Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2018

Πρ. Παυλόπουλος: Να μην ισχύσει στην Ελλάδα η απευθείας από τον λαό εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας

Μάθημα Συνταγματικού Δικαίου παρέδωσε σήμερα στην Κύπρο ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, με εισαγωγική ομιλία του στο συνέδριο με θέμα «Προεδρική Δημοκρατία versus Προεδρευομένης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας», στη Λυεκωσία.
Ο κ. Παυλόπουλος, αναφερόμενος στη σύγκριση μεταξύ Προεδρικής Δημοκρατίας και Προεδρευόμενης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, σημείωσε ότι «δεν υφίσταται σύστημα οργάνωσης της μορφής του πολιτεύματος που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως υπόδειγμα που πρέπει να υιοθετήσει, ως "ιδανικό", κάθε λαός και κάθε κράτος».
Όλως αντιθέτως, τόνισε, «όταν μιλάμε για ένα "ιδανικό" σύστημα πολιτειακής οργάνωσης, πριν απ’ όλα "πρέπει να σκεφτόμαστε για ποιον λαό αυτό προορίζεται, σύμφωνα με την ιδιοσυστασία του και την παράδοσή του». Όπως είπε, πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και σε ποια ιστορική συγκυρία το σύστημα αυτό εφαρμόζεται, όπως αυτή διαμορφώνεται στην πορεία εξυπηρέτησης του εθνικού και του δημόσιου συμφέροντος κάθε λαού.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την άποψη «να μην υιοθετηθεί η ιδέα της απευθείας από τον λαό εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, και μάλιστα με ιδιαιτέρως ενισχυμένες αρμοδιότητες, αφού κάτι τέτοιο θα οδηγούσε, ενδεχομένως, σε μια συνταγματικώς προβληματική στροφή του πολιτεύματος προς την κατεύθυνση της Προεδρικής Δημοκρατίας». Διαβάστε αναλυτικά στο 

Δεν υπάρχουν σχόλια: