέγοντας: «Το ΚΚΕ άσκησε ουσιαστική αντιπολίτευση από τη σκοπιά των συμφερόντων των εργαζομένων και του λαού συνολικά. Η δράση των κομμουνιστών στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, ήταν η βασική προϋπόθεση για να υπάρξει και να κλιμακωθεί ο αγώνας των εργαζομένων απέναντι στο νόμο έκτρωμα του Χατζηδάκη, να διαμορφωθεί ένα μεγάλο απεργιακό μέτωπο ομοσπονδιών, εργατικών κέντρων και συνδικάτων.

Οι κομμουνιστές πρωτοστατήσαμε για να μη νομιμοποιηθούν τα μέτρα στη συνείδηση των εργαζομένων. Με εκατοντάδες εξορμήσεις, περιοδείες, συσκέψεις, ομιλίες σε χώρους δουλειάς και γειτονιές, συγκεντρώσεις του κόμματος σε πολλές πόλεις της χώρας, ενισχύσαμε τη μαχητικότητα των εργαζομένων, συμβάλαμε στη δημιουργία αγωνιστικού κλίματος, μεταδώσαμε τον ενθουσιασμό για τη συνέχεια. Ταυτόχρονα αναδείξαμε την υπεροχή του σοσιαλισμού. Αποκαλύψαμε το μηχανισμό της εκμετάλλευσης».

Έκανε επίσης αναφορά στον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, σημειώνοντας ότι: «Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ 19 μήνες έχουν σταθεί όρθιοι απέναντι στην κοινή απόφαση ΕΕ και κυβερνήσεων, απέναντι στα συμφέροντα μεγαθήριων που ενδιαφέρονται για τη λεία των φιλέτων της, έχουν δυσκολέψει για τα καλά την κυβέρνηση της ΝΔ. Σήμερα, βρίσκονται στην πιο κρίσιμη καμπή του αγώνα τους. Πλησιάζοντας η ώρα που η κυβέρνηση, για να δώσει τη ΛΑΡΚΟ χωρίς εργαζόμενους, θα επιχειρήσει με το "μαστίγιο ή το καρότο" να τους βγάλει έξω από τη δουλειά τους, η στήριξη και η αλληλεγγύη θα πρέπει να αυξηθεί».

Τόνισε ότι οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ συνεχίζουν τον αγώνα τους και απηύθυνε κάλεσμα για μαζική παρουσία στη συναυλία αλληλεγγύης που θα πραγματοποιήσουν τα σωματεία της ΛΑΡΚΟ με τον Πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο την Πέμπτη 29 Ιούλη και στις 20.30 στη Λάρυμνα.

Στάθηκε επίσης αναλυτικά στις εργασίες του 21ου Συνεδρίου του ΚΚΕ, αλλά και στην διέξοδο, σημειώνοντας πως «μόνο το ΚΚΕ έχει την πολιτική πρόταση, το πρόγραμμα, γνωρίζει και φωτίζει το δρόμο για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: