Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2018

96 βουλευτές τιμήθηκαν στη Λιβαδειά σε μια εκδήλωση – σταθμό για την Κοινοβουλευτική Δημοκρατία και την προσφορά της Βοιωτίας









Τους 96 βουλευτές της Βοιωτίας από συστάσεως του Ελληνικού κράτους τίμησαν σε ειδική εκδήλωση πολιτικοί και αυτοδιοικητικοί φορείς της Βοιωτίας στο πλαίσιο πρωτοβουλίας που ανέλαβαν οι πρώην βουλευτές κκ. Αριστείδης Τσιπλάκος και Λουκάς Αποστολίδης. Το παρών στην ημερίδα έδωσαν μέλη της κυβέρνησης και του ελληνικού κοινοβουλίου, ακαδημαϊκοί, αυτοδιοικητικοί, φορείς του νομού και συγγενείς των εκλιπόντων πολιτικών. Νωρίτερα, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στον Μητροπολιτικό Ναό της Λιβαδειάς παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδας και ακολούθησε ημερίδα με θέμα «Δημοκρατία, Θεσμοί και Σύνταγμα» στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του διοικητηρίου στη Λιβαδειά.
















 










Στην εκδήλωση για την προσφορά της Βοιωτίας στην Κοινοβουλευτική Δημοκρατία (14-10-2018), με την Περιφέρεια και τους Δήμους τιμήθηκαν και μνημονεύθηκαν οι πρόσφατα εκλιπόντες βουλευτές της Βοιωτίας και οι παρεμβάσεις για τη ζωή και το έργο τους, καθώς και την προσφορά τους στα κοινά ήταν συγκινητικές. 
Στην ημερίδα, οι ιστορικές αναφορές των ομιλητών για το «ΚΟΙΝΟ ΒΟΙΩΤΩΝ» μέχρι τις μέρες μας, καθώς και  για τη λειτουργία της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας ήταν ουσιαστικές, για να γνωρίσουμε την ιστορία μας και να σχεδιάσουμε το μέλλον. 








Οι καθηγητές Κ. Χρυσόγονος,  Θ. Φορτσάκης και Γ. Κατρούγκαλος κατέθεσαν σημαντικές προτάσεις για την ανάγκη αναθεώρησης του Συντάγματος.
Οι προτάσεις τους επικεντρώθηκαν :
Στον περιορισμό των βουλευτών στους 200.
Στην αλλαγή του τρόπου εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, για να μην γίνεται αιτία εθνικών εκλογών.
Στην καθιέρωση δυνατότητας Δημοψηφίσματος σε κρίσιμα θέματα της Πολιτείας μας.
Στην κατάργηση της ασυλίας των βουλευτών και υπουργών.
Στην ενίσχυση του ρόλου, της θέσης της Περιφέρειας και της Τ.Α.
Στην ενίσχυση και διασφάλιση του Κοινωνικού Κράτους και της προστασίας της εργασίας κ.α.
Ο κ. Λουκάς Αποστολίδης αναφέρθηκε στις σύγχρονες απειλές της Δημοκρατίας όπως:
α. Η αποχή του 45% του εκλογικού σώματος από την κάλπη.
β. Η αποδυνάμωση της παρεμβατικής δύναμης των κοινωνικών φορέων – Συνδικάτα – Αγροτικοί Σύλλογοι – Κοινωνικά Κινήματα κ.α.
γ. Η έλλειψη κυριαρχίας της «πολιορκημένης» Δημοκρατίας μας ένεκα των Μνημονίων.
δ. Το φάντασμα των ακροδεξιών κομμάτων και κινημάτων που πλανάται στην Ευρώπη και τη χώρα μας.
ε. Η παρακμιακή κατάσταση του Δημόσιου Πολιτικού λόγου, που αντί να ασχολείται με τα προβλήματα και τις ανάγκες του λαού αρκείται σε ανέξοδες καταγγελίες και σκιαμαχίες.
στ. το «εμφυλιοπολεμικό» πνεύμα της πολιτικής αντιπαράθεσης που μας γυρίζει πίσω στην εποχή των μπλε, πράσινων και κόκκινων καφενείων.
Προτάθηκε τέλος η ονοματοδοσία οδών,για τους εκλιπόντες βουλευτές, από τους Δήμους Λιβαδειάς και Θηβών. Προτάθηκε επίσης να ορισθεί ερευνητική ομάδα για τα έργα και τις ημέρες των βουλευτών μας από το 1821 καθώς και για την προσφορά τους στην Κοινοβουλευτική Δημοκρατία, μια πρόταση που αποδέχθηκαν οι παριστάμενοι Δήμαρχοι. 



Δεν υπάρχουν σχόλια: