Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015

Στη Βοιωτία η δημόσια υγεία έχει διαλυθεί

antarsiaΤα δυο μεγάλα νοσοκομεία υπολειτουργούν και τα Κέντρα Υγείας πάνε για κλείσιμο, χαρακτηριστικά παραδείγματα η παύση λειτουργίας του παθολογικού ιατρείου του νοσοκομείου Λιβαδειάς για 6 μέρες τον Ιανουάριο και η μετακίνηση 7 γιατρών από το Κέντρο Υγείας Αλιάρτου στο νοσοκομείο Λιβαδειάς για την εξυπηρέτηση των αναγκών του (απόφαση που ανακλήθηκε μετά από την άμεση κινητοποίηση των κατοίκων της Αλιάρτου).
Η νοσηλεία γίνεται σε «πολεμικές» συνθήκες με προσωπικό εξαντλημένο και ανεπαρκές, με ελλείψεις βασικού υγειονομικού υλικού που θέτουν τις ζωές τις δικές μας και των παιδιών μας σε κίνδυνο.
Η υποχρηματοδότηση είναι συνεχής και ακατάπαυστη. Η υποβάθμιση αυτή και η συνειδητή απαξίωση των δημόσιων νοσοκομείων και των κέντρων υγείας προσφέρει έτοιμη πελατεία στις ιδιωτικές κλινικές και τα ιδιωτικά κέντρα αποκατάστασης, στην ανάθεση μιας σειράς υπηρεσιών σε εργολάβους με υπερτιμημένες προμήθειες.
Για την υγειονομική γενοκτονία, για τη διάλυση της δημόσιας και δωρεάν υγείας αποκλειστικά υπεύθυνοι είναι η συγκυβέρνηση και η πολιτική της Ε.Ε., του Δ.Ν.Τ. και των επιχειρηματιών που εκδικούνται το φτωχό λαό.

Εργαζόμενε, συνταξιούχε, άνεργε,
σε εξαθλιώνουν καθημερινά, σε καλούν να πληρώσεις για την υγεία σου, ακόμα και στο δημόσιο νοσοκομείο, παρότι τα νοσοκομεία χτίστηκαν με το αίμα και τον ιδρώτα μας, από το υστέρημά μας. Σε εκβιάζουν να πληρώνεις φακελάκι, μήπως «προλάβεις να χειρουργηθείς πριν πεθάνεις» και να ζητάς ρουσφέτι ακόμα και για να βρεις νοσηλεία σε κανονικό κρεβάτι και όχι στο διάδρομο!!! Με αποφάσεις τους διαλύσανε τα ασφαλιστικά ταμεία και κουρέψανε τα αποθεματικά τους για να ξεπληρώσουν τους τοκογλύφους, οδηγήσανε τις δαπάνες για την υγεία σε τριτοκοσμικές συνθήκες για να φτιάξουν «ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς», σύμφωνα με τις εντολές της τρόικας και του δημοσιονομικού συμφώνου της Ε.Ε. και πάλι εσύ φταις για την «ανάπτυξη» που δεν έρχεται, παρότι τώρα παίρνεις άθλιους μισθούς ή/και καθόλου μισθό, αφού σε καλούν να δουλέψεις τζάμπα, εθελοντικά, πρωί­βράδυ, καθημερινή και Κυριακές. Γι αυτούς πάντα εσύ φταις, ποτέ οι πλούσιοι και οι κυβερνώντες.
Αυτά δεν τα κάνουν τυχαία. Θέλουν να μας συνηθίσουν να πληρώνουμε διαρκώς και για τα πάντα (εξετάσεις, γιατρούς, νοσηλεία), αφού οι «αγορές» και οι τραπεζίτες δεν θέλουν τίποτα να είναι δωρεάν. Όλα πρέπει να γίνουν εμπόρευμα, σε μια μόνιμη φυλακή εκμετάλλευσης, τρομοκρατίας και κατάργησης των δικαιωμάτων.

ΤΕΡΜΑ ΠΙΑ!

ΤΩΡΑ ΝΑ ΒΓΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ! Απέναντι σε όλα αυτά οι εργαζόμενοι στον κλάδο της υγείας, αλλά κυρίως όλος ο πληθυσμός του Νομού (130.000χιλιάδες κάτοικοι) που κάνει χρήση των υπηρεσιών υγείας και ο οποίος πλήττεται από τη διάλυση της δημόσιας υγείας, πρέπει να δώσουμε δυναμικές απαντήσεις. Σε όλη τη Βοιωτία αλλά και όλη τη Στερεά Ελλάδα πρέπει να απλώσουμε ένα κύμα υπεράσπισης της δημόσιας υγείας και των εργαζόμενων σε αυτή. Είναι υπόθεση του κάθε νέου και ηλικιωμένου, του κάθε εργαζόμενου και άνεργου, του κάθε ασφαλισμένου και ανασφάλιστου, του κάθε συνταξιούχου, όλων των σωματείων, του αναπηρικού κινήματος, των λαϊκών συνελεύσεων στις γειτονιές, των κοινωνικών φορέων, να ενωθούμε σε ένα κίνημα που θα ανατρέψει την πολιτική κυβέρνησης-Ε.Ε.-ΔΝΤ στην υγεία και συνολικά, ένα κίνημα που θα αγωνίζεται για την υπεράσπιση των κοινωνικών αγαθών και των εργασιακών δικαιωμάτων, που θα ανοίξει το δρόμο της σύγκρουσης και της ανατροπής του συστήματος που γεννάει κρίσεις, φτώχεια, αρρώστια και κοινωνικό κανιβαλισμό.
Επομένως, θα πρέπει να προχωρήσουμε στη σύσταση κοινής επιτροπής για τα νοσοκομεία της Θήβας και της Λιβαδειάς και των Κέντρων Υγείας Αλιάρτου, Σχηματαρίου, Λιδορικίου και Διστόμου, που θα κλιθεί να προχωρήσει άμεσα στην ενημέρωση όλων των κατοίκων των χωριών και των πόλεων των επαρχιών μας για την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι δομές υγείας στο νομό. Τα σωματεία των εργαζομένων και των συνταξιούχων, το αναπηρικό κίνημα, οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων και όλοι οι κοινωνικοί φορείς θα πρέπει άμεσα να προβούν σε ενημέρωση των μελών τους για την κατάσταση της δημόσιας υγείας συνολικά στο νομό και στην υιοθέτηση αποφάσεων διεκδίκησης και ανατροπής αυτής της ζοφερής πραγματικότητας για τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας στην περιοχή μας.
Σε αυτήν την κατεύθυνση διεκδίκησης καλούμε τις αρχές, περιφερειακό συμβούλιο και δημοτικά συμβούλια, τους βουλευτές του νομού και τα κόμματα να καταδικάσουν δημόσια αυτή την πολιτική και να συμπαραταχθούν στον αγώνα των κατοίκων του νομού.
Όλες οι παραπάνω κινήσεις πρέπει να συγκλίνουν σε κινητοποιήσεις που θα συναποφασιστούν (τρόπος διεκδίκησης, χώρος και χρόνος)  και θα συμμετέχουν ενεργά όλοι/ες και θα απαιτούν:
  • Δημόσιο, δωρεάν, σύγχρονο σύστημα υγείας – πρόνοιας με ισότιμη, καθολική και έγκαιρη πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας για όλους τους κατοίκους της περιοχής μας.
  • Να μην κλείσει κανένα νοσοκομείο και Κέντρο Υγείας.
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πλήρους απασχόλησης με σταθερές σχέσεις εργασίας. καμία διαθεσιμότητα – απόλυση – μεταφορά υγειονομικών.
  • Αύξηση των δαπανών για την υγεία, χρηματοδότηση των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας για να καλύψουν τις ανάγκες λειτουργίας τους.
  • Ούτε 1 ευρώ από τους συμπολίτες μας για την υγεία τους. Να καταργηθούν όλες οι διατάξεις, που βάζουν τον ασθενή να πληρώνει στο δημόσιο νοσοκομείο (τακτικά ιατρεία, απογευματινά ιατρεία και χειρουργεία, εξετάσεις κλπ).
  • Έξω οι εργολάβοι και οι επιχειρηματίες από το δημόσιο σύστημα υγείας.

Ο αγώνας για τη δημόσια και δωρεάν υγεία είναι αγώνας ζωής και θανάτου για τη θιγόμενη πλειοψηφία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: