Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2017

Ε. Αχτσιόγλου: Αύξηση κατώτατου μισθού το 2018 - Εξεύρεση λύσης για την απώλεια του ΕΚΑΣ

Οι αιτήσεις για την υπαγωγή οφειλών στη ρύθμιση για τις 120 δόσεις που αφορά χιλιάδες μικρομεσαίους επαγγελματίες οφειλέτες, που χρωστούν στον ασφαλιστικό τους φορέα, θα γίνονται Ηλεκτρονικά στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (Κ.Ε.Α.Ο.), όπως είπε και εξήγησε πως η σχετική υπουργική απόφαση θα εκδοθεί πριν αλλάξει ο χρόνος και οι οφειλές, που θα υπάγονται σε αυτή, θα πρέπει να έχουν γίνει έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2016 ενώ οι οφειλέτες θα έχουν περιθώριο να κάνουν τη σχετική αίτηση έως το τέλος του 2018.
Σύμφωνα με την υπουργό η ρύθμιση αυτή αφορά και φυσικά πρόσωπα με πτωχευτική ικανότητα (π.χ. έμποροι), που δεν έχουν κλείσει τα βιβλία τους, εφόσον οι συνολικές οφειλές είναι 20.000 ευρώ ή οφειλές τους προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης υπερβαίνουν το 85% του συνόλου των οφειλών τους.
Σε ό,τι αφορά τα ασφαλιστικά ταμεία, αν οι οφειλές είναι έως 20.000 ευρώ, απαιτείται ο οφειλέτης να έχει μια θετική φορολογική δήλωση τον τελευταίο χρόνο πριν την υποβολή της αίτησης.
Αν οι οφειλές είναι από 20.000 ευρώ έως 50.000 ευρώ υπάρχει ένα ακόμα κριτήριο βιωσιμότητας για ένταξη στη ρύθμιση δηλαδή το χρέος προς το εισόδημα πρέπει να είναι μικρότερο ή ίσο με οκτώ. Ένα ακόμα κριτήριο για ένταξη στη ρύθμιση είναι η ακίνητη περιουσία δηλαδή αυτή να μην είναι 25 φορές μεγαλύτερη από την οφειλή.
Η ρύθμιση αφορά εκείνους που δεν έχουν κλείσει τα βιβλία τους γιατί στη συνέχεια οι οφειλέτες, όπως εξήγησε η υπουργός, περνούν από ένα κριτήριο βιωσιμότητας και γιατί αυτή η ρύθμιση καλύπτει το πεδίο εκείνο που δεν καλύπτει ο εξωδικαστικός συμβιβασμός. Σύμφωνα με την υπουργό γίνεται διαγραφή 85% προσαυξήσεων και τόκων, ο οφειλέτης παίρνει αμέσως ασφαλιστική ενημερότητα και υπάρχουν και άλλα ευεργετήματα.
Η υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε στους στόχους της κυβέρνησης για το νέο έτος και ένας εξ αυτών είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού καθώς και η ενίσχυση εκείνων οι οποίοι έχασαν το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ).
Τόνισε ότι καθώς το ασφαλιστικό σύστημα στέκεται στα πόδια του, «αφού πλέον έχουμε έναν πλεονασματικό ενιαίο φορέα κοινωνικής ασφάλισης, καθημερινά μπορούμε να διορθώνουμε αδικίες και σιγά – σιγά θα βρεθεί μια λύση και για την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων και αυτό εκ μέρους της κυβέρνησης είναι δέσμευση».

Δεν υπάρχουν σχόλια: