Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015

Κυβέρνηση με τον Καμμένο συγκροτεί ο Τσίπρας

Συναντώνται σήμερα στις 10.30 το πρωί, πριν πάει ο νικητής των εκλογών στον Κάρολο Παπούλια - Ανοχή θα ζητήσει ο κ. Τσίπρας από Ποτάμι και ΚΚΕ

Να τελειώνει από σήμερα Δευτέρα το θέμα της συγκρότησης νέας κυβέρνησης και να μην χάσει χρόνο σε διαβουλεύσεις, που θα παρατείνουν τη σχετική εκκρεμότητα έστω και μία ημέρα,- καθώς δεν έλαβε την επιδιωκόμενη αυτοδυναμία, αλλά διαθέτει 149 έδρες στη νέα Βουλή -  θέλει ο νικητής των εκλογών Αλέξης Τσίπρας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα συναντηθεί με τον Πάνο Καμμένο για να οριστικοποιήσουν την κυβερνητική τους συνεργασία, η οποία θα είναι στη βάση του προγράμματος της Θεσσαλονίκης, που είχε εξαγγείλει ο κ. Τσίπρας και θα περιέχει και μία μίνιμουμ συμφωνία στα υπόλοιπα κεντρικά θέματα.


Ο κ. Τσίπρας θέλει να κλείσει τη συμφωνία πριν καν επισκεφτεί το μεσημέρι τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ώστε η διερευνητική εντολή που θα λάβει για σχηματισμό κυβέρνησης να είναι στην ουσία και εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Στόχος του δηλαδή είναι να ανακοινώσει σήμερα το απόγευμα το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης και τα πράγματα να πάρουν το δρόμος τους.

«Με τον κ. Καμμένο υπήρξε συμφωνία να συναντηθούν ώστε να επιβεβαιωθεί η στήριξη και η πιθανή συμμετοχή των ΑΝΕΛ στο νέο κυβερνητικό σχήμα.

Το πιθανότερο είναι να πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία του πρωθυπουργού αύριο Δευτέρα και της νέας κυβέρνησης την Τρίτη το απόγευμα ή το αργότερο την Τετάρτη το πρωί» επιβεβαιώνει η Κουμουνδούρου ανεπίσημα.

Το σενάριο της κυβερνητικής συνεργασίας ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητους Έλληνες είχε προεξοφληθεί από την προεκλογική περίοδο. Είναι απολύτως χαρακτηριστικό ότι ο κ. Καμμένος είχε στηρίξει όλη την εκστρατεία του στο σποτάκι που τον έδειχνε να συμβουλεύει τον «Αλέξη» πώς θα «οδηγήσει το τρένο» και εμφάνιζε τον εαυτό του ως το «αναγκαίο καλό»! Το σποτάκι είχε τύχει θετικής αντιμετώπισης από τον ΣΥΡΙΖΑ, παρότι έδειχνε τον «Αλέξη», ως μικρό παιδί, που χρειάζεται συμβουλές και καθοδήγηση!

Σύμφωνα μάλιστα με ορισμένες εκτιμήσεις η συνεργασία των δύο κομμάτων, τουλάχιστον στο αντιμνημονιακό πεδίο ήταν σίγουρη ακόμη και στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ λάμβανε αυτοδυναμία. Τώρα με 162 έδρες συνολικά, αλλά και με τους ΑΝΕΛ να βρίσκονται τελικά στην έκτη και όχι στην έβδομη θέση μεταξύ των κομμάτων που μπήκαν στη Βουλή, η συνεργασία τους είναι και… αναγκαία.

Από την Κουμουνδούρου έλεγαν προεκλογικά ότι το θέμα της κυβέρνησης είναι τελειωμένο: εάν δεν μπει στη Βουλή ο κ. Καμμένος ο πήχης της αυτοδυναμίας θα είναι χαμηλά και τον πιάσουν ή θα μπει, οπότε θα συνεργαστούν μαζί του.
 

Με Κουτσούμπα και Θεοδωράκη 

Ο κ. Τσίπρας σε μία ένδειξη ότι αναζητά ευρύτερες συμμαχίες σε επιμέρους πράγματα και κυρίως στην προσπάθεια διαπραγμάτευσης με τους εταίρους και δανειστές για το χρέος, θα συναντηθεί, μετά την οριστικοποίηση της κυβερνητικής συνεργασίας με τον κ. Καμμένο, με τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, με τον επικεφαλής του κόμματος Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη.

Θα τους συναντήσει αμέσως μετά την εντολή σχηματισμού και πριν την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης. 

Σημειωτέον ότι στις φήμες πως αναζητεί ο κ. Τσίπρας κυβερνητική συνεργασία με το Ποτάμι υπήρξε διπλή αντίδραση: Από τον κ. Καμμένο που διαμήνυσε ότι δεν μπαίνει σε κυβέρνηση με τον κ. Θεοδωράκη, αλλά και από τον επικεφαλής του Ποταμιού, που ξεκαθάρισε το αντίστοιχο, ότι δεν έχει διάθεση συνεργασίας με του ΑΝΕΛ!
Πηγή http://www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: