Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2017

Κεντροαριστερά: Δεν δηλώνουν ποιον στηρίζουν Καμίνης, Θεοδωράκης, Μανιάτης

Tου Γιάννη Καμπουράκη
gkamp@naftemporiki.gr
Χωρίς δήλωση στήριξης προς τη Φώφη Γεννηματά ή τον Νίκο Ανδρουλάκη θα πορευθούν προς τη δεύτερη Κυριακή της διαδικασίας εκλογής αρχηγού στον νέο φορέα της Κεντροαριστεράς, ο Γιώργος Καμίνης, ο Σταύρος Θεοδωράκης και ο Γιάννης Μανιάτης. 
Αυτή είναι η απόφαση που έχουν λάβει και οι τρεις, την έχουν ήδη μεταφέρει στους δύο μονομάχους της 19ης Νοεμβρίου και την τοποθετούν ως βασικό στοιχείο στον σχεδιασμό τους, έναν σχεδιασμό που στόχο έχει την ενεργό συμμετοχή τους στην ίδρυση και τη λειτουργία του νέου φορέα, ανεξάρτητα από το ποιος τελικά θα επικρατήσει.
Μετά την κ. Γεννηματά, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης θα συναντηθεί αύριο Τετάρτη ή μεθαύριο Πέμπτη με τον Νίκο Ανδρουλάκη, ενώ δεν έχουν –μέχρι στιγμής– κλειστεί ραντεβού του Σταύρου Θεοδωράκη με τους δύο υποψηφίους που πήγαν στον δεύτερο γύρο. Ο δήμαρχος Αθηναίων φέρεται να θεωρεί ότι οι διαδικασίες ίδρυσης του νέου φορέα και τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσει ο νέος αρχηγός πρέπει να προχωρήσουν άμεσα και χωρίς καμία χρονοτριβή, ώστε να μη χαθεί το momentum της ευρείας συμμετοχής της πρώτη Κυριακής. 
Στην ίδια γραμμή, αυτή των άμεσων πρωτοβουλιών από τον νέο αρχηγό, φέρεται να κινείται και ο Σταύρος Θεοδωράκης, που έχει και έναν λόγο παραπάνω, καθώς είναι εκείνος που άνοιξε μαζί με τη Φώφη Γεννηματά τον δρόμο για την ίδρυση νέου φορέα που θα ενώσει κόμματα και κινήσεις της Κεντροαριστεράς, επιλογή που πήρε με το μεγαλύτερο προσωπικό ρίσκο, από όλους τους υποψηφίους.
Και ο Γιάννης Μανιάτης όμως εμφανίζεται να είναι υπέρ των άμεσων πρωτοβουλιών για την ίδρυση του νέου φορέα ως την κίνηση που θα δώσει ώθηση στο νέο εγχείρημα και θα κινητοποιήσει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης.
Κοινό σημείο ανησυχίας των υποψηφίων, είναι το ενδεχόμενο να μην κινηθεί η συμμετοχή στα επίπεδα που κυμάνθηκε την πρώτη Κυριακή, στοιχείο το οποίο όλοι συμφωνούν ότι είναι το μεγάλο γεγονός στο οποίο πρέπει να στηριχθούν όλες ακόλουθες κινήσεις.
Τόσο η Φώφη Γεννηματά όσο και ο Νίκος Ανδρουλάκης –και κυρίως αυτός– εκτιμάται από τους συνυποψηφίους τους ότι θα πρέπει να ενισχύσουν με τις παρεμβάσεις τους το στοιχείο της διεύρυνσης, να μην περάσει στην κοινή γνώμη ότι η διαδικασία είναι μία υπόθεση του ΠΑΣΟΚ και δεν αφορά τη διεύρυνση, όπως έξυπνα αφήνουν τόσο η κυβέρνηση όσο και η Ν.Δ. να διαρρεύσει, πατώντας –είναι η αλήθεια– στο γεγονός ότι οι δύο μονομάχοι του δεύτερου γύρου προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, αλλά και από τα στατιστικά στοιχεία της πρώτης Κυριακής.
«Το στοίχημα της διεύρυνσης και της ανανέωσης δεν είναι μικρότερης σημασίας από το στοίχημα της ενότητας της παράταξης και αυτό αφορά τόσο τη Φώφη όσο και τον Νίκο. Η συνέχεια του ΠΑΣΟΚ και μόνο δεν θα δώσει συνέχεια στο εγχείρημα, δεν θα ταρακουνήσει το πολιτικό σκηνικό. Χρειαζόμαστε μία νέα αφετηρία και αυτό πρέπει να το αντιληφθούν και οι δύο» επισημαίνει ενδεικτικά υποψήφιος για την αρχηγία του νέου φορέα που έμεινε εκτός δεύτερου γύρου.
Την Πέμπτη, κατά πάσα πιθανότητα, θα διεξαχθεί η τηλεμαχία μεταξύ της κ. Γεννηματά αι του κ. Ανδρουλάκη. Το μόνο που έχει γίνει γνωστό ως τώρα είναι ότι θα γίνει στην ΕΡΤ, καθώς τις επόμενες ώρες αναμένεται να συμφωνήσουν τα επιτελεία των δύο «μονομάχων» για τους όρους διεξαγωγής. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: