Κυριακή 29 Απριλίου 2018

Κ. Αγοραστός για Σχέδιο Νόμου Υπουργείου Εσωτερικών: Ώδινεν όρος (μεταρρύθμισης) και έτεκε μυν (εκλογικού συστήματος) - Άτολμο και διαχειριστικό, αντανακλά τη συντηρητική νοοτροπία μιας κεντρικής γραφειοκρατίας κι αποτελεί συρραφή διατάξεων… ατάκτως ερριμμένων


Δήλωση του Προέδρου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού για το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών:
 
«Ώδινεν όρος (μεταρρύθμισης) και έτεκε μυν (εκλογικού συστήματος).
Το Σχέδιο Νόμου δεν είναι μεταρρύθμιση και φυσικά δεν είναι η μεταρρύθμιση που έχουν ανάγκη η Αυτοδιοίκηση, η κοινωνία, η πατρίδα μας.
Άτολμο και διαχειριστικό, αντανακλά τη συντηρητική νοοτροπία μιας κεντρικής γραφειοκρατίας που πασχίζει να κρατήσει τα κεκτημένα της αλλά και να επεκτείνει τη σφαίρα επιρροής της. Αποτελεί συρραφή διατάξεων… ατάκτως ερριμμένων, χωρίς συνοχή, χωρίς αρχή, μέση και τέλος.
Όχι μόνο δεν λύνει αλλά τουναντίον είναι βέβαιο ότι θα δημιουργήσει πολλαπλάσια προβλήματα στην καθημερινή λειτουργία των ΟΤΑ.
Ως Περιφέρειες δεν φοβόμαστε την απλή αναλογική, αγωνιούμε όμως για το σήμερα και το αύριο των συνανθρώπων μας.
Η εφαρμογή της είναι βέβαιο ότι καταδικάζει Περιφέρειες και Δήμους σε «εγκλωβισμένη ακυβερνησία» και στρώνει το έδαφος ώστε να επιχειρήσουν ξανά να εγκαταστήσουν στην Αυτοδιοίκηση διορισμένους κυβερνητικούς επιτρόπους με κομματικά ένσημα.
Μόνοι κερδισμένοι οι ολιγάρχες που με μικρές χορηγίες θα ελέγχουν εύθραυστες πλειοψηφίες στα Συμβούλια.
Το τελευταίο που ενδιαφέρει σήμερα τον πολίτη είναι το εκλογικό σύστημα στην Αυτοδιοίκηση. Τον ενδιαφέρει, όμως, να έχει δουλειές, ποιοτικές υπηρεσίες, αποτελεσματικό δίχτυ κοινωνικής προστασίας, σύγχρονες υποδομές.
Προς την κατεύθυνση αυτή οι Περιφέρειες και οι Δήμοι, που κράτησαν όρθια την κοινωνία στην κρίση, μπορούν να γίνουν ακόμη πιο αποτελεσματικοί για κάθε οικογένεια, για κάθε πολίτη. Γι’ αυτό είναι τώρα η ώρα για βαθιές τομές, οραματικές αλλαγές, ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις, γενναία αποκέντρωση και τολμηρή άμβλυνση της γραφειοκρατίας.
Χρειάζεται ριζικός περιορισμός του κεντρικού κράτους και ουσιαστική ενίσχυση  Περιφερειών και Δήμων με προσωπικό,  αρμοδιότητες, πόρους και την κανονιστική αρμοδιότητα, δηλαδή την αρμοδιότητα να νομοθετούν για τις τοπικές υποθέσεις.
Δεν ζητάμε τίποτε περισσότερο ή τίποτε διαφορετικό απ’ ότι ισχύει στις άλλες  χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις ώριμες δημοκρατίες και τις οικονομικά ανεπτυγμένες χώρες του πλανήτη.
Ξεκαθαρίζουμε: Σχέδιο Νόμου για την Αυτοδιοίκηση που εκπονήθηκε όχι μόνο ερήμην αλλά ενάντια στην Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να σταθεί. Θα το καταστήσει κενό γράμμα η ίδια η ζωή.
Καλούμε την κυβέρνηση σε ουσιαστικό διάλογο διάρκειας τουλάχιστον δύο μηνών με βάση το ψήφισμα του Συνεδρίου ΕΝΠΕ – ΚΕΔΕ και την αναλυτική πρόταση Σχεδίου Νόμου για την Περιφερειακή Διακυβέρνηση που κατέθεσε η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας στο Υπουργείο Εσωτερικών.

*Για το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών συγκαλώ σε συνεδρίαση το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΝΠΕ την Τετάρτη 2 Μαΐου και ώρα 11 το πρωί στα γραφεία της Ένωσης (Μεσογείων 
15, 4ος όροφος)». 

Δεν υπάρχουν σχόλια: