Κυριακή 15 Ιουλίου 2018

Το ORCHOMENOS PRESS σας ξεναγεί στο Λαογραφικό Μουσείο Παύλου

Η επιγραφή του Λαογραφικού Μουσείο Παύλου ... δια χειρός Βασιλικής Ζάντζα - Μαραγκού 

Ένας στόχος ζωής, μια προσπάθεια χρόνων, ολοκληρώθηκε πρόσφατα με τα επίσημα εγκαίνια του Λαογραφικού Μουσείο Παύλου, που δημιούργησε με περισσή φροντίδα και μεράκι η Τ.Κ. Παύλου. Πρωτεργάτης της συλλογικής αυτής προσπάθειας ήταν ο ανήσυχος Πρόεδρος κ. Ηρακλής Ντουφεξής, έχοντας δίπλα όμως και τους πολλούς αφανείς υποστηρικτές από την δραστήρια τοπική κοινωνία, κι `  όλοι μαζί δημιούργησαν ένα μικρό αλλά τόσο όμορφο Μουσείο, που αξίζει να το επισκεφθείτε!


Τα ομοιώματα της έκθεσης έφταξε η Πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Παύλου κα Έλενα Σεφέκου









Τα εγκαίνια του Λαογραφικού Μουσείου Παύλου έγιναν την Κυριακή, 20 Μαΐου 2018, παρουσία σύσσωμου του χωριού, στο κτήριο του πρώην Δημοτικού Σχολείου Παύλου, με ομόφωνη απόφαση του Τοπικού και του Δημοτικού Συμβουλίου Ορχομενού.
Την ημέρα των εγκαινίων, εμφανώς ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα, ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Παύλου κ. Ηρακλής Ντουφεξής, ανέφερε στο χαιρετισμό του:  «Σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα για το χωριό μας, διότι εγκαινιάζουμε το Λαογραφικό Μουσείο, ένα σημαντικό πολιτιστικό έργο.
Με ομόφωνη απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου αλλά και του Δημοτικού Συμβουλίου που πήραμε άνοιξε ο δρόμος για τη δημιουργία του Λαογραφικού Μουσείο στην Τοπική Κοινότητα του Παύλου.
Ο πρωταρχικός στόχος της δημιουργίας του Μουσείου ήταν να περισώσουμε ότι παλιά εργαλεία και αντικείμενα έμειναν από την κληρονομιά των προγόνων μας, γιατί αρκετά κειμήλια χάθηκαν και άλλα πατάχθηκαν από άγνοια μέσα στην πάροδο του χρόνου.
Μετά από μεγάλη προσπάθεια που έγινε από μας, καταφέραμε να συγκεντρώσουμε παλιά εργαλεία, διάφορα αντικείμενα, αρκετά θα έλεγα κειμήλια που μας δώρισαν οι δημότες μας, ότι διέθετε ένα νοικοκυριό εκείνη την εποχή. Επίσης μαζέψαμε παλιό αξιόλογο φωτογραφικό υλικό. Όλα αυτά τα εκθέσαμε στο πιο ιδανικό κτήριο, κατάλληλο για Μουσείο, για να τα αναδείξουμε στα παιδιά μας και στα εγγόνια μας, με τι μέσα επιβίωσαν οι άνθρωποι αυτοί στις αρχές του 19ου αιώνα έως και μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα, γιατί από κει και πέρα άρχισε η βιομηχανοποίηση της χώρας μας. Η αλήθεια είναι ότι οι πατεράδες μας και οι παππούδες μας δούλεψαν σκληρά, καθημερινά, από το πρωί μέχρι το βράδυ, με πρωτόγονα εργαλεία που χρησιμοποιούσαν στις γεωργικές καλλιέργειες, όχι μόνο στο όργωμα των χωραφιών με το ζευγάρι, στον θερισμό των σιτηρών με δρεπάνια, τον αλωνισμό των σιτηρών  και των οσπρίων με τη βοήθεια των αλόγων, τα οποία έδενα σε ξύλινο κατακόρυφο δοκό τρίβοντας τα στάχια του σιταριού ή τα λουβιά των οσπρίων και μετά άρχιζε το λίγνισμα με το καρπολόϊ, ξεχωρίζοντας το  καρπό από το άχυρο. Αλλά και η καθημερινότητα τους ήταν δύσκολη, οι συνθήκες διαβίωσης θα έλεγα απάνθρωπες κυρίως για τις γυναίκες διότι πήγαιναν καθημερινά στις γεωργικές εργασίες, όμως είχαν και την φροντίδα του νοικοκυριού, όπως το ζύμωμα των ψωμιών, το μαγείρεμα του φαγητού, που ψήνονταν μόνο με φρύγανα ή καυσόξυλα διότι δεν υπήρχε άλλη ενέργεια. Εκεί που υπέφεραν περισσότερο οι νυκοκυρές ήταν η καθαριότητα λόγω έλλειψης νερού που υπήρχε στο χωριό μας, ακόμα και για πόσιμο αναγκαζόντουσαν υποχρεωτικά να πάνε στο ρέμα ονομαζόμενος Καψορουτης, να πλύνουν και να λευκάνουν τα ρούχα τους με αλυσίβα, όσο για τα χοντρά ρούχα τους, τα κοπανούσαν με το κοπάνι για να καθαρίσουν.
Κι` έρχομαι τώρα στην ανατροφή των παιδιών. Εκεί πράγματι η κατάσταση ήταν δραματική γιατί ως μωρά μεγάλωναν στο χωράφι, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες, μέσα στην Κωπαϊδα, στη σκόνη και τη ζέστη, κάτω από μια τέντα. Όλοι οι γονείς ήθελαν να δώσουν κάτι παραπάνω για να βελτιώσουν τη ζωή των παιδιών τους, όμως δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να το πράξουν κι αυτό γιατί η μέση οικογένεια είχε 3-4 παιδιά και αρκετές οικογένειες είχαν και πάνω από 5 παιδιά.
Παράδειγμα στο Μουσείο του χωριού μας βρίσκεται η κούνια, ένα ιστορικό κειμήλιο, που κοιμήθηκαν και μεγάλωσαν 9 παιδιά, οι αδελφοί Ζάντζα του Φωτίου.
Όσα ανέφερα για τους προγόνους μας είναι πολύ λίγα. Οι άνθρωποι αυτοί μόχθησαν σε όλη τους τη ζωή για να μεγαλώσουν εμάς, απολαμβάνοντας εμείς όλα τα αγαθά που μας προσφέρει η σημερινή σύγχρονη κοινωνία.
Τέλος, θέλω να ευχαριστήσω όλους τους δωρητές – δημότες μας, οι οποίοι μας δώρισαν τα κειμήλια τους. Την Αρχιτέκτονα, γέννημα θρέμμα του Δ.Δ. Παύλου, κα Λεμονιά Σταματάκη για τον σχεδιασμό και τη διαμόρφωση του χώρου του Μουσείου μας. Τον δικηγόρο κ. Άγγελο Ζάντζα για την περιγραφή των εκθεμάτων και τη χρήση τους.
Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαιτέρως την Πρόεδρο του Συλλόγου Γυναικών Παύλου κα Έλενα Σεφέκου, η οποία σχεδίασε και κατασκεύασε όλα τα ομοιώματα που βρίσκονται στο Μουσείο και την κα Βασιλική Ζάντζα – Μαραγκού που έδωσε τον εαυτό της, δουλεύοντας ώρες ολόκληρες, κυρίως σε καλλιτεχνικές εργασίες, με κυριότερη την εξωτερική επιγραφή του Λαογραφικού Μουσείου Παύλου. Όσο για το ζεύγος Αχιλλέα Παπαδημητρίου δεν βρίσκω λόγια να τους ευχαριστήσω. Ο κ. Αχιλλέας Παπαδημητρίου είχε αναλάβει όλες τις τεχνικές εργασίες, δουλεύοντας ακατάπαυστα για αρκετές ημέρες.
Η κα Αναστασία Παπαδημητρίου, πέρα από διάφορες σημαντικές εργασίες που πρόσφερε, επί πλέον επιμελήθηκε την συναρμολόγηση του αργαλειού.
Κλείνοντας, το Λαογραφικό Μουσείο Παύλου που εγκαινιάστηκε σήμερα, είναι ένα μικρό και λιτό Μουσείο, είναι όμως, η ταυτότητα και ο πολιτισμός του χωριού μας για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο» .




Παυλαίοι - απ` όπου κι αν κατοικούν - στήριξαν με όλες τους τις δυνάμεις αυτό το έργο,
 που περιζώζει την λαϊκή κληρονομιά του δραστήριου χωριού τους  








Ο Πρόεδρος του Δ.Δ. Παύλου κ. Ηρακλής Ντουφεξής με τον γιό του Δημήτρη 

Το Λαογραφικό Μουσείο Παύλου δημιουργήθηκε
με την αμέριστη υποστήριξη του Συλλόγου Γυναικών Παύλου


Ο Πρόεδρος του Δ.Δ. Παύλου δεν έχει λόγια να ευχαριστήσει όλους τους κατοίκους
και ιδιαίτερα εκείνους που δούλεψαν περισσότερο για να δημιουργηθεί το νέο στολίδι του χωριού τους

Η κα Λέμονιά Σταματάκη, Αρχιτέκτονας του Δήμου Ορχομενού,
έβαλε την πινελιά για να δημιουργηθεί το Λαογραφικό Μουσείο Παύλου. 


Ο Πρόεδρος του ΔΣ κ. Λάμπρος Ρόδης
συγχαίρει την Πρόεδρο του Συλλόγου
Γυναικών Παύλου κα Έλενα Σεφέκου
για την προσωπική της συμμετοχή
στο όμορφο αυτό αποτέλεσμα 
Ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Παύλου
κ. Ηρακλής Ντουφεξής
με τον Δημοτικό Σύμβουλο Παύλου
κ. Θανάση Ρουμελιώτη. Το έργο αυτό είναι όλων
των Παυλαίων και δικαίως
 να αισθάνονται υπερήφανοι για την υλοποίησή του 




Το ORCHOMENOS PRESS – μέσα από το πλούσιο φωτορεπορτάζ – σας ξεναγεί στο νέο αυτό χώρο για το Δ.Δ. Παύλου και σας προτρέπει να τον επισκεφθείτε. 
Είναι ένας τρόπος να επιβραβεύσουμε όσους το δημιούργησαν και δούλεψαν για την πραγματοποίησή του, αλλά και να ξαναγυρίσουμε στις ρίζες μας, σ` ένα πολιτισμό που χάθηκε, όχι όμως και η ιστορική μνήμη, η οποία σ` αυτό τον χώρο διατηρείται στο ακέραιο.

Συγχαρητήρια θερμά για το αποτέλεσμα.
Μπράβο σ` όλους όσους δημιούργησαν το Λαογραφικό Μουσείο Παύλου

*ΤΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΑΥΛΟΥ ΣΤΕΓΑΖΕΤΑΙ 
ΣΤΟ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ - ΚΛΗΡΟΤΗΜΑ ΣΥΓΓΡΟΥ. 
ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΩΝΗΣΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: