Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2016

Ξεκινά η δωρεάν περισυλλογή νεκρών ζώων των κτηνοτρόφων της Στερεάς Ελλάδας

Από την 1η Ιανουαρίου 2017  ξεκινά και στην  Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας η υλοποίηση του προγράμματος περισυλλογής, διαχείρισης και απόρριψης νεκρών βοοειδών, αιγών και προβάτων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το τεράστιο πρόβλημα διαχείρισης των νεκρών ζώων.
Οι κτηνοτρόφοι βοοειδών, αιγών και προβάτων οφείλουν να ειδοποιούν άμεσα τις αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες ή/και το φορέα υλοποίησης του προγράμματος, για την ύπαρξη νεκρών ζώων στην εκμετάλλευσή τους
-       ηλικίας άνω των 18 μηνών για τις αίγες και τα πρόβατα
-       ηλικίας άνω των 24 μηνών για βοοειδή που γεννήθηκαν σε Βουλγαρία, Ρουμανία ή 3ες χώρες και
-       ηλικίας άνω των 48 μηνών για βοοειδή που γεννήθηκαν σε Ελλάδα και τις λοιπές χώρες τις Ε.Ε..
.Ο κτηνοτρόφος είναι υποχρεωμένος να δίνει τις ακόλουθες πληροφορίες κατά την κλήση :
α) ονοματεπώνυμο κτηνοτρόφου
β) έδρα εκμετάλλευσης
γ) κωδικός εκμετάλλευσης
δ) αριθμός ενωτίων νεκρών ζώων
Η συλλογή των νεκρών ζώων θα γίνεται σε χώρο προσβάσιμο από το εγκεκριμένο όχημα συλλογής του φορέα υλοποίησης του προγράμματος, έξω από την εκμετάλλευση, κατά τρόπο που να μην έχουν πρόσβαση άλλα ζώα και αρπακτικά.
Σε δύσβατες περιοχές, το νεκρό ζώο μεταφέρεται σε κάποιο σημείο όπου μπορεί να το παραλάβει ο ανάδοχος, ενώ ζώα υπό σήψη δεν παραλαμβάνονται, αφού το εγκεφαλικό δείγμα θεωρείται ακατάλληλο.
Το νεκρό βοοειδές, πρόβατο ή αίγα θα πρέπει να φέρει ενώτιο, να είναι ηλικιακά κατάλληλο για δειγματοληψία ΜΣΕ και να συνοδεύεται από το διαβατήριο (βοοειδές) ή το μητρώο εκμετάλλευσης (αίγα ή πρόβατο).
Κατά τη συλλογή των ζώων, τα νεκρά ζώα ζυγίζονται και συντάσσεται το εμπορικό έγγραφο με ευθύνη του κτηνοτρόφου. Το ζυγολόγιο και το εμπορικό έγγραφο υπογράφονται από τον κτηνοτρόφο και τον οδηγό του οχήματος περισυλλογής. Αντίγραφο του εμπορικού εγγράφου φυλάσσεται στο αρχείο της εκτροφής για 3 χρόνια.
Η ορθή διαχείριση γενικά των νεκρών παραγωγικών ζώων, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία, αποτελεί υποχρέωση των κτηνοτρόφων. Όμως, η συλλογή, μεταφορά και διαχείριση των προαναφερόμενων νεκρών ζώων που εντάσσονται στο πρόγραμμα, γίνεται δωρεάν και δεν συνεπάγεται οποιαδήποτε οικονομική επιβάρυνση για τους κτηνοτρόφους.
Επιπρόσθετα, οι κτηνοτρόφοι βοοειδών, αιγών και προβάτων που ενημερώνουν τις αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες, για τα συγκεκριμένα νεκρά ζώα εντός 48 ωρών από το θάνατο του ζώου, ανεξαρτήτως αιτιολογίας θανάτου, αποζημιώνονται με 120 ευρώ για κάθε νεκρό βοοειδές άνω των 24 ή 48 μηνών και 30 ευρώ για κάθε νεκρή αίγα ή νεκρό πρόβατο άνω των 18 μηνών.
Οι κτηνοτρόφοι απευθύνονται άμεσα για την ύπαρξη νεκρών ζώων στην εκτροφή τους, στην τοπική κτηνιατρική υπηρεσία ή στο φορέα υλοποίησης του προγράμματος, στο ακόλουθο τηλεφωνικό κέντρο σε 24ωρη βάση.

Τηλέφωνο φορέα υλοποίησης προγράμματος  210-8960100

Δεν υπάρχουν σχόλια: