Παρασκευή 27 Απριλίου 2018

Επίσημη πρώτη για το Μυθολογικό Εργαστήρι Ενηλίκων στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λεβαδείας



ΔΙΑΛΕΞΗ 
 ΑΠΟ ΤΟ ΔΑΝΑΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΑΝΑΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΔΑΝΑΟΥΝΑΣ
ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΦΥΛΗ ΔΑΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ DANNAAN ΤΗΣ ΙΕΡΝΗΣ
                           (ΙΡΛΑΝΔΙΑΣ) ΣΤΟΥΣ DRUIDS ΤΩΝ ΚΕΛΤΩΝ

Στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λεβαδείας λειτουργεί και φέτος Μυθολογικό Εργαστήρι Ενηλίκων με υπεύθυνη την εκπαιδευτικό κ.Βασιλική Νιαβή.
Σκοπός του εργαστηρίου  είναι η σύνδεση μύθων και τόπων της Βοιωτίας μέσα από συναντήσεις αλλά και επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους. Οι συμμετέχοντες δηλ. ανακαλύπτουν τα μυθολογικά μονοπάτια της Βοιωτίας αλλά ακολουθούν και άλλες Γεωμυθολογικές Διαδρομές.
Στα πλαίσια αυτών των συναντήσεων η Βιβλιοθήκη με την υποστήριξη του Συλλόγου «Φίλοι της Βιβλιοθήκης Λιβαδειάς» οργανώνει διάλεξη του κ.Ηλία Μαριολάκου, ομότιμου Καθηγητή Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, με θέμα
 «Από το Δαναό και τους Δαναούς στους Δαναούνας και από τη φυλή Δαν και τους Dannaan της Ιέρνης(Ιρλανδίας) στους Druids των Κελτών».
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 28 Απριλίου 2018  στις 7.30 μμ. στοΣυνεδριακό Κέντρο «ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ».

Λέει ο Καθηγητής για το θέμα της ομιλίας του:
Κάπου μεταξύ του 15ου αι. π.Χ. και μέχρι την κατάρρευση της Μυκηναϊκής Κοσμοκρατορίας, που συμπίπτει με το τέλος της Μυκηναϊκής εποχής(1050 π.Χ.), συνέβησαν συγκλονιστικά ιστορικά γεγονότα, που άλλαξαν τον ρου της παγκόσμιας ιστορίας.
Όσον αφορά τον ελληνικό κόσμο η περίοδος αυτή είναι μια από τις συγκλονιστικότερες, που πρέπει να έπαιξε καθοριστικό ρόλο όχι μόνον μέχρι την τότε πολιτισμική πορεία των προϊστορικών Ελλήνων, αλλά και στη διαμόρφωση των γενικότερων συνθηκών της ιστορικής εποχής.
Τα σημαντικότερα γεγονότα που καθόρισαν την εποχή αυτή είναι τα ακόλουθα:
i. Η επιστροφή στην Ελλάδα ( Άργος) του Δαναού με τις 50 κόρες του και του αδελφού του Αίγυπτου με τους 50 γιους του.
ii. Οι δραστηριότητες του Ηρακλή τόσο στην Ελλάδα όσον και εκτός.
iii. Η Αργοναυτική εκστρατεία, που με πρόσχημα την επιστροφή του Χρυσόμαλλου Δέρατος, διέσχισαν ολόκληρη την Ευρώπη και οπωσδήποτε το ανατολικό τμήμα του Ατλαντικού, αφήνοντας τα ίχνη τους σ’ ολόκληρη την Ευρώπη, όπως στην Σουηδία, Νορβηγία, Δανία, Ιέρνη (Ιρλανδία), Βρετανία, Κροατία, Σλοβακία, Γεωργία, Κελτία, Ιβηρία, Ιταλία, κ.λπ.
iv. Ο Τρωικός Πόλεμος
v. Την ίδια περίοδο οι Αρκάδες Πελασγοί μεταναστεύουν στην Ιταλία.
Την ίδια εποχή περίπου (14ος - 11ος αι. π. Χ) δραστηριοποιούνται οι «Λαοί της Θάλασσας» και σημειώνεται η «Έξοδος των Εβραίων» που εγκαθίστανται στην « Γη της Επαγγελίας», που την διοικούν οι 12 γιοι του Ιακώβ και μεταξύ αυτών και ο Δαν.
Στην Ευρώπη αναπτύσσονται οι Κέλτες, οι Γαλάτες και άλλοι λαοί με τους οποίους διατηρούσαν στενές εμπορικές και οικονομικές σχέσεις οι Κρητο-Μινωίτες αρχικά’ (18ος αι. π.X) και οι Μυκηναίοι στη συνέχεια
Λαμβάνοντας λοιπόν υπ’ όψη όλα τα προηγούμενα και επί πλέον: τις γεωγραφικές γνώσεις των προϊστορικών Ελλήνων και κυρίως τα κείμενα αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων, αλλά και νεώτερων ξένων επιστημόνων, καταβλήθηκε προσπάθεια να αναδειχθεί ότι, σ’ ολόκληρο τον Ευρωπαϊκό και Περι- Μεσογειακό χώρο υπάρχει ένα κοινό Μυκηναϊκό και κατ’ επέκταση και Μινυακό υπόστρωμα.
Η τελευταία άποψη ενισχύεται και από το γεγονός ότι ένα μεγάλο τμήμα της Ευρώπης, βόρεια από τις Άλπεις και ανατολικά του Ρήνου μέχρι την περιοχή του Αννόβερου, του Göttingen και του Harz, σε πολύ παλαιούς χρόνους (πριν από τη Ρωμαϊκή εποχή) ήταν γνωστή ως Ερκύνια (HercynianHerzynian).
Είμαι σχεδόν βέβαιος ότι συνδέεται με τον μικρό ποταμό Έρκυνα,  και ότι το όνομα (Έρκυνα - Hercynian) δόθηκε από τους Μινυακής καταγωγής Αργοναύτες ή εμπόρους, όταν πέρναγαν από την περιοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: