Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2017

Πατούλης: Όχι σε απλή αναλογική, μείωση θητείας, μετάθεση δημοτικών εκλογών

Αντίθετος με την απλή αναλογική, τη μείωση της θητείας από πέντε σε τέσσερα χρόνια αλλά την αποσύνδεση των δημοτικών εκλογών από τις ευρωεκλογές που προτείνει ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, εμφανίζεται σε συνέντευξή του στην «Τύπο της Κυριακής» ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης.

: «Θέλουμε απλή λογική στη λειτουργία του Κράτους, κι όχι απλή αναλογική στις εκλογές της Αυτοδιοίκησης. Πουθενά στον κόσμο δεν συνιστά μεταρρύθμιση η αλλαγή του εκλογικού συστήματος», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Πατούλης, ενώ προσθετει ότι:

-Αν τεθεί όριο θητειών για τους αιρετούς της Αυτοδιοίκησης θα πρέπει να μπει και για τους βουλευτές

-Οι εκλογές της Αυτοδιοίκησης δεν μπορουν να αντιμετωπίζονται ως κινητή εορτή ούτε να αλλάζει ο χρόνος διαξαγωγής τους ανάλογα με το ποιες είναι οι μικροπολιτικές σκοπιμότητες.

Επιπλέον, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ επιτίθεται στην περιφερειάρχη Ρένα Δούρου, με αφορμή τις πλημμύρες  στη Δ. Αττική, τονίζοντας ότι: «Έπρεπε να συμπληρωθούν τρία χρόνια θητείας της Ρ. Δούρου και να χαθούν είκοσι ανθρώπινες ζωές, για να αντιληφθεί τελικά ότι απαιτούνται πάνω από 8 χρόνια για να ολοκληρωθούν μεγάλα έργα, σαν αυτά που αφορούν την αντιπλημμυρική προστασία».

Ο κ. Πατούλης αναφέρεται στις προτεραιότητες του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της ΚΕΔΕ το οποίο πραγματοποιείται στα Ιωάννινα 30 Νοεμβρίου με 2 Δεκεμβρίου, αναφέρεται στη συνέντευξη του στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο Πρόεδρος Γ. Πατούλης.

Στη συνέντευξη, μεταξύ άλλων, υπογραμμίζει ότι «αν δεν αλλάξουμε το Κράτος, δεν θα βγούμε από την κρίση» και προσθέτει πως «δεν μπορεί να υπάρξει δυνατή Ελλάδα χωρίς ισχυρούς δήμους».

Αφού αναφέρει  πως η ΚΕΔΕ έχει θέσει ψηλά στην ατζέντα της το θέμα της Μεταρρύθμισης στο Κράτος, τονίζει  ότι για την Αυτοδιοίκηση είναι ένα κορυφαίο ζήτημα . «Είναι ένα θέμα που μας αφορά όλους, γιατί συνδέεται άμεσα με το μέλλον της χώρας. Είναι το απαραίτητο βήμα για να οδηγήσουμε την Ελλάδα στην ανάπτυξη, μετά από οκτώ χρόνια κρίσης που εξελίσσεται σε παρακμή. H Ελλάδα της Δημοκρατικής Διακυβέρνησης χρειάζεται ένα νέο μοντέλο οργάνωσης και λειτουργίας του Κράτους. Απαιτεί μια Αναδόμηση, ένα νέο μοντέλο Τοπικής Διακυβέρνησης, με Ισχυρή Τοπική Αυτοδιοίκηση και ουσιαστική Αποκέντρωση.  Υπηρετώντας το όραμα αυτό, το μήνυμα του επικείμενου Συνεδρίου μας είναι: “ Αλλάζουμε. Το Κράτος, τις ζωές μας, την Ελλάδα”».

Στη συνέχεια ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ επισημαίνει ότι: «Δεν μπορεί να υπάρξει μεταρρύθμιση χωρίς χρήματα» και προσθέτει πως για να υπάρξει οικονομική αυτοτέλεια για τους Δήμους θα πρέπει να υιοθετηθούν συγκεκριμένες πολιτικές όπως: Φορολογική Αποκέντρωση, Άμεση απόδοση των παρακρατηθέντων της περιόδου 2010-2016, Αποκατάσταση των Κ.Α.Π.,

Δημιουργία Αναπτυξιακού Προγράμματος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Πρόσβαση των Δήμων στο ΕΣΠΑ, Μεταφορά ακινήτων του Δημοσίου στους Δήμους και Απόδοση πόρων που αφαιρέθηκαν τα προηγούμενα χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: