Κυριακή 18 Ιουλίου 2021

Η Λαϊκή Συσπείρωση Ορχομενού καταγγέλλει: "Η τεχνολογία στα χέρια του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου λειτουργεί για την φίμωση των μελών του"


 Με αφορμή την αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει το τελευταίο διάστημα μεταξύ αντιπολίτευσης και δημοτικής αρχής Ορχομενού η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης εξέδωσε την κάτωθι ανακοίνωση:

Η Λαϊκή Συσπείρωση Ορχομενού, τόσο στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου όσο και στον λαό της περιοχής αναδεικνύει τα προβλήματα, υπερασπίζεται τα δικαιώματα των εργαζομένων και της νεολαίας, συμβάλλει στην ενημέρωση και την οργάνωση της πάλης για την διεκδίκηση λύσεων προς όφελός τους.

Η πανδημία του κορονοϊού που βρίσκεται σε εξέλιξη, αποτέλεσε και συνεχίζει να αποτελεί το πρόσχημα για να ανασταλούν οι δημόσιες συνεδριάσεις των δημοτικών συμβουλίων. Κι αν αυτό ήταν κατανοητό στην αρχή της πανδημίας, που δεν υπήρχε προηγούμενη πείρα ούτε τα αντίστοιχα υγειονομικά εφόδια (εμβόλια, τεστ κλπ), σήμερα υπάρχουν όλες οι δυνατότητες για την δια ζώσης πραγματοποίησή τους.

Όμως, η δημοτική αρχή Ορχομενού –όπως άλλωστε κι οι περισσότερες ανά την Ελλάδα- συνεχίζει στην ίδια βολική για την πολιτική της γραμμή πλεύσης: Δημοτικά Συμβούλια μέσω τηλεδιάσκεψης, μακριά από τους εργαζόμενους και τον λαό του δήμου, αποφάσεις ειλημμένες από την Οικονομική Επιτροπή, με βάση βεβαίως το απαράδεκτο θεσμικό πλαίσιο. Μάλιστα, η τεχνολογία στα χέρια του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου λειτουργεί για την φίμωση των μελών του, για την fast truck διαδικασία χωρίς συζήτηση κι ενοχλητικές ερωτήσεις, με τις  «δια περιφοράς» συνεδριάσεις – όπως αυτή στις 20 Ιουλίου- να αποτελούν πάγια τακτική της δημοτικής αρχής.

Αυτό το χρονικό διάστημα, η κυβέρνηση της ΝΔ με την στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ και των άλλων αστικών κομμάτων έχουν ψηφίσει δεκάδες νόμους και προετοιμάζουν άλλα τόσα νομοσχέδια που ανατρέπουν το σύνολο της ζωής των εργαζομένων, καταργώντας όποιο εργατικό δικαίωμα είχε έως τώρα απομείνει. Κατακτήσεις δεκαετιών έχουν μπει στο κρεβάτι του Προκρούστη: εργασιακό,  ασφαλιστικό, συγχωνεύσεις νοσοκομείων και υποβάθμιση υπαρχόντων δομών υγείας, νομοσχέδιο για την παιδεία που ξεκινά τις επόμενες μέρες η συζήτησή του κλπ.

Η δημοτική αρχή όχι μόνο δεν ενημέρωσε γι΄ αυτές τις ανατροπές του αιώνα, όχι μόνο δεν συνέβαλε ώστε να δημιουργηθούν προϋποθέσεις που θα έβαζαν εμπόδια σ` αυτή την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, αντίθετα, είναι πλήρως ταυτισμένη και τις υλοποιεί η ίδια!

Χαρακτηριστικά παραδείγματα:

  • Αύξηση τελών ύδρευσης 24% σε λιγότερο από δύο χρόνια
  • Αύξηση δημοτικών τελών την ίδια στιγμή που λόγω πανδημίας αυτοαπασχολούμενοι- μικροί επαγγελματίες- μαγαζάτορες έκλεισαν, εργαζόμενοι έμειναν χωρίς δουλειά
  • «Ρυθμίσεις» χρεών αντί για την δραστική μείωση ή και την κατάργησή τους
  • Ζεστό χρήμα σε εργολάβους ακόμα και σε ημιτελή ή αμφιβόλου ποιότητας έργα
  •  Κουβέντα για την σε εξέλιξη από την κυβέρνηση ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ του Μόρνου -πιθανά και των ταμιευτήρων της Υλίκης-, την προσπάθεια αλλαγής χρήσης γης της Κωπαΐδας σε όφελος των μονοπωλιακών ομίλων, όταν μάλιστα η αγωνία των αγροτών του δήμου έχει φτάσει στο κατακόρυφο λόγω έλλειψης νερού που δεν επαρκεί για την άρδευση κι η παραγωγή κινδυνεύει να χαθεί
  • «Επαναστατική γυμναστική» κατά τον κ. Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου ο αγώνας των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, παρά την ομόφωνη απόφαση στήριξης και την πάνδημη απαίτηση εκσυγχρονισμού της, την προστασία της ίδιας της ζωής των εργαζομένων της από τα θανατηφόρα «ατυχήματα», το δικαίωμα στην δουλειά και την ζωή δεκάδων οικογενειών, κόντρα στο επικείμενο κλείσιμο και την θυσία της επιχείρησης στον βωμό των μονοπωλιακών συμφερόντων.
  • Ταύτιση με την προωθούμενη από την ΕΕ και την κυβέρνηση πολιτική απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας που εκφράζεται και με την εγκατάσταση νέων ανεμογεννητριών/φωτοβολταϊκών και στον δήμο μας (Παύλο, Λούτσι, Κάστρο κλπ) προς όφελος των μονοπωλίων, την ίδια ώρα που ο λαός χρυσοπληρώνει το ρεύμα.

Η Λαϊκή Συσπείρωση πάνω σε αυτά τα ζητήματα αγωνίζεται, σε αυτά καλεί τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν και να μην συμβιβαστούν μπροστά στις δυσκολίες και τα εμπόδια που οι παρατάξεις στο Δημοτικό Συμβούλιο και τα κόμματά τους θέτουν.

Θεωρούμε πως τα Δημοτικά Συμβούλια πρέπει να γίνονται ανοιχτά, μπροστά στον λαό της πόλης μας και με την συμμετοχή του. Υπάρχουν κατάλληλοι χώροι που μπορούν να αξιοποιηθούν γι αυτό τον σκοπό.

Δεν θα σταματήσουμε  να ενημερώνουμε για τις εξελίξεις που υπάρχουν και να συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις στην οργάνωση της πάλης και την διεκδίκηση λύσεων προς όφελος του λαού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: