Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015

Είναι όμως το πρόβλημα της Ελλάδος μόνο το χρέος;

Του Δημήτρη Κραβαρίτη*

Το τελευταίο διάστημα πολλές συζητήσεις έχουν γίνει γύρω από το θέμα του χρέους της Ελλάδος τόσο στο εσωτερικό της Ελλάδος όσο και στο εξωτερικό.
Το επιχείρημα που χρησιμοποιείται είναι ότι το χρέος βρίσκεται σε πάρα πολύ υψηλά επίπεδα και αποτελεί τροχοπέδη τόσο για την ανάπτυξη όσο και για τις επενδύσεις.
Υποστηρίζεται από πολλούς οικονομολόγους στην Αμερική και στην Ευρώπη , καθως και από το σχέδιο ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο είναι βέβαια το κεντρικό επιχείρημα της προεκλογικής του εκστρατείας, πως ένα γενναίο κούρεμα του Ελληνικού χρέους θα δώσει λύση στο πρόβλημα του χρέους κάνωντας αυτομάτως το Ελληνικό χρέος βιώσιμο.
Είναι όμως το πρόβλημα της Ελλάδος μόνο το χρέος???
Η βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους κρίνεται ως ποσοστό του χρέους σε σχέση με το ΑΕΠ καθώς επίσης και από το κόστος εξυπηρετησής του.
Το κόστο εξυπηρέτησης του Ελληνικού χρέους έχει μειωθεί σημαντικά μέσω της μείωσης των επιτοκίων αλλά και της παράτασης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων. Ενδεικτικα, από τα 142 δις ευρώ δάνεια απο τον EFSF (ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΗΣ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ), η χώρα πληρώνει επιτόκια 0,5% πάνω από τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια της αγοράς που σήμερα είναι κοντά στο μηδέν.
Όμως αλήθεια το χρέος αποθαρύνει την ανάπτυξη και τις επενδύσεις?
Νομίζω πως ΟΧΙ.     
Το πρόβλημα της Ελλαδας είναι ο υπέρογκος και μη παραγωγικός δημόσιος τομέας, η γραφειοκρατεία, το ασταθές και πολύπλοκο φορολογικό σύστημα, η πολιτική αβεβαιότητα, η απουσία της ευελιξίας στην αγορά εργασίας, οι στρεβλώσεις στην ελεύθερη και ανταγωνιστική λειτουργία της αγοράς .
Όλες αυτές οι μεταρρυθμίσεις δεν αποτελεί κάποια μυστική συνταγή.
Έχουν απαριθμιστεί από οργανισμούς όπως (ΣΕΒ,ΙΟΒΕ), καθώς επίσης και από (ΟΟΣΑ) και ΤΡΟΙΚΑ.
Δυτυχώς από συτές τις μεταρρυθμίσεις πολύ λίγες έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμεραενώ πολλές πέρασαν μόνο στα χαρτιά παρά την πολύχρονη κρίση.
Η απερχόμενη κυβέρνηση επέλεξε την υπερφορολόγηση και τις οριζόντιες περικοπές έναντι της πραγματικής αλλάγής του κατεστημένου μη θέλοντας να αναλάβει το πολιτικό κόστος.
Το αποτέλεσμα???
Μετά από έξι χρόνια οι θυσίες των Ελλήνων να κινδυνεύουν να πάνε χαμένες.
Παρόλα αυτά, ένα πιθανό κούρεμα του χρέους δεν αποτελεί αρνητική εξέλιξη, δεν μπορεί όμως σε καμία περίπτωση να λύσει την ουσία του προβλήματος.
Δεν μπορεί από μόνο του να φέρει νέες θέσεις εργασίας, μειώνοντας την υψηλή ανεργία φέρνοντας ανάπτυξη. Είναι αναγκαίο, να συνοδευτεί από σημαντικές μεταρρυθμίσεις.
Η επόμενη κυβέρνηση, όποια και να είναι αυτή θα πρέπει να εστιάσει τις προσπάθειες της σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις αν θέλει να βάλει την Ελλάδα σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης.


*Ο κ. Κραβαρίτης Δημήτριος είναι Οικονομολόγος MSc

Δεν υπάρχουν σχόλια: