Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015

Σήμερα ανακοινώνεται το νέο κυβερνητικό σχήμα

Πυρετώδεις είναι οι διεργασίες στο εσωτερικό της νέας κυβέρνησης, το οριστικό σχήμα της οποίας και τα ονόματα που θα τη στελεχώσουν, θα ανακοινωθούν σήμερα ώστε να ακολουθήσει και η ορκωμοσία των νέων υπουργών.
Μια πρώτη γεύση για τις σκέψεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα δόθηκε χθες με το Προεδρικό Διάταγμα που κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ανοίγει το δρόμο για τη δημιουργία τεσσάρων υπερυπουργείων. Κίνηση που «εξυπηρετεί» το στόχο του κ. Τσίπρα για ολιγομελές κυβερνητικό σχήμα μικρότερο τουλάχιστον «κατά 50% σε σχέση με το απελθόν», όπως σημειώνει χαρακτηριστικά κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ.
Την ίδια ώρα και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες έχει κλειδώσει και το όνομα του νέου υποψήφιου Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως επιβεβαίωσε εμμέσως πλην σαφώς και ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Π. Καμμένος. Στόχος του Πρωθυπουργού και των συνεργατών του είναι η εκλογή του νέου ΠτΔ να γίνει με ευρύτατη πλειοψηφία από την πρώτη ψηφοφορία στη Βουλή.
Στο μέτωπο με τους δανειστές, μεθαύριο Πέμπτη έρχεται στην Αθήνα ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος θα είναι ο πρώτος ξένος αξιωματούχος που θα επισκεφθεί την Αθήνα και θα έχει συνάντηση στις 15.00 με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Εν αναμονή των θέσεων της νέας κυβέρνησης το Eurorgoup
Στην Αθήνα, όπως διέρρευσε από τον ΣΥΡΙΖΑ, προγραμματίζει να έρθει την επόμενη εβδομάδα και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος μετά τη χθεσινή συνεδρίαση αποκάλυψε ότι είχε 15λεπτη τηλεφωνική συνομιλία με τον επόμενο Έλληνα υπουργό Οικονομικών, το όνομα του οποίου δεν θέλησε να αναφέρει, αφού όπως είπε «δεν έχει διοριστεί ακόμη». Είναι όμως χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με πηγές στην Αθήνα, το όνομα και το τηλέφωνο του νέου υπουργού έδωσε στον κ. Ντάισελμπλουμ ο ίδιος ο Γκ. Χαρδούβελης, ο οποίος χθες εκπροσωπούσε την ελληνική πλευρά.  
Στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς είναι την μεθεπόμενη εβδομάδα η νέα κυβέρνηση να ολοκληρώσει τις διαδικασίες εκλογής ΠτΔ, να αναγνώσει τις προγραμματικές της δηλώσεις και να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, προκειμένου να ξεκινήσει το νομοθετικό της έργο, να μην απολέσει το θετικό γι' αυτήν «momentum» και να δώσει το στίγμα της. Ένα στίγμα «ριζοσπαστικό» και «ανατρεπτικό», όπως λέει χαρακτηριστικά κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, με έμφαση στην «αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης» και την «ανακούφιση των πιο ευπαθών στρωμάτων του πληθυσμού από την πολυετή ύφεση και λιτότητα» και με αιχμή την «άμεση ανασύνταξη του φορολογικού μηχανισμού για τον έλεγχο της φοροδιαφυγής, της φοροασυλίας των διαφόρων "λιστών" και την ταχύτατη αντιμετώπιση της διαπλοκής».

Πηγή www.naftemporiki.gr 
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: