Η Πρωτοχρονιά στη Ρούμελη χωρίς μπακλαβά δεν έχει χάρη! Ο ανταγωνισμός ανάμεσα στις νοικοκυρές για το ύψος του (ο χοντρός ή λεπτός μπακλαβάς) με μπόλικο καρύδι ή αμύγδαλο, το μέγεθος του ταψιού καλά κρατεί, με το μυστικό της επιτυχίας να είναι στο σωστό ψήσιμο αλλά και το καλό δέσιμο στο σιρόπι. Σε κάθε σιροπιασμένο κομμάτι μπακλαβά είναι καρφωμένο ένα αμύγδαλο ή γαρύφαλλο.
Υλικά ( για ταψί κουζίνας)
1 1/2 κιλό φύλλο
1 1/2 κιλό αμύγδαλα ασπρισμένα ή καρύδια
1 1/2 κιλό ζάχαρη
1 κιλό βούτυρο
φλούδα λεμονιού στο σιρόπι.
Στρώνουμε στο ταψί 6 φύλλα μόνο βουτυρωμένα. Μετά κάθε φύλλο το βουτυρώνουμε και βάζουμε μια χούφτα αμύγδαλα ή καρύδια. Έτσι στρώνουμε το μπακλαβά και από πάνω βάζουμε 5 φύλλα, μόνο βουτυρωμένα, ρίχνουμε από πάνω το υπόλοιπο βούτυρο και τον ψήνουμε σε μέτριο φούρνο 2 ώρες. Τον ζεματάμε ζεστό με το σιρόπι κρύο (1 1/2 ζάχαρι-750 γρ. νερό). Προαιρετικά στο σιρόπι όταν βράζει ρίχνουμε δύο ξυλάκια κανέλλα.
Σημείωση: Για το σιρόπι υπολογίζουμε πάντοτε ένα ποτήρι ζάχαρη-μισό ποτήρι νερό. Δηλαδή όσα ποτήρια ζάχαρη, τα μισά νερό.
Υλικά ( για ταψί κουζίνας)
1 1/2 κιλό φύλλο
1 1/2 κιλό αμύγδαλα ασπρισμένα ή καρύδια
1 1/2 κιλό ζάχαρη
1 κιλό βούτυρο
φλούδα λεμονιού στο σιρόπι.
Στρώνουμε στο ταψί 6 φύλλα μόνο βουτυρωμένα. Μετά κάθε φύλλο το βουτυρώνουμε και βάζουμε μια χούφτα αμύγδαλα ή καρύδια. Έτσι στρώνουμε το μπακλαβά και από πάνω βάζουμε 5 φύλλα, μόνο βουτυρωμένα, ρίχνουμε από πάνω το υπόλοιπο βούτυρο και τον ψήνουμε σε μέτριο φούρνο 2 ώρες. Τον ζεματάμε ζεστό με το σιρόπι κρύο (1 1/2 ζάχαρι-750 γρ. νερό). Προαιρετικά στο σιρόπι όταν βράζει ρίχνουμε δύο ξυλάκια κανέλλα.
Σημείωση: Για το σιρόπι υπολογίζουμε πάντοτε ένα ποτήρι ζάχαρη-μισό ποτήρι νερό. Δηλαδή όσα ποτήρια ζάχαρη, τα μισά νερό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου