Ο Υφυπουργός Αθλητισμού, στο Συνέδριο Οικονομικού Φόρουμ Δελφών, τόνισε την εθνική σημασία διεκδίκησης και διοργάνωσης διεθνών αθλητικών εκδηλώσεων και στάθηκε ιδιαίτερα στην επιστροφή του Ράλλυ Ακρόπολις στο WRC και στον σχεδιασμό αναβίωσης του Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας.
Για τις αναπτυξιακές δυνατότητες του αθλητισμού και του πολιτισμού μίλησε ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, στο 6ο ετήσιο Συνέδριο Οικονομικού Φόρουμ Δελφών, που διεξάγεται υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
Στην συζήτηση, όπου συμμετείχε ακόμα ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός και συντόνιζε η δημοσιογράφος του Star Κεντρικής Ελλάδας Λένα Παρασκευά, ο κ. Αυγενάκης ανέλυσε τη φιλοσοφία και την πολιτική της Κυβέρνησης για το πως ο αθλητισμός μπορεί να λειτουργήσει ως μέσο τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης και αστικής ανάπλασης.
Ο Υφυπουργός Αθλητισμού επισήμανε ότι ο αθλητισμός «συνδυαζόμενος με τον τουρισμό μπορεί να πυροδοτήσει την αναβάθμιση των υποδομών και να δημιουργήσει νέες συμπράξεις για τη χρηματοδότηση αθλητικών και ψυχαγωγικών εγκαταστάσεων» και τόνισε πως «αποτελεί μια ισχυρή βιομηχανία, έχει εξαιρετική δυναμική στην προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και στην προβολή της χώρας και μπορεί να συμβάλει ώστε ο αθλητικός τουρισμός να μετατραπεί σε δημοφιλή δραστηριότητα».
Ο κ. Αυγενάκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην εξωστρέφεια και στη διαρκή διεκδίκηση και διοργάνωση διεθνών αθλητικών εκδηλώσεων, οι οποίες εξυπηρετούν την παραπάνω στρατηγική, ενώ στάθηκε στη μεγάλη επιτυχία της επιστροφής από φέτος του Ράλλυ Ακρόπολις στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, έπειτα από απουσία οκτώ ετών και στα σημαντικά, πολυποίκιλα, οφέλη που θα προκύψουν.
Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι μετά την επιστροφή του εθνικού μας αγώνα στο WRC «τολμούμε να ξεκινήσουμε το σχεδιασμό για την αναβίωση και του Ποδηλατικού Γύρου της Ελλάδος, διοργάνωση παγκόσμιας εμβέλειας και μεγάλης τουριστικής προβολής».
Ολόκληρη η ομιλία του Υφυπουργού Αθλητισμού:
«Σας ευχαριστώ θερμά για την πρόσκληση να συμμετέχω σε ένα επιτυχημένο θεσμό, διεθνούς αναγνώρισης, το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
Σας συγχαίρω για την πρωτοβουλία διοργάνωσης αυτής της ενότητας με ένα θέμα τόσο ενδιαφέρον και σύγχρονο, που συνδέει τον αθλητισμό και τον πολιτισμό με την ανάπτυξη και την ευημερία.
Ο αθλητισμός είναι ένας δυναμικός και ταχέως αναπτυσσόμενος τομέας, ενώ το μακροοικονομικό του αντίκτυπο έχει υποτιμηθεί.
Σύμφωνα με τη Λευκή Βίβλο για τον Αθλητισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο τομέας του αθλητισμού μπορεί να συμβάλει στην επίτευξη των στόχων της Λισαβόνας για την ανάπτυξη και την απασχόληση.
Ο αθλητισμός μπορεί να λειτουργήσει ως μέσο τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης, αστικής ανάπλασης ή αγροτικής ανάπτυξης.
Ο αθλητισμός μπορεί να συνδυαστεί με τον τουρισμό και μπορεί να πυροδοτήσει την αναβάθμιση των υποδομών και να δημιουργήσει νέες συμπράξεις για τη χρηματοδότηση αθλητικών και ψυχαγωγικών εγκαταστάσεων.
Αν και, γενικώς, δεν υπάρχουν βάσιμα και συγκρίσιμα στοιχεία για την οικονομική βαρύτητα του αθλητισμού, η σημασία του επιβεβαιώνεται από μελέτες και αναλύσεις των εθνικών λογαριασμών, από τα οικονομικά των σημαντικότερων αθλητικών διοργανώσεων, καθώς και από το κόστος της έλλειψης σωματικής άσκησης, συμπεριλαμβανομένης της γήρανσης του πληθυσμού.
Σύμφωνα με μελέτη που υποβλήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2016, ο αθλητισμός δημιούργησε προστιθέμενη αξία 407 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 3,7% του Α.Ε.Π. της Ε.Ε. και δημιούργησε 15 εκατ. θέσεις εργασίας, δηλαδή εξασφαλίζει απασχόληση για το 5,4% του εργατικού δυναμικού της Ε.Ε.
Κυρίες και κύριοι, οι πολιτικές μας για τον αθλητισμό είναι σχεδιασμένες, σε συνδυασμό με τις πολιτικές μας για τον πολιτισμό, την παιδεία, την υγεία και την οικονομία ως πυλώνα ανάπτυξης. Θέλουμε έναν αθλητισμό για τους πολλούς και κυρίως για τις επόμενες γενιές.
Στο πλαίσιο αυτό, ο αθλητισμός αποτελεί μια ισχυρή βιομηχανία και έχει εξαιρετική δυναμική για την οικονομία, τον τουρισμό και την ανάπτυξη. Και φυσικά, λέμε όχι στη λογική του κρατικοδίαιτου μοντέλου στον αθλητισμό.
Η Ελλάδα, με την σπουδαία πολιτιστική και αθλητική της κληρονομιά, σε συνδυασμό με τις ευνοϊκές κλιματολογικές συνθήκες και τα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά της, αποτελεί σημαντικό κεφάλαιο για την ανάπτυξη της βιομηχανίας του αθλητισμού στα περισσότερα αθλήματα.
Η διοργάνωση αθλητικών εκδηλώσεων, ακόμη και μικρής ή μεσαίας εμβέλειας, όπως οι Μεσογειακοί Παράκτιοι Αγώνες στην Πάτρα το 2019, ή οι Διεθνείς Ποδηλατικοί Αγώνες στη Ρόδο τον Απρίλιο, ή το Σπάρταθλον που γίνεται ετησίως, αποτελεί σημαντικό εργαλείο, αφενός προώθησης του αθλητικού πνεύματος και αφετέρου προβολής ενός τόπου και ενίσχυσης του αθλητικού τουρισμού.
Επίσης, σημαντικές αθλητικές διοργανώσεις διεθνούς βεληνεκούς, όπως αυτές που διοργανώνονται στο Costa Navarino, το Spetses Mini Marathon, και το golf στην Ελούντα αποτελούν επιτυχημένα παραδείγματα αθλητικού τουρισμού.
Ο αθλητικός τουρισμός είναι μία αναπτυσσόμενη δραστηριότητα που μπορεί να προσφέρει σημαντικά στην ενίσχυση του αθλητισμού και στην περιφερειακή ανάπτυξη.
Οι δυνατότητες και οι προκλήσεις που ανοίγονται μπροστά μας είναι αξιόλογες.
Ο αθλητικός τουρισμός μπορεί να συμβάλει στην προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Και η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να διαδραματίσει αποφασιστικό ρόλο στην προσπάθεια αυτή.
Τα νούμερα μιλούν από μόνα τους:
* Πριν την περίοδο της πανδημίας, ο αθλητικός τουρισμός κατείχε ήδη το 12,12% της παγκόσμιας τουριστικής αγοράς, ενώ στις περισσότερες αναπτυγμένες χώρες αντιστοιχεί στο 20% του τουρισμού.
Κι εδώ θέλω να επισημάνω ότι ο αθλητικός τουρισμός είναι μεν ένα φαινόμενο σύγχρονο, αλλά έχει ιστορικές ρίζες.
Οι απαρχές του εντοπίζονται στην αρχαία Ελλάδα, όπου οι κάτοικοι της εκάστοτε πόλης-κράτους ταξίδευαν πολύ μακριά για να παρακολουθήσουν ή να συμμετάσχουν σε σπουδαία αθλητικά γεγονότα, με σημαντικότερο τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Ο Ηρόδοτος, μάλιστα, στο έργο του αναφέρει το γεγονός ως αθλητικό περιηγητισμό. Είναι αξιοσημείωτο, λοιπόν, ότι η πρώτη μορφή τουρισμού στην Ιστορία εμφανίζεται να είναι ο αθλητικός τουρισμός.
Η Κυβέρνησή μας αντιμετωπίζει τον αθλητικό τουρισμό ως προϊόν υψηλής προστιθέμενης αξίας. Η στήριξη της επιχειρηματικότητας στον τομέα αυτό, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη και συντήρηση των αθλητικών υποδομών είναι αναγκαία.
Από την πρώτη στιγμή, θέσαμε ψηλά τον πήχη της διεκδίκησης διοργανώσεων.
Ήδη, στο σύντομο αυτό χρονικό διάστημα και παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει όλη η αθλητική οικογένεια λόγω της πανδημίας, έχουμε με επιτυχία διοργανώσει τα:
* Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Μπάσκετ Εφήβων (Βόλος, Ιούλιος-Αύγουστος 2019)
* Παράκτιους Μεσογειακούς Αγώνες (Πάτρα, Αύγουστος 2019)
* Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κωπηλασίας U23 (Ιωάννινα, Σεπτέμβριος 2019)
* Μεσογειάδα Χάντμπολ Εφήβων (ΟΑΚΑ, Φεβρουάριος 2020)
* Final-8 Basketball Champions League (ΟΑΚΑ, Σεπτέμβριος-Οκτώβριος 2020)
* Προκριματικούς Ευρωμπάσκετ Γυναικών (Ηράκλειο, Νοέμβριος 2020)
Επίσης, έχουμε αναλάβει ή διεκδικούμε και άλλες μεγάλες διοργανώσεις, όπως:
* Super Final World League στο Πόλο Γυναικών (Εθνικές ομάδες, 14-19/06 ΟΑΚΑ)
* Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Άρσης Βαρών Νέων (2022)
* Παγκόσμιο Πανεπιστημιακό Πρωτάθλημα Τσιρλίντινγκ, (4-6 Νοεμβρίου 2022)
* Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Μπάσκετ Κωφών (2023)
* Παράκτιοι Μεσογειακοί Αγώνες (2023 ή 2025)
ενώ τολμούμε να ξεκινήσουμε το σχεδιασμό για την αναβίωση του Ποδηλατικού Γύρου της Ελλάδος, διοργάνωση παγκόσμιας εμβέλειας και μεγάλης τουριστικής προβολής.
Και, φυσικά, επαναφέραμε το Rally Acropolis στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα! Όπως γνωρίζετε, θα διεξαχθεί 09-12 Σεπτεμβρίου σε τρεις Περιφέρειες: στην Αττική, την Πελοπόννησο, και τη Στερεά Ελλάδα με έδρα της διοργάνωσης τη Λαμία.
Κι εδώ να ευχαριστήσω δημόσια τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, τον αγαπητό φίλο Φάνη Σπανό, για την εξαιρετική συνεργασία και τη σκληρή δουλειά που καταβάλλει, καθώς και τον Δήμαρχο και τους τοπικούς φορείς.
Κυρίες και κύριοι, ο μηχανοκίνητος αθλητισμός, αποτελεί ένα πολύ ισχυρό μοχλό ανάπτυξης, όχι μόνο του αθλητικού τουρισμού. Κι αυτό διότι στον κλάδο της αυτοκίνησης εμπλέκονται ισχυροί παράγοντες του χώρου.
Ο μηχανοκίνητος αθλητισμός αποτελεί μια δραστηριότητα με φιλάθλους σε όλο τον κόσμο και μάλιστα προσελκύει τουρίστες υψηλής μέσης δαπάνης.
Δεσμευθήκαμε για την αναβίωση του θεσμού, του διεθνώς αναγνωρισμένου brand name «Ράλλυ Ακρόπολις», το οποίο έχει πολύ ισχυρή προβολή. Και τα καταφέραμε!
Θα διεξαχθεί φέτος μετά από οκτώ χρόνια απουσίας! Και αυτό θα αποδώσει, διότι έχει πολλές οικονομικές και πολιτιστικές προεκτάσεις, καθώς θα προβληθεί παγκοσμίως σε 155 χώρες και 840 εκ. τηλεθεατές.
Σημειώνεται ότι η αξία της προβολής της Ελλάδας σε ΜΜΕ από τις τηλεοπτικές μεταδόσεις του Ράλλυ Ακρόπολις σε παγκόσμιο επίπεδο, ανέρχονταν το 2010 σε 10 εκ. ευρώ. Τα νούμερα του κοινού το 2010 ήταν υποπολλαπλάσια των 840 εκ. τηλεθεατών.
Το ύψος του εισερχόμενου συναλλάγματος υπολογίστηκε σε 8 εκ. ευρώ κατά τη διάρκεια του Αγώνα του 2012.
Κυρίες και κύριοι, ο αθλητικός τουρισμός αναπτύσσεται και μετατρέπεται σε δημοφιλή δραστηριότητα, καταλαμβάνοντας σημαντικό κομμάτι της τουριστικής βιομηχανίας και συνοδεύεται από μια σειρά επιδράσεων στην ανάπτυξη της οικονομίας.
Μερικά από τα πλεονεκτήματα του αθλητικού τουριστικού προϊόντος είναι η δημιουργία πλούτου και αγοραστικής δύναμης, λόγω αύξησης των επενδύσεων και του ΑΕΠ, η αύξηση θέσεων εργασίας και τα ταμειακά αποτελέσματα.
Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα μπορεί να μεγιστοποιήσει τα έσοδα από τις επενδύσεις στα αθλητικά γεγονότα και να ενισχύσει την ανάπτυξη βελτιώνοντας:
* την απόδοση από τα υπάρχοντες αθλητικές διοργανώσεις και την οργάνωση περισσότερων αθλητικών γεγονότων,
* την στοχοθέτηση και ενίσχυση αθλητικών εκδηλώσεων που προσφέρουν υψηλότερα πιθανά έσοδα για τον τουρισμό,
* την διάδοση των ωφελειών των αθλητικών γεγονότων (νέων και υπαρχόντων) σε περισσότερες περιοχές και όχι μόνο στα κύρια μητροπολιτικά κέντρα
* και τέλος, τον συντονισμό των αθλητικών εκδηλώσεων με άλλες σχετικές με τον τουρισμό δραστηριότητες, προκειμένου να μεγιστοποιηθεί ο χρόνος παραμονής των αθλητικών τουριστών καθώς και τα έσοδα που δημιουργούν στην τοπική κοινωνία.
Και προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε!
Κλείνοντας, να επισημάνω ότι ο αθλητισμός είναι μια τεράστια πολιτιστική κληρονομιά, αποτελεί συστατικό στοιχείο του πολιτισμού της Ελλάδας, της γενέτειρας των Ολυμπιακών Αγώνων και του Ολυμπιακού ιδεώδους.
Η τεράστια πολιτιστική του σπουδαιότητα προσδίδει σημαντική προστιθέμενη αξία στην αναπτυξιακή δυναμική του αθλητισμού και απαιτεί συνεργασίας με τους τομείς του πολιτισμού, της παιδείας και του τουρισμού, καθώς και με την τοπική αυτοδιοίκηση».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου