Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2018

Ο «μύθος» της αείμνηστης Φούλας Νικολάου «ξαναζωντάνεψε» στις καρδιές των ανθρώπων της αγαπημένης της πόλης




Δεν είναι μόνο ο χρόνος! Δεν είναι μόνο η απουσία της. Ούτε η μοναδική αύρα που διέθετε αυτή η χαρισματική γυναίκα. Είναι όλα μαζί, κι` όλα όσα αληθινά ακούστηκαν για την Φούλα Νικολάου το βράδυ της περασμένης Κυριακής, 14 Οκτωβρίου 2018, εντός της κατάμεστης «Εστίας της». Μια βραδιά που διοργανώθηκε από τις πιστές συνεργάτιδές της, απλά και ταπεινά, για να μας ξαναθυμίσει πως η αείμνηστη ιδρύτρια του πρότυπου αυτού Ιδρύματος της αγάπης, Πρόεδρος επί πενήντα συναπτά έτη, μας άφησε παρακαταθήκη το «δικό της μύθο», πλεγμένο πάνω στον ιστό της μακρόχρονης προσφοράς προς τον συνάνθρωπο και την ανόρθωση της μάνας σε όλες τις ηλικίες της ζωής της. Γι` αυτό και η τιμή στη μνήμη της – μέσω της μετονομασίας της οδού Κορίνης, έμπροσθεν της Εστίας Μητέρας Λιβαδειάς,  σε οδό Γαρυφαλιάς (Φούλας) Νικολάου, καταχεικροτήθηκε απ` όλους με δάκρυα συγκίνησης, δείγμα της αναγνώρισης αυτού του έργου ζωής.


Το ΔΣ της Εστίας Μητέρας στέκεται
με υπερηφάνεια στην είσοδο του Ιδρύματος
Ο κ. Ανδρέας Σταματάκης συντόνισε
 την λιτή εκδήλωση  

Πούλου, Τσιφής και Ρούσσαρης από κοινού κάνουν τα αποκαλυπτήρια
 της οδού Φούλας Νικολάου στην καρδιά της Λιβαδειάς.
Η αυτοδιοίκηση έχει συνέχεια και μας το απέδειξαν στην πράξη! 





Ο κόσμος της Εστίας Μητέρας Λιβαδειάς
 ήταν εκεί για να τιμήσει την αείμνηστη ιδρύτρια του. 

Οκτώ χρόνια πέρασαν από το άκουσμα του θανάτου της. Οκτώ χρόνια κι` η Νικολάου, αυτή η ακούραστη υφάντρα του εθελοντικού ιστού, που ξεκίνησε από τη Λιβαδειά κι` απλώθηκε σ` όλη την επαρχία της, εξακολουθεί να «ζει» στις καρδιές όλων όσων συνεργάστηκαν μαζί της, αγωνίστηκαν μαζί της, πάσχισαν μαζί της για να στήσουν την Εστία Μητέρας Λιβαδειάς, ένα ίδρυμα που εξακολουθεί να διαδίδει  τις αρχές της μητρότητας, ενισχύει την προστασία της, πασχίζει για την ανάδειξη της γυναίκας, την φροντίζει  στην τρίτη ηλικία της. 
Οκτώ χρόνια, κι` ύστερα από την υπόσχεση που δόθηκε στις 26-4-2006 όταν ο Δήμος Λεβαδέων τίμησε εν ζωή τη Φούλα Νικολάου επί δημαρχίας κ. Άρη Ρουσσαρη, οκτώ χρόνια μετά από τις  23- 3- 2010, ημέρα του θανάτου της, που  κοινοποιήθηκε με ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου επί δημαρχίας κ. Δημήτρη Τσιφη, και μόλις λίγες ημέρες ( 14 - 10- 2018) από την  απόφαση της σημερινής δημοτικής αρχής,  επί Δημαρχίας κας Γιώτας Πούλου, ο δρόμος μπροστά από το Ίδρυμα της «Εστίας Μητέρας Λιβαδειάς», η οδός Κορίνης, να πάρει το όνομα της ιδρύτριας του. 
Η Λιβαδειά απέκτησε την οδό «ΦΟΥΛΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ»,  μια οδό- σύμβολο ενότητας και συνεργασίας για αυθεντική μαρτυρία κοινωνικής αλληλεγγύης, όπως τόσο εύστοχα την  χαρακτήρισαν οι συνεργάτιδές της στο σημερινό ΔΣ,  μέσα από την επίσημη σελίδα τους στα social media.  
Τα αποκαλυπτήρια έγιναν παρουσία και των τριών  Δημάρχων Λεβαδεών κκ. Άρη Ρούσσαρη, Δημήτρη Τσιφή και Γιώτας Πούλου, μελών της οικογένειά της, της Προέδρου και του Διοικητικού Συμβουλίου της Εστίας, επίσημων προσκεκλημένων , εκπροσώπων του Κοινοβουλίου, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και πλήθος μελών του Ιδρύματος που ανταποκρίθηκαν στην βραδιά τιμής και μνήμης στο πρόσωπο της αείμνηστης Φούλας Νικολάου.
Η Πρόεδρος κα Χριστίνα Αγγέλου, ΑΞΙΑ συνεχίστρια 
της αείμνηστης Φούλας Νικολάου, 
επί 50 έτη Πρόεδρος της Εστίας Μητέρας Λιβαδειάς 




Εντός της αίθουσας, το κλίμα το ίδιο φορτισμένο όσο κι` έξω από αυτή.
«Βαρύ το φορτίο» και για τη σημερινή Πρόεδρο κα Χριστίνα Αγγέλου, μια άξια καθ` όλα «διάδοχο», γέννημα θρέμμα αυτού του ιδρύματος, συνεχίστρια αυτού του έργου με τα δεκάδες κομμάτια του, τα οποία χάνονται στο χρόνο, αλλά ούτε διαγράφονται, ούτε ξεχνιούνται. Ακολούθησαν οι χαιρετισμοί των επισήμων σύμφωνα με το πρόγραμμα της εκδήλωσης. Αρχικά ο εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου κκ Γεωργίου, ο πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης π. Αλέξιος Σαμαρτζής, η Δήμαρχος Λεβαδεών κα Γιώτα Πούλου  και οι Βουλευτές Βοιωτίας κκ. Νίκος Θηβαίος και Ανδρέας Κουτσούμπας.
Όλοι τους μίλησαν για την μοναδική αυτή προσωπικότητα της πόλης, το όραμά της, το αποτέλεσμά του, που αντέχει στο χρόνο.
Η Δήμαρχος Λεβαδεών κα Γιώτα Πούλου τιμά την ιδρύτρια της Εστίας Μητέρας
και πρώτη γυναίκα Δημοτική Σύμβουλο της πόλης. 

Ο Αρχιμανδρίτης π. Αλέξιος, εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου κκ. Γεωργίου 


Ο Βουλευτής κ. Νίκος Θηβαίος 
Ο Βουλευτής κ. Ανδρέας Κουτσούμπας 

Η κεντρική ομιλήτρια, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων
 Γυναικών Ν. Βοιωτίας κα Άντζελα Βασιληά - Πανταζή. 
Στο χρόνο… Ίσως γι` αυτό και σ` αυτή τη ιδιαίτερη βραδιά – μνήμης και τιμής – το ΔΣ … γύρισε κι` αυτό πολύ πίσω το χρόνο, τότε που όλα στήνονταν εξ` αρχής, βασισμένα πρωτίστως στην ορμή της αείμνηστης Φούλας, στις αρχές που είχε διδαχθεί από την οικογένειά της και τους δασκάλους της, στην άρνησή της για «εξουσία», στην πίστη της στο Θεό, στον άνθρωπο, στα χαρίσματα της γυναικείας φύσης.
Ίσως γι` αυτό και σ` αυτή την ιδιαίτερη βραδιά, επέλεξαν να μιλήσει για την «δική τους Φούλα», η σημερινή Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Γυναικών Νομού Βοιωτίας κα Άντζελα Βασιληά – Πανταζή, βέρα Λειβαδίτισσα και εκείνη και μια ώριμη πλέον γυναίκα, η οποία γνώρισε κυριολεκτικά τον εαυτό της σ` αυτό τον χώρο, κάτω από την «μπαγκέτα» μιας «αληθινής μαέστρου», που ήξερε να διευθύνει υποδειγματικά μια ατέλειωτη «ανθρώπινη ορχήστρα», αποτελούμε από γυναίκες όλων των ηλικιών, τάξεως και μόρφωσης, εδώ στη Λιβαδειά.
Ας την ακούσουμε πως περιέγραψε η … «Αγγέλα τους», την Νικολάου ξεκινώντας να θυμάται, με τα μάτια των δεκαοκτώ της χρόνων…  
Κι` από κοντά της, μια άλλη σπουδαία γυναίκα που «γέννησε» αυτό το Ίδρυμα της αγάπης. Η ξεχωριστή δημοσιογράφος, πεζογράφος, ποιήτρια, ένας αξιαγάπητος άνθρωπος καθ` όλα, η επίτιμη Πρόεδρος της Εστίας κα Καίτη Σαμαρτζή. Γλαφυρή και ακμαία, της αφιέρωσε ένα ποίημα, δικό της αυτό, γραμμένο για την φίλη της Φούλα Νικολάου…

Για τη «δική της Φούλα» και εκ μέρους της οικογένειάς της μίλησε η εγγονή της Εβίτα Ρουμπέα. Με το βλέμμα στο πορτραίτο της που κυριαρχεί στο χώρο αλλά και στη μητέρα και τη θεία της, τις κόρες της Νικολάου που κάθονταν στην πρώτη σειρά, η νεαρή Εβίτα, άνοιξε την καρδιά της και είπε αυτά που ένιωθε για τη σπουδαία γιαγιά της…
Τα δάκρυα δεν είχαν ακόμη στεγνώσει, όταν στο βήμα ανέβηκε η «πρώτη διάδοχός» της, η σεβαστή κα Σοφία Τσιτσοπούλου, που μαζί με το τότε Διοικητικό Συμβούλιο σήκωσαν  το «βάρος της σύγκρισης» μετά το θάνατό της, που άντεξαν  τα πρώτα, δύσκολα  χρόνια της βαριάς μελαγχολίας εξ` αιτίας της απουσίας της Φύλας. Λόγια καρδιάς, λόγια αγάπης και σεβασμού, λόγια που αποτυπώνουν και για εκείνη, την πορεία μιας ολόκληρης ζωής μέσα στην Εστία Μητέρας Λιβαδειάς. 
Και στο τέλος, ένας άνδρας. Ο γνωστός, βετεράνος Λιβαδείτης δικηγόρος κ. Λουκάς Μπίνιος, αφού και πολλοί  άνδρες, επώνυμοι και ανώνυμοι Λειβαδίτες, συνεισέφεραν εξίσου πολλά  για να σταθεί όρθιο μέχρι σήμερα αυτός "ο ναός του εθελοντισμού". 



Όπως και πάρα πολλοί χορηγοί, εκπρόσωπος των οποίων ήταν - μεταξύ άλλων - ο κ. Γιάννης Καραβάς από το Αλουμίνιον της Ελλάδος του Ομίλου Μυτιληναίος, το Επιμελητήριο Βοιωτίας, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Λιβαδειάς και ο Πρόεδρος του κ. Γιώργος Βασιληάς, κ.α. 



 Η βραδιά έκλεισε με μουσική, με τραγούδια που αγάπησε αλλά και αγαπούσε να της τραγουδούσε ο αείμνηστος σύντροφός της Βάγγος Νικολάου αλλά και  όλες μαζί, στις αποδράσεις τους, στις εκδρομές τους, στις γιορτές και τα γλέντια τους. 
Ο «δικός τους άνθρωπος» κ. Στέργιος Βαράκης, με τη συνοδεία των μουσικών κκ. Σπύρου Πανουργιά και Αντώνη Κεραμιδά, μας ταξίδεψαν μελλοντικά… αφήνοντάς μας, μια γεύση «γλυκόπικρη», όπως συμβαίνει συνήθως όταν η ψυχή διακατέχεται από έντονη συναισθηματική φόρτιση…

Η Εβίτα Ρουμπέα, η Μήτσα και η Λένα Νικολάου. 



Η Αντιπρόεδρος κα Μίνα Ράπτη
  και ο κ. Παναγιώτης Μονάχος,
εξ αίματος συγγενείς
της αείμνηστης Φούλας Νικολάου. 
Τα μέλη του ΔΣ της Ομοσπονδίας
 Συλλόγων Γυναικών Ν. Βοιωτίας
κα Ντίνα Ταμβάκη και κα Ιωάννα Παναγιωτίδη
πλαισιώνουν την Πρόεδρο της Ομοσπονδίας
 κα Άντζελα Πανταζή
 και την συγχαίρουν για την ομιλία της. 

Η Γεν.  Γραμματέας της Εστίας κα Σούλα Κοτούλα
συνέβαλε τα μέγιστα στην υλοποίηση της εκδήλωση,
 σκαλίζοντας ένα αρχείο 60 περίπου χρόνων 

Η Θηβαία δικηγόρος και πολιτευτής της ΝΔ κα Λουκία Θεοδώρου
 συγχαίρει - μεταξύ άλλων - την κα Πανταζή 
για την γλαφυρή και ιδιαίτερα καλογραμμένη ομιλία της. 


Αναμνηστική φωτογραφία το ΔΣ με τους συντελεστές
 της εκδήλωσης μνήμης στη Φούλα Νικολάου

Την κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης κα Άντζελα Βασιληά - Πανταζή 
συγχαίρουν ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ν. Βοιωτίας κ. Νίκος Θηβαίος
 και η σύζυγός του, Δημοτική Σύμβουλος Λεβαδεών  κα Ελίζα Γεωργαντά. 




Αιωνία της η μνήμη ... 



Δεν υπάρχουν σχόλια: