Πέμπτη, 12 Απριλίου 2018

Συγχαρητήρια από Αβραμόπουλο, Βίτσα και Leclerc στο Δήμο Λεβαδεών - Η Λιβαδειά αποτελεί πόλη πρότυπο φιλοξενίας, ανθρωπιάς και πολιτισμούΗ Δήμαρχος Λεβαδέων κ. Γιώτα Πούλου υποδέχθηκε σήμερα στο Παλιό Δημαρχείο Λιβαδειάς τον Ευρωπαίο Επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο, τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Δημήτρη Βίτσα, τον Αντιπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες κ. Philippe Leclerc και τον Γενικό Γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Μιλτιάδη Κλάπα. 
Στην υποδοχή παρευρέθηκαν επίσης ο βουλευτής Βοιωτίας κ. Νίκος Θηβαίος, ο Περιφερειακός Δ/ντης Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας κ. Χρήστος Δημητρίου, οι Αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι κ. Γιώργος Ζιώγας και Αλέξανδρος Μητάς,  ο Πρόεδρος της ΚΕΔΗΛ κ. Σωτήρης Καρβούνης και οι εργαζόμενοι του προγράμματος.
Η Δήμαρχος τους ευχαρίστησε για την επίσκεψή τους στην πόλη και για τη στήριξή τους στην υλοποίηση του προγράμματος.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην επιτυχή πορεία του προγράμματος, το οποίο αποτελεί πρότυπο και για άλλους Δήμους της χώρας, αλλά και στα οφέλη που έχει για την τοπική κοινωνία.  Σημείωσε ότι το επόμενο στάδιο του προγράμματος είναι οι διαδικασίες ένταξης και ενσωμάτωσης των προσφύγων, όπως η έκδοση νομιμοποιητικών εγγράφων, καθώς και η ένταξη του Δήμου Λεβαδέων στο πιλοτικό πρόγραμμα HELIOS και στο Δίκτυο Πόλεων που υλοποιούν αντίστοιχα προγράμματα και συνεργάζονται για την εύρεση ευρωπαϊκών πόρων για τη συνέχιση τους.
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα Μετανάστευσης κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος αναφέρθηκε στη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πρόγραμμα σημειώνοντας ότι εάν όλες οι πόλεις της χώρας υλοποιούσαν τέτοια προγράμματα, τότε η εικόνα της χώρας, αλλά και της Ευρώπης θα ήταν εντελώς διαφορετική. Συνεχάρη την Δήμαρχο και τους πολίτες της Λιβαδειάς, καθώς το πρόγραμμα που υλοποιείται στην πόλη τιμά τη χώρα, αλλά και την Ευρώπη στο σύνολό της, καθώς στηρίζεται στις αξίες πάνω στις οποίες βασίζεται το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και ότι η Λιβαδειά αποτελεί πόλη πρότυπο φιλοξενίας, ανθρωπιάς και πολιτισμού. Τέλος, τόνισε ότι οι προσπάθειες πρέπει να συνεχιστούν καθώς εκτίμησε ότι το φαινόμενο της μετανάστευσης και το προσφυγικό θα συνεχίσει και τα επόμενα  χρόνια, όσο τουλάχιστον θα υπάρχει αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή.
Ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Δημήτρης Βίτσας ευχαρίστησε τους πολίτες της Λιβαδειάς και τη Δήμαρχο Λεβαδέων, καθώς η Λιβαδειά αποτελεί οδηγό για το Υπουργείο που επιθυμεί να εφαρμόσει τέτοια πρότυπα προγράμματα φιλοξενίας προσφύγων και σε άλλες πόλεις σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τη στήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Υπογράμμισε ότι η σωστή αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και προσφυγικού ζητήματος αποτελεί ανθρωπιστικό καθήκον, αλλά συγχρόνως απαιτεί συνολική ευρωπαϊκή διαχείριση. Καταλήγοντας αναφέρθηκε στο πρόγραμμα HELIOS που θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται από την ερχόμενη Δευτέρα και προσανατολίζεται σε τέσσερις κατευθύνσεις που αφορούν στην ελληνομάθεια, στον επαγγελματικό προσανατολισμό, στην καταγραφή των δεξιοτήτων και στην κοινωνικοψυχολογική στήριξη των προσφύγων.
Ο Αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες κ.  Leclerc ευχαρίστησε τον Ευρωπαίο Επίτροπο και τον Υπουργό που επισκέφθηκαν τη Λιβαδειά που υλοποιεί το πρόγραμμα από το 2016 σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα.
Στη συνέχεια επισκέφθηκαν δύο οικογένειες προσφύγων που διαμένουν σε διαμερίσματα της πόλης, όπου συνομίλησαν για την καθημερινότητά τους και τις συνθήκες διαβίωσης τους και οι οποίοι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους από τη διαμονή τους στην πόλη καθώς “αισθάνονται ιδιαιτέρως ασφαλείς”.

Με σκληρή γλώσσα κριτικάρει την επίσκεψη το ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Λιβαδειάς ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛIΚΟ  ΚΕΝΤΡΟ  ΕΠΑΡΧΙΑΣ  ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ


                             ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ

ΚΥΡΙΕ  ΒΙΤΣΑ  ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΝΤΡΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΛΗΨΗ  ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ;

   Σήμερα γινόμαστε μάρτυρες άλλης μιας φιέστας των «υποκριτών», που ήθελαν τους  πρόσφυγες – θύματα πολέμου να τους  στοιβάξουν σε μαντριά και βουστάσια , μάλιστα αναλάμβαναν και την πολιτική ευθύνη γι’ αυτό.  Όμως με την πίεση της τοπικής κοινωνίας, όλων των Δημοτικών παρατάξεων της Αντιπολίτευσης του Δήμου Λεβαδέων, του Εργατικού Κέντρου Λιβαδειάς και όλων των Φορέων της πόλης σύρθηκαν ( μια και τους «χάλασε η μανέστρα» για διαχείριση κονδυλίων) στο να εγκατασταθούν σε σπίτια και να διαμένουν με ανθρώπινες συνθήκες  και όχι να είναι στοιβαγμένοι σαν ζώα. Είναι και η μόνη κωλοτούμπα για την οποία επικροτούμε τους «υποκριτές» του Δήμου.  Όλα αυτά τα λέμε για να μην ξεχνιόμαστε, γιατί όλοι έχουμε  μια ιστορία σ’ αυτόν  τον τόπο.
                            
                                                                   Το    Δ.Σ.Δεν υπάρχουν σχόλια:

www.endelfoisonline.gr