Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2017

ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΠΟ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ


Το παράρτημα Βοιωτίας του Εθνικού Συμβουλίου Κατά των Ναρκωτικών (Ε.Σ.Υ.Ν.) εκφράζει την αντίθεσή του στην πρόθεση της Κυβέρνησης να νομιμοποιήσει τη  χρήση κάνναβης για «θεραπευτικούς» σκοπούς, στα πλαίσια της γενικότερης συζήτησης για την παραγωγή, επεξεργασία και εξαγωγή σκευασμάτων φαρμακευτικής κάνναβης από φαρμακοβιομηχανίες.
Παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις της Κυβέρνησης  πως η νομιμοποίηση αφορά τη «θεραπευτική» και μόνο χρήση, ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης                      κ. Τσιρώνης, αποκάλυψε χωρίς προσχήματα πως ουσίες που δεν είναι εξαρτησιογόνες, όπως το χασίς (!!), θα πρέπει να μπορούν να καλλιεργούνται για ατομική - ψυχαγωγική χρήση ακόμη και στο μπαλκόνι…  Όσον αφορά τα υπόλοιπα ναρκωτικά και την ηρωίνη,  θα πρέπει -λέει- να διακινούνται δωρεάν στα νοσοκομεία για να μην υπάρχει αυτή                          η «αθλιότητα» στους δρόμους. Βασικό επιχείρημα της Κυβέρνησης αλλά και των διαφόρων υποστηρικτών του νομοσχεδίου, είναι το τεράστιο οικονομικό όφελος που τάχα θα αποφέρει στην οικονομία της χώρας.
Προσπαθούν επίμονα να αθωώσουν την δήθεν ακίνδυνη κάνναβη. 
Επισημαίνουμε:
Η κάνναβη είναι εξαρτησιογόνος ουσία. Παρά τις διαφορές στην φαρμακολογική και τοξική της δράση ανήκει στα λεγόμενα ναρκωτικά και στην κατηγορία των ψυχοτρόπων ουσιών που προκαλούν εθισμό και εξάρτηση, κάτι που αποδεικνύεται και από τα  στοιχεία του ΚΕΘΕΑ:
1 στους 4 ενήλικους που ζητά βοήθεια από τις υπηρεσίες του, επιθυμεί να απεξαρτηθεί από την κάνναβη
πάνω από 6 στους 10 έφηβους χρήστες που απευθύνονται στο ΚΕΘΕΑ είναι εξαρτημένοι από κάνναβη.
Το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για τα ναρκωτικά και ο ΟΗΕ στα πλαίσια της ετήσιας έκθεσής του καταγράφουν σταθερά την αύξηση της χρήσης στις χώρες όπου νομιμοποιήθηκε η κάνναβη:  Ολλανδία 38% , Τσεχία 43%  η χρήση σε 15χρονους μαθητές.  (Αντίστοιχο ποσοστό στην  Ελλάδα 9,1%).


Για την νομιμοποίηση της ιατρικής χρήσης της κάνναβης, είναι σημαντικό  να διαχωριστεί ξεκάθαρα η «φυτική κάνναβη ως φάρμακο»,  από τη χρήση των προϊόντων αυτής σε συγκεκριμένες μορφές - σκευάσματα για ιατρικούς σκοπούς, με συγκεκριμένες ενδείξεις και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. 
 
Πίσω από το προκάλυμμα της «θεραπευτικής» κάνναβης δίνεται η δυνατότητα σε επιχειρηματικούς ομίλους να κερδοφορήσουν, πατώντας στην απελπισία ανθρώπων που υποφέρουν από σοβαρά - χρόνια νοσήματα κι έρχονται αντιμέτωποι με τις τεράστιες ελλείψεις στο σύστημα Υγείας.
Η νομιμοποίηση της κάνναβης για «θεραπευτικούς» σκοπούς χωρίς συγκεκριμένους όρους και περιορισμούς τόσο στην έρευνα και την παραγωγή όσο και στην επεξεργασία-αποθήκευση-διανομή από  το ίδιο το κράτος, αποτελεί το δούρειο ίππο της νομιμοποίησής της για «ψυχαγωγικούς» σκοπούς.
Το Ε.ΣΥ.Ν.  καλεί τη νεολαία και όλους τους μαζικούς φορείς του αντιναρκωτικού κινήματος, να οργανώσουν και να κλιμακώσουν τη δράση τους ενάντια στη νομιμοποίηση της κάνναβης.
Για μια κοινωνία ελεύθερη από ναρκωτικά, που οι νέοι με καθαρό μυαλό και ψυχή παλεύουν και διεκδικούν το μέλλον που τους αξίζει.

Νοέμβριος 2017

Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών
Παράρτημα νομού Βοιωτίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: