Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου 2015

Σε καθεστώς «δημιουργικής ασάφειας» το μέλλον του ΟΓΑ και του ασφαλιστικού συστήματος

Από μηδενική βάση φαίνεται πως ξεκινά η διαβούλευση για το νέο ασφαλιστικό, από την οποία θα κριθεί και το μέλλον του ασφαλιστικού των αγροτών, καθώς τα κυβερνητικά συμβούλια οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής τα οποία συνεδρίασαν από κοινού χθες, Τρίτη 20 Οκτωβρίου, προκειμένου, μεταξύ άλλων, να διαμορφώσουν τις γενικές αρχές της επικείμενης συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης δεν φαίνεται να εκτίμησαν το πόρισμα της Επιτροπής Σοφών, το οποίο δόθηκε στην δημοσιότητα την περασμένη Πέμπτη.
Ωστόσο ήταν ο ίδιος ο υπουργός εργασίας κ. Γιώργος Κατρούγκαλος ο οποίος σύστησε την εν λόγω επιτροπή πριν δύο μήνες προκειμένου να διαμορφώσει μέτρα "υποκατάστατα” εκείνων που προβλέπει το Μνημόνιο. Ο ίδιος εξάλλου μιλώντας προχθές σε τηλεοπτική εκπομπή κράτησε σαφείς αποφάσεις από το σχετικό πόρισμα. Ακόμα και όταν ο υφιστάμενός του αναπληρωτής υπουργός κοινωνικών ασφαλίσεων κ. Αναστάσιος Πετρόπουλος προσέγγισε έστω και λίγο εκείνη την πρόταση των Σοφών που προέβλεπε επιβολή ενός φόρου στα μεγάλα εισοδήματα για την ενίσχυση του ασφαλιστικού, μιλώντας για μια ειδική εισφορά στους επαγγελματίες , το υπουργείο Εργασίας εξέδωσε έπειτα ανακοίνωση χαρακτηρίζοντας τις σχετικές σκέψεις ως "μυθεύματα”.

Την ίδια στιγμή που η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας μαζί και συνολικά η Κυβέρνηση δεν έχουν καταλήξει σε ποιο μοντέλο ασφαλιστικού συστήματος θα πάνε τη χώρα, οι δανειστές ζητούν επιτακτικά τα μέτρα με τα οποία θα εξοικονομηθούν συνολικά 4 δισ. ευρώ από τις συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις από φέτος μέχρι το 2018. Από αυτά τα μέτρα, μόλις 1,1 δισ. ευρώ έχουν προσδιοριστεί στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού του 2016 το οποίο δημοσιεύτηκε στις 6 Οκτωβρίου και αφορούν την επιβολή των παρακρατήσεων 6% στις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις από τον περασμένο Σεπτέμβριο και έπειτα.

Τα υπόλοιπα τουλάχιστον 700 εκατ. ευρώ μένουν απροσδιόριστα με τον κ. Κατρούγκαλο να καταλήγει στις ακόλουθες 3 παρεμβάσεις:
1. Διαμόρφωση ενιαίων κανόνων εισφορών- παροχών σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία και υψηλότερων ποσοστών αναπλήρωσης στους χαμηλό-εισοδηματίες και χαμηλότερο ποσοστών αναπλήρωσης στους υψηλό-εισοδηματίες.
2. Την παροχή μιας Εθνικής Σύνταξης στο 60% του μέσου εισοδήματος, δηλαδή στα 390 ευρώ για όλους όσους έχουν συμπληρώσει maximum 15 χρόνια ασφάλισης. Σε αυτή την σύνταξη θα "ενσωματωθεί” πιθανότατα και το επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ)
3. Την ενσωμάτωση των επικουρικών συντάξεων στις κύριες.

Η καθυστέρηση του υπουργείου Εργασίας στο να διασαφηνίσει επακριβώς τα μέτρα του τρίτου κατά σειρά πακέτου μέτρων στο συνταξιοδοτικό εδώ και 4 μήνες έχει οδηγήσει σε μια ακόμα μεγαλύτερη καθυστέρηση των αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων του ίδιου υπουργείου να "ποσοτικοποιήσουν” τα μέτρα αυτά έτσι ώστε όχι μόνο να αποδώσουν επιπλέον 700 εκατ ευρώ για το 2016 αλλά και να είναι αρκετά για να αποδώσουν σωρευτικά εξοικονόμηση 3,5-4 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2018.

Ωστόσο ο χρόνος τον οποίο έχει δώσει το κουαρτέτο για την προετοιμασία (τέλη Οκτωβρίου) και την ψήφιση ( μέσα Νοεμβρίου) του τελικού νομοσχεδίου για το νέο ασφαλιστικό πιέζει επιτακτικά. Χωρίς να θεσπιστεί το νέο ασφαλιστικό, με βάση και τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών για αυτό, δεν μπορεί να προχωρήσει όμως η παραπέρα συζήτηση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού δημοσίου χρέους μαζί και η κατάρτιση του τελικού σχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού του 2016 το Δεκέμβριο. Διαβάστε περισσότερα στο http://www.paseges.gr/el/news/Se-kathestws-dhmioyrgikhs-asafeias-to-mellon-toy-OGA-kai-toy-asfalistikoy-systhmatos 

Δεν υπάρχουν σχόλια: