Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2016

«Χριστούγεννα Ελληνικά και Ορθόδοξα»: Μια «θεϊκή» βραδιά στην «Παναγία η Σκριπού» στον Ορχομενό με καλεσμένη την μελίρρυτη υμνωδό κα Νεκταρία Καραντζή

Μια βραδιά από εκείνες που εάν δεν ήσουν στους «τυχερούς» για να την απολαύσεις από κοντά, καμιά περιγραφή, καμιά εικόνα δεν μπορεί να αποδώσει το συναίσθημα να βρίσκεσαι μέσα στην κατανυκτική ατμόσφαιρα που – έτσι κι` αλλιώς – αποπνέει το χιλιόχρονο θυσιαστήριο της Μεγαλόχαρης στον Ορχομενό και η ψυχή σου να υψώνεται μέσα από μελωδίες των Χριστουγέννων και ψαλμοτράγουδα που ερμήνευσε η μία και μοναδική κα Νεκταρία Καραντζή. Η πασίγνωστη Ελληνίδα υμνωδός που τίμησε το βράδυ της Τετάρτης, 23 Δεκεμβρίου 2016 την ιστορική μας πόλη και ανταποκρίθηκε αφιλοκερδώς στο κάλεσμα του εφημέριου π. Χαραλάμπου και του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Ορχομενού, σε μια σύμπραξη με τον Σύλλογο Οικολόγων και Φυσιολατρών Ορχομενού που έφερε τον τίτλο «Χριστούγεννα Ελληνικά και Ορθόδοξα». Το ORCHOMENOS PRESS δεν θα μπορούσε να μην ήταν εκεί!  




Αυτή η μοναδική συναυλία ξεκίνησε με ύμνους των Χριστουγέννων σε ήχο πλάγιο από την Βυχαντινή Χορωδία της Ιεράς Μητροπόλεως Θηβών και Λεβαδείας, την οποία διεύθυνε ο άρχοντας πρωτοψάλτης κ. Ηλίας Στάθης, τους οποίους προλόγισε – χαιρετίζοντας εκ μέρους των διοργανωτών  όλους τους παριστάμενους – η κα Μαρία Ανέστη.
Ενδιάμεσα αποσπάσματα από το διήγημα «Γυμνός και περιέβαλετέ με» διάβασε η Αργυρώ Αναστασίου και η Ελένη Σταμέλου από το διήγημα «Το Χριστόψωμο». 


Χαιρετισμό εκ μέρους του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας κκ. Γεωργίου, έκανε ο Αρχιμανδρίτης π. Φιλάρετος, Εφημέριος του Ναού των Αγίων Θεοδώρων Ορχομενού.





 
 Τη Δημοτική Αρχή εκπροσώπησε ο Αναπληρωτής του Δημάρχου, Αντιδήμαρχος κ. Γιάννης Νταβαλούμης, ενώ παρόντες ήταν ακόμη ιερείς απ` όλο τον Καλλικρατικό Δήμο Ορχομενού,  ο Πρόεδρος του ΔΣ κ. Λάμπρος Ρόδης, η Αντιπρόεδρος του ΔΣ κα Βούλα Καράλη, οι τέως Δήμαρχοι κκ. Κώστας Ξηρογιάννης και Γιώργος Ζυγούρης, ο τέως Πρόεδρος του ΔΣ και επί σειρά ετών Πρόεδρος της Καλλιτεχνικής Πορείας Ορχομενού κ. Παναγιώτης Υπερήφανος,  ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Ορχομενού κ. Βασίλειος Τάγκαλης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Γιάννης Περγαντάς, η Δημοτική Σύμβουλος Ακραιφνίου κα Έλενα Γεωργίου ο Δημοτικός Σύμβουλος Λεβαδεών και τέως Αντιπεριφερειάρχης κ. Γιώργος Ζιώγας, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Βοιωτίας κ. Παναγιώτης Αγνιάδης, ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λιβαδειάς κ. Γιώργος Βασιλήας, ο Πρόεδρος της ΝΟ.ΔΕ Βοιωτίας κ. Γιώργος Λιανός, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων από την ευρύτερη περιοχή της επαρχίας μας, πολλοί φίλοι της Βυζαντινής μουσικής και πάρα πολλοί ενορίτες.
Ξεχωριστή ήταν η παρουσία του μεγάλου δασκάλου της ψαλτικής τέχνης, του κ. Θεόδωρου Βασιλικού και του διεθνούς φήμης αρχιμουσικού κ. Βασίλη Τσαμπρόπουλου, που τίμησαν και εκείνοι με την επίσκεψή  τους τον Ορχομενό. 


 Στο δεύτερο μέρος, στο ιερό βήμα στάθηκε η μελίρρυτη κα Νεκταρία Καραντζή, η οποία με περισσή ταπεινότητα είπε για το κάλεσμα που έλαβε…
Η πρώτη γυναίκα ψάλτρια στην Ελλάδα, μάγεψε το κοινό με ύμνους, ψαλμοτράγουδα της Ανατολικής Θράκης και σπάνια κάλαντα. Η χροιά της φωνής της μέσα σ` αυτή τη χιλιόχρονη εκκλησιά της Παναγίας ακούγονταν λες και έρχονταν από τον ουρανό…  




Ενδιάμεσα αποσπάσματα από το διήγημα «Ο Μανωλάκης γυρεύει το Θεό» διάβασε η κα Άννα Μονοχάρη.  


Στο τρίτο και τελευταίο και τελευταίο μέρος της σπάνιας αυτής συνύπαρξης μέσα στον μοναδικό Ναό της πόλης μας, ξακουστό σ` όλη την οικουμένη, κάλαντα από διάφορες περιοχές της πατρίδας μας και της Κύπρου ερμήνευσαν οι χορωδοί της Εστίας Μητέρας Λιβαδειάς, υπό τη Διεύθυνση του αξιαγάπητου χοράρχη κ. Στέργιου Βαράκη.

 Τον πρόλογό τους έκανε η κα Τζένη Κουμπούρα, ενώ στον επίλογο όλης της βραδιάς ήταν η κα Ελένη Ζωγράφου, η οποία ευχαρίστησε όλους όσους συμμετείχαν και συνετέλεσαν στο αποτέλεσμα αυτής της βραδιάς. 





Τελευταίος ψαλμός, ο κορυφαίος όλων, αφιερωμένος στη Μεγαλόχαρη. Χαίρε Νύμφη Ανύμφευτε … με την Καραντζή να δίνει το tempo και όλοι μαζί σαν μια φωνή…


Η βραδιά αυτή – που άφησε ομολογουμένως εποχή – έκλεισε με τον οικοδεσπότη, συνδιοργανωτή και πάντοτε αρωγό στο να προχωρά αυτός ο τόπος ένα βήμα πιο πέρα. Τον π. Χαράλαμπο Χατζηχαραλάμπους, ένα «φλογερό» ιερωμένο, ένα αξιαγάπητο ιερέα, που διακονεί αυτό το σπουδαίο οίκο του Θεού για πάνω από 35 χρόνια… Ακούστε τον, γιατί η βραδιά μας επέστρεψε εκεί που θα έπρεπε να γιορτάζουμε τα Χριστούγεννα, ως ελληνορθόδοξοι: Ελληνικά και Ορθόδοξα! 




Στο τέλος της συναυλίας, η υμνωδός κα Καραντζή δέχθηκε δεκάδες συγχαρητήρια από τους παριστάμενους και φωτογραφήθηκε με όλους σε ανάμνηση αυτής της επίσκεψής της στον Ορχομενό. 










Ένα μπράβο δεν είναι αρκετό αφού η εκδήλωση αυτή δεν έχει μέτρο σύγκρισης ! Θερμά συγχαρητήρια. Μας κάνατε να νοιώσουμε Χριστούγεννα, όντως ελληνικά και ορθόδοξα! Καλές γιορτές να έχουμε… 


*Ολόκληρη η εκδήλωση θα μεταδοθεί από το Star Κεντρικής Ελλάδας ανήμερα τα Χριστούγεννα στις 12.00 και την Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου στις 21.30.

Δεν υπάρχουν σχόλια: