Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015

«Ακτινογραφία ψυχής» από τον Ορχομένιο καρδιολόγο κ. Τάσο Βούτσα *


Ένα βιωματικό βιβλίο, γραμμένο στη γλώσσα του λαού. Ο Ορχομένιος καρδιολόγος κ. Τάσος Βούτσας, βάζει στο χαρτί, θύμησες και μυρωδιές, από τα παιδικά μας χρόνια. Γράφει για τον Ορχομενό που έχουμε πάντα στην καρδιά μας.  Το βιβλίο του «ΑΝΕΜΟΜΑΖΩΜΑΤΑ», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καμπύλη,  παρουσιάστηκε τη Δευτέρα 26 Ιανουαρίου, στις 19:30, στο ξενοδοχείο Electra Palace, στο κέντρο της Αθήνας. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε  ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κκ. Ιερώνυμος, ενώ τη συζήτηση συντόνισε ο Ορχομένιος δημοσιογράφος - Αρχισυντάκτης του δελτίου ειδήσεων του ΑΝΤ1 κ.  Νίκος Μερτζάνης.





«Είναι φορές τώρα στο γύρισμα της νιότης που καβαλάω μια ριπή του αγέρα, πέντε η ώρα σα βραδιάζει, σε τούτες τις νοτισμένες πολιτείες. Ακολουθώντας το μικρό μονοπάτι των στε-ναγμών, των ανείπωτων υποσχέσεων. Περιπλανιέμαι σε συμμετρικά χαμηλωμένα βλέφαρα, με σύννεφα φορτωμένα τη μακρινή αχλή μιας θάλασσας μικρής, που μου λείπει: Αυτό το κομμάτι από το αρχιπέλαγος του Αιγαίου, με τα τρελά ρεύματα του Βόρειου Ευβοϊκού. 
Είναι κι ένα ολόλευκο με μπλε σιρίτια τρεχαντήρι. Ποιος τρελός ανάδοχος το βάφτισε με τ’ όνομά της να μου αλλάζει εμένα του ταπεινού αγράμματου χειρομάντη τα αιστήματα, την ώρα που ο καπτα-Γιώργης καλάρει δίχτυα και παραγάδια, ανατολικά της Λεκούνας, στα έσχατα ριζά του Καντηλιού, για να ταΐσει τη φαμελιά του; Λογαριάζοντας ως ανώφελη τη δικιά μου ξαγρύπνια…»






Λίγα λόγια για τον συγγραφέα…
 Ο Τάσος Βούτσας, γιατρός, αμπελουργός, αρθρογράφος, μα πάνω απ’ όλα παιδί του Ορχομενού, υπογράφει 43 διηγήματα. Αντιμέτωπος με τις χαμένες αγάπες και τα χαμένα όνειρα ταξιδεύει στο χρόνο, τον συνθέτει ξανά, αναπαριστά τις μνήμες. Γυρίζει πίσω στις πηγές και αντλεί πάθος και δύναμη, αναστοχάζεται, αναζητά και ξαναφέρνει στο φως παντοτινές αλήθειες, βάλσαμο και οδηγό για να συγχωρήσει και να ονειρευτεί ξανά, να συμφιλιωθεί με το παρόν, που εμπεριέχει την απώλεια αλλά και υπόσχεται το μέλλον. Με μια γλώσσα πηγαία, ιδιωματική, γλαφυρή και συχνά συμβολική, ζωντανεύει με μοναδική αφηγηματική δύναμη χαρακτήρες και καταστάσεις και πετυχαίνει την ταύτιση του αναγνώστη με τον κόσμο που πλάθει, καθώς τον παρασύρει στη γοητεία της διήγησής του.

«Ανεμομαζώματα», Τάσος Βούτσας
Εκδόσεις ΚΑΜΠΥΛΗ
Iανουάριος 2015, Σελίδες 156
Τιμή: 12 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α.)
ISBN: 978-960-6899-25-6
Τηλέφωνο παραγγελιών: 210 5156820
ΕΚΔΟΣΕΙΣ 
Αντιγόνης 60, Τ.Κ. 104 42, Αθήνα, Tηλ.: 210 5156810-20-30
Fax: 210 5156811, e-mail: info@kambili.gr, www.kambili.gr


*Μέρος των εσόδων από την πώληση του βιβλίου θα διατεθούν για τα συσσίτια απόρων της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και για το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών


Δεν υπάρχουν σχόλια: