Τρίτη, 27 Οκτωβρίου 2015

Ημερίδα της ΕΦΑ Βοιωτίας: Άνθρωποι και Μνημεία, οι συστηματικές ανασκαφές στη Βοιωτία

Το πολυσχιδές ερευνητικό και ανασκαφικό έργο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, που  λαμβάνει χώρα σε γνωστές αρχαιολογικές θέσεις της Βοιωτίας (Θήβα, Ελεώνα, Ογχηστό) σε συνεργασία με επιστημονικούς φορείς του εξωτερικού, παρουσιάστηκε, την Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2015 στην ημερίδα που διοργάνωσε στη Θήβα, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Βοιωτίας με τίτλο «Άνθρωποι και Μνημεία. Οι συστηματικές ανασκαφές στη Βοιωτία».Η  ημερίδα είχε στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την αναγκαιότητα προστασίας των αρχαίων μνημείων και την ενημέρωση για τις ενέργειες της ΕΦΑ Βοιωτίας στον τομέα της προστασίας και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω της συνεργασίας με τρίτους φορείς.

Στην ημερίδα παραβρέθηκε ο Δήμαρχος Θηβαίων κ. Σπύρος Νικολάου, ο οποίος στον χαιρετισμό του συνεχάρη την Προϊσταμένη της ΕΦΑ Βοιωτίας κ. Χαραμή Αλεξάνδρα, που σε συνεργασία με τους αρχαιολόγους του Μουσείου Θήβας, τους υπαλλήλους του και άλλους φορείς, παρόλο που το Μουσείο δεν έχει ανοίξει ακόμα τις πύλες του, έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια ανάδειξης του αρχαιολογικού πλούτου της Βοιωτικής Γης και έχει βρει δίοδο επικοινωνίας με τους πολίτες, προκειμένου να γνωρίσουν τους αρχαιολογικούς θησαυρούς και τα μνημεία της περιοχής και να κατανοήσουν την αναγκαιότητα προστασίας τους.
Οι θεματικές ενότητες και ομιλίες της ημερίδας είχαν ως ακολούθως:

«Συστηματικές ανασκαφές στη Βοιωτία: Θεσμικό
 πλαίσιο - Νέες έρευνες» 
Αλεξάνδρα Χαραμή, Προϊσταμένη ΕΦΑ Βοιωτίας.

«Ανασκαφές στο Ιερό του Ισμηνίου Απόλλωνος στη Θήβα»
Stephanie Larson, Kevin Daly καθηγητές
του Πανεπιστημίου Bucknell των ΗΠΑ

«Ανασκαφές στην Καδμεία 2012 - 2015»
Βασίλειος Αραβαντινός, επίτιμος Έφορος Αρχαιοτήτων
Ομιλητής: Δρ. Ιωάννης Φάππας

«Τα αποτελέσματα της ανασκαφής στον αρχαίο Ελεώνα»
Brendan Burke, καθ. Πανεπιστημίου Victoria του Καναδά

«Αρχαία Ογχηστός. Νέες ανασκαφές στο Θρησκευτικό κέντρο του Κοινού των Βοιωτών»
Ιωάννης Μυλωνόπουλος, καθ. Κλασικής Αρχαιολογίας  Πανεπιστημίου Columbia των ΗΠΑ
Ομιλήτρια: Αρχαιολόγος Αθηνά ΠαπαδάκηΗ εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στην αρχαιολόγο Μαρία Κοσμά, που έφυγε πρόωρα από τη ζωή το περασμένο καλοκαίρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: