Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2015

Η τοπική μας ιστορία έγραψε με «χρυσά γράμματα» τη δωρεά της οικογένειας Παναγιώτη Γ. Κουβάρα – Ο Φρίξος και η Έλλη κοσμούν την κεντρική πλατεία Ορχομενού !!!


Η νοσταλγία για την γενέθλια γη, η επιθυμία της προσφοράς και ο συμβολισμός μέσα από τη μακρά ιστορία αυτού του τόπου,  έρχονται να συνθέσουν το αποτέλεσμα της χειρονομίας του Ορχομένιου επιχειρηματία κ. Παναγιώτη Γεωργίου Κουβάρα και της οικογένειάς του, που δώρισε στον Δήμο Ορχομενού και στην τοπική μας κοινωνία το πρώτο άγαλμα σε χαλκό παγκοσμίως με θέμα «το Φρίξο και την Έλλη πάνω στο χρυσόμαλλο κριάρι», όπως ακριβώς είναι και το λογότυπο του ιστορικού μας Δήμου. Πρόκειται για τον πρώτο (και μοναδικό προς το παρόν) δωρητή στη πόλη μας, το όνομα του οποίου αντάξια γράφεται με χρυσά γράμματα στο βάθρο του αγάλματος, που κοσμεί πλέον την Πλατεία Ηρώων Ορχομενού.

Με μια σεμνή τελετή, αντάξια της «αθόρυβης» πρωτοβουλίας του κ. Παναγιώτη Γ. Κουβάρα και της οικογένειάς του, ο Σύλλογος Ορχομενίων της Αθήνας διοργάνωσε το Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015, τα αποκαλυπτήρια του συμπλέγματος του Φρίξου και της Έλλης, σύμφωνα με την δωρεά που είχε αποδεχθεί ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Ορχομενού το 2014 και με απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου Ορχομενού τοποθετήθηκε στην κεντρική πλατεία του Δήμου μας.



Ο Ορχομένιος επιχειρηματίας κ. Παναγιώτης Κουβάρας και η οικογένειά του - οι πρώτοι δωρητές του Δήμου μας στην σύγχρονη ιστορία του - κατάφεραν με μια άκρως συμβολική δωρεά να αλλάξουν για πάντα το σημείο αναφοράς στην πόλη μας και πλέον ντόπιοι αλλά και ξένοι επισκέπτες να στέκονται με θαυμασμό μπροστά στο γλυπτό που δημιούργησε (για πρώτη φορά παγκοσμίως με αυτό το θέμα) ο γλύπτης κ. Γεώργιος Ρούσης, ενώ τη βάση επιμελήθηκε η κα Αργυρώ Στενού και ντύθηκε με τα μάρμαρα από την εταιρεία "Ολυμπιακά Μάρμαρα Δελφών". 
Το περασμένο Σάββατο, λοιπόν, ήταν μια ιστορική μέρα, καθώς τα αποκαλυπτήρια του πρώτου αγάλματος που υπάρχει σ` όλη τη πόλη και του μοναδικού με θέμα το Φρίξο και την Έλλη, κατάφερε να επαναπροσδιορίσει το κέντρο αναφοράς της ιστορικής μας περιοχής και μέσα από την αποτύπωση σε χαλκό των δύο αυτών μυθικών προσώπων, όποιος πλέον θα έρχεται στον Ορχομενό, θα φωτογραφίζεται μπροστά σ` αυτή τη μοναδική δωρεά του «Παναγιώτη και Μαρίας Κουβάρα στη μνήμη των γονέων τους Γεωργίου και Αναστασίας».
Την λιτή τελετή άνοιξε η Εντεταλμένη Σύμβουλος Πολιτισμού κα Κική Καραβαγγέλη, η οποία συντόνισε την εκδήλωση του Συλλόγου των Ορχομενίων της Αθήνας, καλώντας το Δήμαρχο Ορχομενού πρώτο απ` όλους,  για το καλωσόρισμα του.
Ο κ. Υπερήφανος ευχαρίστησε εκ μέρους του ΔΣ τον δωρητή και την οικογένεια του και τόνισε πως σύντομα θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια και του δεύτερου αγάλματος, των Τριών Χαρίτων, στην πλατεία Αθάμαντος, όπως έχει αποδεχθεί ο Δήμος Ορχομενού σύμφωνα με την επιθυμία του δωρητή.
Ακολούθως, εκ μέρους του δωρητή και των διοργανωτών, το λόγο είχε το μέλος του ΔΣ του Μινύα κ. Κώστας Τσάπρας, ο οποίος ανέφερε τα εξής:


«Κύριε Δήμαρχε, Αιδεσιμότατοι, Φίλες και φίλοι Ορχομένιοι
Εκ μέρους του προέδρου και του Δ.Σ. θα ήθελα να σας καλωσορίζω και να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας στην σημερινή εκδήλωση την οποία διοργανώνει με χαρά και περηφάνια ο Σύλλογος Ορχομενίων της Αθήνας  “ ο Μινύας”. Ο σύλλογός μας είναι πάντα κοντά και αλληλέγγυος σε κάθε πρωτοβουλία, κάθε προσπάθεια, ή πράξη, που σχετίζεται με την ιστορία και τον πολιτισμό  του Ορχομενού μας, της πόλης που τόσο πολύ όλοι μας αγαπάμε.  Κοινό χαρακτηριστικό όλων μας, όσοι βρισκόμαστε  σήμερα εδώ, σε αυτή την λιτή καισεμνή τελετή, στα αποκαλυπτήρια του αγάλματος του Φρίξου και της Έλλης, είναι η αγάπη  για την πόλη  που μας γέννησε, είναι το ότι νοιαζόμαστε για την ιστορία της και τον πολιτισμό της. Μας συνδέουν κοινά οράματα για τον αρχαιολογικό μας θησαυρό, και  οι ίδιες ανησυχίες για την προστασία του, και την ανάδειξη του μεγαλείου του.
Ακριβώς τα ίδια αισθήματα,  και τα ίδια οράματα, γεμίζουν την καρδιά και το μυαλό, του συμπατριώτη μας Παναγιώτη Γεωργίου Κουβάρα, για την πόλη που γεννήθηκε και έζησε τα παιδικά του χρόνια, και για τους γονείς του που τον μεγάλωσαν, και του δίδαξαν της αξίες της ζωής. H ιδέα της δωρεάς, σιγά σιγά, άρχισε να γεννιέται μέσα του, το ένοιωθε σαν χρέος.
Η ιδέα σύντομα έγινε απόφαση και μετά από πολλές επαφές και διαβουλεύσεις, πήρε την συγκεκριμένη μορφή των δύο αγαλμάτων, τα οποία  σχετίζονται με την ιστορία του Ορχομενού. Το άγαλμα του Φρίξου και της Έλλης του οποίου τα αποκαλυπτήρια κάνουμε σήμερα εδώ, στην πλατεία Ηρώων,  και αυτού των Τριών Χαρίτων, που θα τοποθετηθεί στην πλατεία Σκριπούς, και του οποίου τα αποκαλυπτήρια έχουν προγραμματιστεί να γίνουν τον προσεχή Δεκέμβριο,  με την προϋπόθεση ότι θα ξεπεραστεί σύντομα μια γραφειοκρατική εκκρεμότητα με την αρχαιολογία, θέμα για  το οποίο  ενεργεί ήδη, πιέζοντας για άμεση λύση, η δημοτική  μας αρχή.
Οι γονείς της οικογένειας των δωρητών, Γεώργιος και Αναστασία Κουβάρα, οι οποίοι έχουν φύγει από την ζωή, ήταν φτωχοί και  όπως σχεδόν οι περισσότερες οικογένειες του Ορχομενού, πάσχιζαν να τα βγάλουν πέρα. Δουλειά στα χωράφια  και μεροκάματο, για να μεγαλώσουν τα παιδιά τους, να τα μορφώσουν και να τα βοηθήσουν για ένα καλύτερο μέλλον, για να ζήσουν μια ζωή καλύτερη από τη δική τους.
Ο μεγάλος τους γιός ο Παναγιώτης, έφυγε μικρός για την Αθήνα, για να βρει την τύχη του και να φτιάξει τη ζωή του. Δούλευε τη μέρα και σπούδαζε τη νύχτα. Αγωνίστηκε σκληρά, και με τη βοήθεια του θεού, έγινε ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας, κερδίζοντας τον σεβασμό και την εκτίμηση  στον χώρο του. Είναι σημαντικό, σε αυτή την δύσκολη  περίοδο που βρίσκεται η χώρα μας , όπου ο καθένας από εμάς, είναι αναγκασμένος εκ των πραγμάτων, να αντιμετωπίσει τα οικονομικά προβλήματα που δημιουργεί η κρίση,και αναθεωρεί και περικόβει τις δαπάνες του, ότι ο δωρητής παρέμεινε σταθερός στην απόφαση του να προχωρήσει, και να ολοκληρώσει τη δωρεά.
Το έργο,  είναι του  γνωστού γλύπτη και καθηγητή της σχολής Καλών τεχνών της Αθήνας κ. Γεωργίου Ρούση. Είναι κατασκευασμένο από χαλκό, και όπως μας ενημερώνει ο κατασκευαστής του, είναι το πρώτο άγαλμα που κατασκευάζεται παγκοσμίως με αυτό το θέμα. Ο χαλκός έχει μεγάλη διάρκεια ζωής και ως εκ τούτου να φανταζόμαστε ότι το άγαλμα αυτό θα κοσμεί την πλατεία μας για αρκετούς αιώνες, θυμίζοντας και αυτό μαζί με τα μνημεία μας, στους επισκέπτες, την ιστορία του Ορχομενού μας.
Ο μύθος του Φρίξου και της Έλλης είναι από τους πρώτους και πιο παλιούς μύθους της Ελληνικής μυθολογίας, και το αφήγημα του, αποτελεί την πηγή για πολλούς άλλους μύθους που ακολουθούν, και έρχονται να συνεχίσουν το ιστορικό κεφάλαιο της εποχής εκείνης, όπως η αργοναυτική εκστρατεία και άλλοι. Ο μύθος, όσο πάει κανείς πίσω σε πολύ παλιά χρόνια, είναι ένας τρόπος αναπαράστασης των γεγονότων της εποχής εκείνης, ένας τρόπος διάδοσης   της ιστορίας της, κυρίως με συμβολισμούς και μηνύματα.  Ουσιαστικά περιγράφει τα γεγονότα της εποχής  και δύσκολα διακρίνονται τα όρια, που σταματάει η ιστορία, και που αρχίζει ο μύθος.
Περιγράφει τον πλούτο των Μινύων, την ναυτική τους δύναμη και την ικανότητα να ταξιδεύουν στις θάλασσες, την αναζήτηση χρυσού και χαλκού στην Κολχίδα. Το  κριάρι που πετάει, συμβολίζει  ίσως,τα ταξίδια των Μινύων που όργωναν τις θάλασσες, και το χρυσόμαλλο δέρμα, συμβολίζει πιθανώς, μέθοδο συλλογής του χρυσού που χρησιμοποιούσαν στην Κολχίδα την εποχή εκείνη, όπου άπλωναν την προβιά, στη  ροή των χρυσοφόρων νερών των ποταμιών  της περιοχής, οπότε τα ψήγματα χρυσού μπλέκονταν και συγκρατούνταν σε αυτήν, και  όσο πέρναγε ο χρόνος, η ποσότητα του χρυσού  αυξανόταν καιτο τομάρι έπαιρνε το χρυσαφί χρώμα.
Η Αργοναυτική εκστρατεία, (σχετίζεται με το χρυσόμαλλο δέρας είναι η συνέχεια  του μύθου του Φρίξου και της Έλλης), είναι μια δραματοποιημένη ανάμνηση της εξερεύνησης της Μαύρης θάλασσας από τους Μινύες του Ορχομενού, και δεν είναι τυχαίο, ότι οι μετέχοντες σε αυτήν, είχαν κατά κάποιο τρόπο, συγγενική σχέση με τους Μινύες, ήταν δηλαδή εγγόνια, ανίψια ξαδέλφια, γαμπροί κλπ. Είναι η περιγραφή υπό μορφή μύθου, της πρώτης προσπάθειας της Ελληνικής φυλής για την εξάπλωση στα παράλια της Μικράς Ασίας και της Μαύρης Θάλασσας.
Η ιστορία της πόλης μας είναι τεράστια, την αποδεικνύουν τα  πολυάριθμα μνημεία της, που καλύπτουν μια διαδρομή προς τα πίσω, μεγαλύτερη από έξη χιλιετίες. Τα τελευταία χρόνια, στον τόπο μας, συμβαίνουν συγκλονιστικά γεγονότα προς την κατεύθυνση της αξιοποίησης του αρχαιολογικού μας θησαυρού, με την ενοποίηση του αρχαιολογικού χώρου και τη δημιουργία του αρχαιολογικού πάρκου. Αυτή η τεράστια, η ανεκτίμητη αξία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, που εμείς οι Ορχομένιοι τη νοιώθαμε μέσα μας από γεννησιμιού μας, φαίνεται ότι άρχισε να αναγνωρίζεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες της χώρας και όχι μόνο. Παρά την βαριά οικονομική κρίση που περνάμε, ελπίζουμε  και ευχόμαστε, το πρόγραμμα αυτό, να χρηματοδοτηθεί από τα προγράμματα ΕΣΠΑ της Ε.Ε , και να  αρχίσει να υλοποιείται μέσα στο 2016,με τις σύντονες προσπάθειες του Δήμου, της περιφέρειας, του υπουργείου πολιτισμού, του διαζώματος και όλων όσων προσπαθούν, ώστε να γίνει το μεγάλο βήμα προς τα εμπρός, και να δημιουργηθούν οι προοπτικές για την ανάδειξη της ιστορίας της πόλης μας και της τουριστικής αξιοποίησης του τόπου.
Τελειώνοντας, απευθυνόμενος στην οικογένεια των δωρητών, θέλω προσωπικά και εκ μέρους του συλλόγου μας να τους ευχαριστήσω και πιστεύοντας ότι εκφράζω και την επιθυμία όλων σας, να ευχηθούμε, η πράξη αυτή να βρει σύντομα πολλούς μιμητές, για το καλό της πόλης μας, του πολιτισμού της, της ιστορίας της, και των κατοίκων της.
Ευχαριστώ».









Στη συνέχεια, οι κκ. Γιάννης και Τριαντάφυλλος Κουβάρας μαζί με τον Δήμαρχο της πόλης μας κ. Λουκά Υπερήφανο έκαναν τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος του Φρίξου και της Έλλης, ενώ ο Σύλλογος Ορχομενίων της Αθήνας «Ο Μινύας» και ο Πρόεδρος του κ. Νίκος Καρρής τίμησε τους κκ. Γιάννη και Τριαντάφυλλο Κουβάρα. 
Ακολούθως ο κ. Υπερήφανος προσέφερε – επίσης συμβολικά – μια αναμνηστική πλακέτα τον δωρητή κ. Παναγιώτη Κουβάρα για την σπάνια αυτή χειρονομία του στην τοπική μας κοινωνία.
Η εκδήλωση έκλεισε με τον κάλεσμα στο δωρητή, ο οποίος στάθηκε  μπροστά στους συγγενείς, φίλους του και τα πολλά  δημόσια πρόσωπα που ανταποκρίθηκαν σ` αυτή τη σεμνή γιορτή, λέγοντας απλά «σας ευχαριστώ, είμαι βαθιά συγκινημένος», για να σπεύσουν ένας ένας πάνω του και να το συγχαρούν για την προσφορά του στον τόπο μας, ενώ πολλοί ήταν εκείνοι που θέλησαν να βγάλουν μαζί του αναμνηστικές φωτογραφίες στο χώρο.







Το ORCHOMENOS PRESS – που στήριξε απόλυτα την αποδοχή του πρώτου μέρους αυτής της συμβολικής  δωρεάς από το ΔΣ -  μεταφέροντας την άποψη ενός μεγάλου  μέρους της κοινωνίας μας που είδε αυτή τη σπάνια δωρεά ως κάτι μοναδικό και αξιέπαινο,  εκφράζει τον κ. Παναγιώτη Κουβάρα και στην οικογένειά του δημόσιες ευχαριστίες και τονίζει πως το όνομά του θα κοσμεί πρώτο το πάνθεον των ξεχωριστών προσωπικοτήτων που πέρασαν από αυτό τον ιστορικό τόπο.

Την ίστορια, άλλωστε, την γράφουν οι άνθρωποι και τον κ. Παναγιώτη Γ. Κουβάρα τον έγραψε για πάντα η δική μας ιστορία!!! 

 Μακάρι η κίνησή του αυτή να βρει κι άλλους μιμητές !!! 

























Δεν υπάρχουν σχόλια: