Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2015

Οι εργασίες της Η` Γενικής Συνέλευσης του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ στον Ορχομενό, επίκεντρο για τη Στερεά Ελλάδα


Το μη κερδοσκοπικό σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ πραγματοποίησε και φέτος την 8η ετήσια γενική συνέλευσή του στα Καμένα Βούρλα στις 25,26,27 και 28 Σεπτεμβρίου 2015. Στην τετραήμερη αυτή συγκέντρωση τα 350 μέλη του σωματείου από όλη την Ελλάδα είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν αρχαιολογικούς χώρους της Στερεάς Ελλάδας. Η δεύτερη ημέρα του συνεδρίου (Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου) ήταν αφιερωμένη στον Ορχομενό. 























ΠΡΩΙΝΟ ΣΑΒΒΑΤΟΥ η ξενάγηση Παρά το ψιλόβροχο το πρωί του Σαββάτου όλα τα μέλη του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ έφτασαν στον αρχαιολογικό χώρο του Ορχομενού και ξεναγήθηκαν στα τρία μνημεία που συνυπάρχουν σε απόσταση λίγων μόλις δεκάδων μέτρων. Στον Θολωτό τάφο ή Θησαυρό του Μινύα (13ος-14ος αιώνας π.Χ.), στο αρχαίο θέατρο-ωδείο των Ελληνιστικών χρόνων (4ος αιώνας π.Χ.) και στο μοναδικό στον Ελλαδικό χώρο, βυζαντινό μνημείο του 874 μ.Χ., της Παναγίας της Σκριπούς όπως είναι γνωστός ο ιερός ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Τους επισκέπτες καλωσόρισε ο Δήμαρχος Ορχομενού και πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδας κ. Λουκάς Υπερήφανος, πλαισιωμένος από Αντιδημάρχους, Δημοτικούς και Τοπικούς Συμβούλους αλλά και απλούς δημότες του Ορχομενού. Ο Δήμαρχος ευχαρίστησε όλους για την τιμητική τους παρουσία καθώς και συνολικά το ΔΙΑΖΩΜΑ για την διαχρονική προσπάθεια του να αναδειχθούν οι θησαυροί του Ορχομενού. Η σύσσωμη παρουσία του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ ήταν πολύ σημαντική για την τοπική κοινωνία αφού ο χώρος επίσκεψης αποτελεί τον κεντρικό πυρήνα του αρχαιολογικού πάρκου Ορχομενού, ένα έργο που θα δώσει πολιτιστική αλλά και οικονομική ώθηση στην ευρύτερη περιοχή. Στην κατατοπιστική ξενάγηση συμμετείχαν οι Αρχαιολόγοι της Εφορείας Αρχαιοτήτων Βοιωτίας κ.κ. Γιάννης Φάππας, Όλγα Κυριαζή και Νίκος Κοντογιάννης, παρουσία και της Εφόρου κας Αλεξάνδρας Χαραμή. Ο πρόεδρος του σωματείου κ. Σταύρος Μπένος δήλωσε χαρακτηριστικά τα εξής: «Σύσσωμο το ΔΙΑΖΩΜΑ έχει έρθει σήμερα εδώ, για να επισκεφθεί αυτή την κορυφαία τριλογία των μνημείων, των μνημείων της καρδιάς μας θα έλεγα, που απαρτίζεται από τρία μνημεία διαφορετικών περιόδων. Εδώ με την σύμπνοια της τοπικής κοινωνίας, με πρωταγωνιστές την Εφορεία Αρχαιοτήτων Βοιωτίας, την Ιερά Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας και τον Δήμο Ορχομενού διαχρονικά, αλλά και με τον σημερινό Δήμαρχο κ. Λουκά Υπερήφανο, που συνεχίζει με πολύ κέφι όλη αυτή την προσπάθεια, με το Δημοτικό Συμβούλιο που συνεχίζει να διαμορφώνει και να διαμορφώνει διδάγματα ομοφωνιών. Είμαστε, λοιπόν, εδώ τη στιγμή που έχουν εγκριθεί όλες οι μελέτες από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και περιμένουμε να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός της Πολιτιστικής Διαδρομής της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, όπου μέσα σ` αυτή ξεχωριστή θέση θα έχει το Αρχαιολογικό Πάρκο Ορχομενού, και στη συνέχεια να ξεκινήσει και η υλοποίησή του. Θέλω να πιστεύω ότι την επόμενη χρονιά θα ξεκινήσουν τα έργα, για να ολοκληρωθούν το 2020». 

ΒΡΑΔΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ μια ξεχωριστή βραδιά στο αρχαίο θέατρο Ορχομενού Το απόγευμα του Σαββάτου οι εργασίες συνεχίστηκαν στο Πολιτιστικό Κέντρο του Ορχομενού, όπου παρουσιάστηκαν οι μελέτες του αρχαιολογικού πάρκου του Ορχομενού Βοιωτίας, τις οποίες ανέθεσε το «ΔΙΑΖΩΜΑ», εκπόνησε η μελετητική εταιρεία «ΠΛΕΙΑΣ Α.Ε.» και οι συνεργάτες της, με επιβλέποντα τον αρχιτέκτονα – πολεοδόμο, κ. Δημήτρη Διαμαντόπουλο και έχουν ήδη εγκριθεί από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Το αντικείμενο των μελετών οπτικοποίησε και παρουσίασε στο κοινό μέσω ενός τρισδιάστατου video ο κος Ευδόκιμος Φρέγκογλου, υπεύθυνος πολυμεσικών εφαρμογών του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ» (που μπορείτε να δείτε στη διεύθυνση https://www.youtube.com/watch?v=huBUX2Nfa_U). Στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν ο Δήμαρχος Ορχομενού κ. Λουκάς Υπερήφανος, η Αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας κα Φανή Παπαθωμά, ο Δήμαρχος Αλιάρτου κ. Γιώργος Ντασιώτης, ο πρόεδρος του σωματείου κ. Σταύρος Μπένος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ορχομενού κ. Λάμπρος Ρόδης (που είχε επιφορτιστεί και με την παρουσίαση της εκδήλωσης), ο αρχιτέκτονας-πολεοδόμος κ. Δημήτρης Διαμαντόπουλος και η Έφορος αρχαιοτήτων κα Αλεξάνδρα Χαραμή. Όλοι οι ομιλητές τόνισαν την σπουδαιότητα της ανάδειξης των αρχαιολογικών μνημείων του τόπου μας και ιδιαίτερα ο Δήμαρχος που είπε πως είναι υποχρέωση τόσο της Δημοτικής Αρχής όσο και της τοπικής κοινωνίας να αγκαλιάσουν το έργο και να αναδείξουν σε όλη την Ελλάδα την μεγάλη ιστορία του Ορχομενού. Στη συνέχεια, οι αρχαιολόγοι της Εφορείας, κ.κ. Όλγα Κυριαζή, Δήμητρα Οικονόμου και Κική Καλλιγά, παρουσίασαν αντίστοιχα τα αρχαία θέατρα Ορχομενού Βοιωτίας, Άσκρης και Τανάγρας. Μετά το τέλος της παρουσίασης όλοι οι παρευρισκόμενοι μεταφέρθηκαν στο κατάλληλα φωτισμένο αρχαίο θέατρο Ορχομενού, όπου πραγματοποιήθηκε το τελετουργικό της έναρξης της 8ης Γενικής Συνέλευσης του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ. Στο θέατρο που παραμένει λειτουργικό για 2.500 χρόνια περίπου και περιμένει την έναρξη των εργασιών του αρχαιολογικού πάρκου Ορχομενού για να πάρει τη θέση που του αρμόζει στον αρχαιολογικό χάρτη της χώρας μας. Τέλος η όμορφη βραδιά του Σεπτέμβρη έκλεισε με το μουσικό δρώμενο “Το κιθαρίζειν εστί Ελληνικόν” από την κα Εύα Φάμπα που ερμήνευσε έργα για κλασική κιθάρα του αρχαίου Σείκιλου, Μίκη Θεοδωράκη, Μάνου Χατζιδάκι, Κυριάκου Τζωρτζινάκη και του πατέρα της Δημήτρη Φάμπα. Το αρχαίο θέατρο του Ορχομενού γέμισε και πάλι από ενθουσιώδη και ζεστά χειροκροτήματα. 

Γραφείο Τύπου Δήμου Ορχομενού 
 ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΤΟΝ κ. ΦΩΤΗ ΚΟΥΤΡΟΥΜΠΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: