Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2016

Μάγεψε στο πέρασμά της από τη Λιβαδειά η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών





Δεν είχε προηγούμενο και φυσικά δεν έχει μέτρο σύγκρισης η χθεσινοβραδινή χριστουγεννιάτικη συναυλία που έδωσε η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στο Διοικητήριο της Βοιωτίας, στο πλαίσιο της σειράς εκδηλώσεων τις οποίες διοργάνωσε φέτος η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας στις έδρες όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων, προκειμένου να προσφέρει ένα θέαμα,  που δύσκολα μπορεί να το παρακολουθήσει το ευρύ κοινό και δη δωρεάν! Το πνεύμα των Χριστουγέννων ταξίδεψε το κοινό - που είχε γεμίσει ασφυκτικά την μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων της ΠΕΒ – και πρόσφερε μια εμπειρία μοναδική για όσους είχαν την τύχη να την παρακολουθήσουν και να την απολαύσουν.







Πρώτη η  Λιβαδειά και ακολούθως η Άμφισσα, πρόσφεραν στον μουσικόφιλο κοινό τους μια βραδιά αξέχαστη όχι μόνο εξ` αιτίας του σπάνιου θέματός της, αλλά κυρίως λόγω της μεγάλης δίψας που φαίνεται πως έχει ανάγκη ο κόσμος προκειμένου να … ταξιδέψει σε κάτι όμορφο, σε κάτι γιορτινό, όπως πάντα μας ξυπνούν οι μέρες αυτές των Χριστουγέννων.
Η Περιφερειακή Αρχή επέλεξε φέτος να κάνει αυτό το «δώρο έκπληξη» σε μικρούς και μεγάλους μουσικόφιλους, συστήνοντάς στο ευρύ κοινό της περιφέρειας την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και μάλιστα σε ένα υπέροχο παραμύθι τα «Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα» του Καρόλου Ντίκενς με Χριστουγεννιάτικα κάλαντα και ύµνους.
Κλασικές, αγαπηµένες µελωδίες, συνδεδεµένες διαχρονικά µε την περίοδο των γιορτών. Μελωδίες μέσα ταλαντούχους μουσικούς της  Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών πλημμύρισαν τον χώρο, λες σαν να σκορπούσαν μαζί τους και μπόλικη χρυσόσκονη, αλλάζοντας τον αέρα και την φυσικά την διάθεση του κοινού, που έμεινε εκεί μέχρι το τέλος για να καταχειροκροτήσει τους μουσικούς και τους συντελεστές της, υπό τη Διεύθυνση του Αρχιμουσικού κ. Νίκου Χαγιάσα.











Κι` ανάμεσά τους και πρώτος απ` όλους ο ίδιος ο Περιφερειάρχης κ. Κώστας Μπακογιάννης που βρήκε ευκαιρία να ξαναέρθει στη Λιβαδειά και να στηρίξει με την παρουσία του όλη αυτή τη γενvαιόδωρη πρωτοβουλία. Πλάι στην Αντιπεριφερειάρχη και άψογη οικοδέσποινα της ΠΕΒ κα Φανή Παπαθωμά,  μαζί με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας κκ. Γεώργιο, τους Αντιπεριφερειάρχες κκ. Κώστα Μπακομήτρο και Γιάννη Ταγκαλέγκα, τους Περιφερειακούς Συμβούλους της Βοιωτίας, τον Βουλευτή Βοιωτίας κ. Ευ. Μπασιάκο, αυτοδιοικητικούς και πολλούς ακόμη προσκεκλημένους (αξιοσημείωτες ήταν και οι ηχηρές απουσίες), έγιναν ένα με το κοινό που παρακολούθησε με θρησκευτική ευλάβεια την συναυλία.










Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών  είχε επιλέξει μία από τις κλασικότερες χριστουγεννιάτικες νουβέλες, τα περίφημα «Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα» του Καρόλου Ντίκενς,  έτσι όμως όπως τα «διάβασε» ο σύγχρονος Γερμανός συνθέτης Χένρικ Άλμπρεχτ, μετατρέποντάς τα σε ένα ομώνυμο μουσικό παραμύθι. Αυτό το πολύ γνωστό και τόσο αγαπημένο παραμύθι αφηγήθηκε υποδειγματικά  στο δεύτερο μέρος της συναυλίας η Ορχήστρα αλλά κι ο εξαιρετικά επικοινωνιακός  ηθοποιός κ. Γεράσιμος Γεννατάς.
Το πρώτο μέρος της συναυλίας αφιερώνεται σε ατμοσφαιρικές μουσικές δημιουργίες από το γερμανόφωνο κόσμο, γεμάτες κατάνυξη και μελωδικότητα: Τη Sinfonia από το ορατόριο «Μεσσίας» του Γκέοργκ Φρήντριχ Χαίντελ. Και το Κοντσέρτο για όμποε και ορχήστρα σε ντο μείζονα, K. 314 του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ,  με σολίστ τον Κορυφαίο Ομποϊστα της Κ.Ο.Α. Δημήτρη Βάμβα.












Η ίδια παράσταση δόθηκε το βράδυ της  Τετάρτης στην Άμφισσα στο Πνευματικό Κέντρο και έδωσε πραγματικά και εκεί μια άλλη νότα στις εορταστικές εκδηλώσεις του νομού, συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον του μουσικόφιλου κοινού και φυσικά με πολλές επίσημες παρουσίες. Ακολουθούν τις επόμενες μέρες η Λαμία, η Χαλκίδα και το Καρπενήσι.  

Θερμά συγχαρητήρια για την ωραία πρωτοβουλία 
στους συνεργάτες της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας


Δείτε και το σχετικό ρεπορτάζ του κ. Θανάση Μερτζάνη για το Star Κεντρικής Ελλάδας... 


Η "μαγεία" των Χριστουγέννων με την Κρατική... από LAMIASTARGR

Δεν υπάρχουν σχόλια: