Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2017

H θέση της Παράταξης "Η Στερεά σε Νέα Τροχιά " για την τριτοβάθμια εκπαίδευση στη Στερεά Ελλάδα

ΔΕΛΤΙO ΤΥΠΟΥ 

            Η Στερεά σε Νέα Τροχιά συμμετείχε δημιουργικά στην Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας την Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2017 στο Δήμο Διρφύων- Μεσσαπίων της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας.
Μιλώντας για το επίμαχο θέμα  περί της ίδρυσης τριτοβάθμιων ιδρυμάτων στην Περιφέρεια Στερεάς ο επικεφαλής της Παράταξης κ. Στουπής ανάμεσα στα άλλα κατέθεσε τις θέσεις της Παράταξης στην επίκαιρη συζήτηση που πραγματοποιείται ανάμεσα στους φορείς της Περιφέρειας

«…Η παράταξη μας δεσμευμένη μέσω του Προγραμματικού της λόγου από το 2010 ήδη, εμμένει στις διακηρυγμένες από τότε θέσεις της. Η λογική κάθε πόλη και στάδιο – κάθε Περιφερειακή ενότητα και Πανεπιστήμιο υπονομεύει την ίδια την ουσία της όποιας συζήτησης για τον Εθνικό αυτόνομο ρόλο και την αυθύπαρκτη αξία που έχει η Γ’ βάθμια εκπαίδευση για την Παιδεία, την μόρφωση, την έρευνα και την ανάπτυξή της χώρας , που σίγουρα είναι  ανεξάρτητη της χωροταξικής της κατανομής. Τα λειτουργικά κριτήρια κάθε ιδρύματος ώστε να είναι αυτό ποιοτικό και αποτελεσματικό στην επιτέλεση του έργου του σίγουρα επαφίενται ως αποκλειστικό προνόμιο στο αυτοδιοίκητο τους. Η ελπίδα πως η ίδρυση εκπαιδευτικών ιδρυμάτων φέρνει  οικονομική ανάπτυξη σε μια περιοχή , είναι αυταπάτη που απλά ανακυκλώνει εσωτερικά ίδιους πόρους χωρίς καμιά προοπτική ανάπτυξης. Η επίκληση του παραγωγικού προφίλ μιας περιοχής  ως αναγκαιότητα στησίματος ενός αντίστοιχου τριτοβάθμιου ιδρύματος που θα διασφαλίζει στους αποφοίτους θέσεις εργασίας, εκτός από αβάσιμη σε συνθήκες μη κεντρικής σχεδιασμένης οικονομίας, πέρα από το κενό της περιεχόμενο, καταργεί τον πραγματικό ρόλο της Γ’ Βάθμιας εκπαίδευσης. Σε μια συζήτηση με την Πολιτεία που έχει και την απόλυτη ευθύνη εθνικού σχεδιασμού της Ανώτατης Εκπαίδευσης, στα πλαίσια αποσαφήνισης ακαδημαϊκών διαφορών ανάμεσα στα Τεχνολογικά και Ανώτατα Ιδρύματα  που λειτουργούν στην Περιφέρειά μας, αλλά και της συζήτησης για τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων από τις αντίστοιχες σχολές στη βάση του Ευρωπαϊκού πλαισίου, από μηδενική βάση μακριά από συντεχνιακά και τοπικά συμφέροντα, 

μια πρόταση που θα μπορούσε να απασχολήσει λόγω των υφιστάμενων υποδομών και  να απαντήσει στις προκλήσεις του μέλλοντος θα ήταν:

      η ίδρυση με βάση τα ΤΕΙ της Χαλκίδας μιας κοιτίδας  Έρευνας και Τεχνολογίας που θα έχει υπερτοπικό χαρακτήρα και θα είναι Θύλακας Έρευνας και Καινοτομίας με βάση τις νέες προοπτικές Στρατηγικής Ανάπτυξης.
      η μεταφορά σε συνεργασία και με την Περιφέρεια Αττικής του Γεωπονικού της Αθήνας στον Αλίαρτο Βοιωτίας που θα ενσωμάτωνε και την δασοπονική Σχολή της Ευρυτανίας , με ταυτόχρονη ίδρυση σχολής Περιφερειακής Ανάπτυξης …»

Η ΣΤΕΡΕΑ ΣΕ ΝΕΑ ΤΡΟΧΙΑ


ΠΕΜΠΤΗ 28 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: