Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2016

Αναπάντητα παραμένουν τα ερωτήματα για το πώς θα διασφαλιστεί η νομιμότητα της ανανέωσης των 24μηνων συμβάσεων των εργαζομένων στην καθαριότητα των Δήμων

Γ.Πατούλης: «Εμείς θα κάνουμε το αυτονόητο για τους εργαζομένους μας, ζητάμε όμως από την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της χωρίς υπεκφυγές»
Σαφείς και κατηγορηματικές απαντήσεις για το πώς θα διασφαλιστεί η νομιμότητα της ανανέωσης των 24μηνων συμβάσεων των εργαζομένων στην καθαριότητα, με δεδομένο ότι λήγουν σε λίγα 24ωρα, ζητά από τους αρμόδιους υπουργούς ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης.
Σε δήλωση του ο κ. Πατούλης υπογραμμίζει ότι οι δήμοι της χώρας έχουν την πρόθεση να προβούν στην ανανέωση των συμβάσεων και να διασφαλίσουν όλα τα δικαιώματα των εργαζομένων, ωστόσο επισημαίνει πως οι σχετικές εγκύκλιοι που έχουν εκδοθεί από τα αρμόδια υπουργεία δεν διευκρινίζουν πως θα προχωρήσει απρόσκοπτα η διαδικασία καταβολής της αμοιβής των εργαζομένων.
Ειδικότερα τονίζει τα εξής:
« Παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις μας με σχετικές επιστολές, τόσο στον Πρωθυπουργό, όσο και στους αρμόδιους υπουργούς για το θέμα της ανανέωσης των συμβάσεων των εργαζομένων στην καθαριότητα των δήμων, ξεκάθαρες απαντήσεις και οδηγίες για το πώς οι Δήμοι θα υπερβούν τα νομικά κενά για να προχωρήσουν στην ανανέωση των συμβάσεων, δεν έχουμε λάβει.
Στη  σημερινή δήλωση του ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης, ο οποίος κάνει λόγο για «αναρμόδιους φορείς» και «νομικές ακροβασίες», αντί να δίνει απαντήσεις για το άρθρο 16 του ν.4429/16, για τον οποίο η ΚΕΔΕ έχει διατυπώσει τον προβληματισμό της σχετικά με τα θέματα που αναλύονται στην επιστολή που έχουμε στείλει και προς τον Πρωθυπουργό, παραπέμπει σε εγκύκλιο σχετική με την εφαρμογή του άρθρου 63 του ν.4430/16, που αφορά εντελώς διαφορετική κατηγορία συμβάσεων.
Θεωρούμε ότι ο κ. Σκουρλέτης συμμερίζεται την αγωνία μας για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων μας. Ωστόσο το τοπίο παραμένει θολό.
Σε κάθε περίπτωση η αναφορά του υπουργού μέσω εγκυκλίου σε επίλυση των ζητημάτων, που έχουν τεθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο αλλά και που έρχονται σε αντίθεση με το Σύνταγμα, κυρίως όσον αφορά στην δυνατότητα καταβολής της μισθοδοσίας των εργαζομένων, αλλά και την υπέρβαση του 24μήνου, είναι αυτονόητο ότι δεν μπορεί να καλύψει τους Δήμους, αφού είναι γνωστό ότι η εγκύκλιος σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει διάταξη νόμου, πολύ περισσότερο το Σύνταγμα.  
Στην εκπνοή του 2016, ζητούμε από τα αρμόδια υπουργεία, να μας πουν ποια είναι η απάντηση της κυβέρνησης απέναντι στην άρνηση των Επιτρόπων να υπογράψουν τα εντάλματα πληρωμής των εργαζομένων στην καθαριότητα.
Εμείς θα πράξουμε αυτό που πρέπει και θα προχωρήσουμε στην ανανέωση των συμβάσεων των εν λόγω εργαζομένων. Ωστόσο θέτουμε τα εξής ερωτήματα τα οποία παραμένουν αναπάντητα:
  1. Η εγκύκλιος στην οποία αναφέρεται ο κ. Σκουρλέτης, αν τελικά σχετίζεται με την κατηγορία των εργαζομένων στην οποία αναφερόμαστε εμείς, με ποιο νόμιμο τρόπο μπορεί να εφαρμοστεί αγνοώντας ισχύουσα διάταξη νόμου και πολύ περισσότερο το ίδιο το Σύνταγμα;
  2. Υπάρχει αποσαφήνιση από την πλευρά της κυβέρνησης προς το Ελεγκτικό Συνέδριο σχετικά με την επίμαχη διάταξη έτσι ώστε οι Επίτροποι του Ελεγκτικού Συνεδρίου να συναινέσουν τελικά και να υπογράψουν τα σχετικά εντάλματα που απαιτούνται για την πληρωμή των εργαζομένων;
  3. Σε αντίθετη περίπτωση, μη έγκρισης των σχετικών ενταλμάτων από τους Επιτρόπους, ποιος θα αναλάβει την ευθύνη αδυναμίας πληρωμής των εργαζομένων; Θα την αναλάβει ο κ. Σκουρλέτης;  
 Αναμένουμε άμεσα απαντήσεις στα ερωτήματα μας και μια δημόσια υπεύθυνη δήλωση από τους αρμόδιους Υπουργούς. Δεν θα δεχθούμε κανένα εμπαιγμό στις πλάτες των εργαζομένων.



ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: