Τετάρτη 28 Ιουλίου 2021

Μητσοτάκης: «Μας απασχόλησε ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των εκπαιδευτικών, αλλά δεν είναι η λύση για την ώρα»


Για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού μίλησε ο πρωθυπουργός στη Βουλή

Ο Κυριάκος Μητσοτακης στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για το νέο σχολείο είπε μεταξύ άλλων:

«Μας απασχόλησε το ενδεχόμενο του υποχρεωτικού εμβολιασμού εκπαιδευτικών, αλλά δεν θα ήταν στην παρούσα συγκυρία η ενδεδειγμένη λύση… Ενα ποσοστό 70% έχει εμβολιαστεί. Το τέταρτο κύμα της πανδημίας αφορά πρώτα τους ανεμβολίαστους, αυτοί έχουν ευθύνη απέναντι στην οικογένειά τους, αλλά και στα παιδιά για να πάνε να εμβολιαστούν…»

Ο πρωθυπουργός κάλεσε τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς να πείσουν τους ανεμβολίαστους συναδέλφους τους.

Περιγράφοντας την κατάσταση στην Παιδεία, ο πρωθυπουργός, είπε πως θα είναι δύσκολο να αναπληρωθούν οι θέσεις των εκπαιδευτικών σε περίπτωση που αρρωστήσουν μαζικά. «Οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι δεν θα εμβολιαστούν θα πρέπει να κάνουν εργαστηριακά τεστ για να μπορούν να μπουν στην τάξη και να διδάξουν».

Aναφερόμενος στο νομοσχέδιο του υπ. Παιδίείας ο Κυρ. Μητσοτάκης είπε:

«Οι ρυθμίσεις για το νέο σχολείο έρχονται να συμπληρώσουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Δηλώνουν κυρίως την πολιτική μας επιλογή η οποία είναι και προσωπική μου επιλογή η δημόσια εκπαίδευση να καταστεί και πάλι εθνική προτεραιότητα, να γίνει μοχλός κοινωνικής κινητικότητας, ευκαιρία ατομικής προκοπής για όλους και καταλύτης για τη συνολική πρόοδο και ανάπτυξη της χώρας. Οργανώνει σε σύγχρονα πρότυπα τη ραχοκοκαλιά της εκπαίδευσης. Σε αυτή την επιχείρηση αναβάθμισης του δημόσιου σχολείου αξιοποιούνται όλες οι δυνάμεις. Περισσότεροι εκπαιδευτικοί. Έγιναν για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια έγιναν 11700 μόνιμοι διορισμοί. Σε συνέχεια 4500 προσλήψεων που έγιναν στην ειδική αγωγή».

«Η ποιότητα της εκπαίδευσης συνδέεεται με την αυτονομία των σχολικών μονάδων. Η σύγκριση με διεθνή δεδομένα είναι απογοητευτική. Η Ελλάδα είναι ουραγός στις χώρες του ΟΟΣΑ. Για όσα συμβαίνουν στις τάξεις, δεν εχουν λόγο όσοι μοχθούν σε αυτές αλλά κάποιοι που κάθονται σε κάποια γραφεία μακριά από αυτές. Το αποτέλεσμα είναι ορατό. Μόνο εμείς και η Κύπρος διατηρούμε το μοναδικό σχολικό εγχειρίδιο. Αυτό αλλάζει. Στη θέση του αποκλειστικού βιβλίου θα υπάρχουν περισσότερες πηγές που το σχολείο θα επιλέγει. Σκοπός μας είναι η αποστήθιση σταδιακά να αντικαθίσταται από την κριτική και δημιουργική σκέψη», είπε στη συνέχεια.


Δεν υπάρχουν σχόλια: