Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013

Συλβάνα Ράπτη, Ευρωβουλευτής ΠΑΣΟΚ: «Οι συνθήκες έχουν δυσκολέψει για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες απλώς αυτό δεν προβάλλεται αρκετά στη χώρα μας»

Συνέντευξη στον  Λάμπρο Ρόδη

Αισιόδοξη υπό προϋποθέσεις αλλά ρεαλίστρια, η Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Συλβάνα Ράπτη μίλησε στην «ΕΝ ΔΕΛΦΟΙΣ» περισσότερο… ευρωπαϊκά, αναλύοντάς μας τις βάσεις πάνω στις οποίες δουλεύουν στα κέντρα λήψεως των αποφάσεων εν όψει και της Ελληνικής Προεδρίας, η οποία κατά την γνώμη της πρέπει «να δώσει προτεραιότητα στη ζωή των ευρωπαίων πολιτών»


Κα Ράπτη, βρισκόμαστε ένα βήμα πριν από την εκπνοή του πολύ δύσκολου 2013 για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Εσείς, πως βιώσατε κοινοβουλευτικά αυτή τη χρονιά και ποια θέμα που προκαλέσατε οδηγήθηκαν στην επίλυσή τους;
Ήταν πράγματι μια δύσκολη χρονιά γιατί πολεμούσαμε να ξαναθυμίσουμε σε ανθρώπους σε πολύ σημαντικές θέσεις σε κάποιες Ευρωπαϊκές Κυβερνήσεις  ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι μόνο μια κοινή αγορά. Η Ευρώπη είναι η θέληση των λαών της για συμβίωση με βάση όμως κάποιους θεμελιώδεις κανόνες: της αλληλεγγύηςκαι της συνεχούς προσπάθειας της βελτίωσης των συνθηκών της ζωής και της εργασίας μας.
Όσον αφορά ζητήματα στα οποία θέλω να πιστεύω πως συνέβαλα να ρυθμιστούν και να αναδειχθούν θα ανέφερα δύο:
α) τον περιορισμό της πλήρους απελευθέρωσης του ωραρίου εργασίας στην Ελλάδα, όπως επιθυμούσε η Τρόικα που κατορθώσαμε να αποτρέψουμε προκαλώντας την παραδοχή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι κάτι τέτοιο θα παραβίαζε το ευρωπαϊκό δίκαιο και
β) τη σύνδεση των φαινομένων ανόδου του εξτρεμισμού σε όλη την Ευρώπη και με τις πολιτικές λιτότητας που μας επιβάλλονται και οι οποίες πιέζουν πια πάρα πολύ τον κόσμο.Το ΠΑΣΟΚ και οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές έχουν συμβάλλει ιδιαίτερα στην αλλαγή ενός κλίματος χωρίς πυροτεχνήματα και βερμπαλισμούς που δεν στηρίζονται σε καμιά ουσιαστική λύση.  

Το 2014 βρίσκει την χώρα μας να αναλαμβάνει την Προεδρία της Ε.Ε.
Επίσης, η νέα χρονιά βρίσκει και την κυβέρνηση περισσότερο αισιόδοξη ως προς τους στόχους του προγράμματος. Συντάσσεστε με αυτή την αισιοδοξία;
Η αλήθεια είναι πως η τεράστια προσπάθεια που έχουμε κάνει και οι θυσίες του κόσμου έχουν αποδώσει καρπούς. Η οικονομική κατάσταση της χώρας είναι σαφώς καλύτερη και η αξιοπιστία μας έχει αρχίσει να ανακτάται κι αυτό είναι προϋπόθεση για όλα τα επόμενα βήματα. Έχουμε δείξει πως είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε με σοβαρότητα και έχουμε πια αποδείξει πως η οικονομική πολιτική πρέπει να έχει και κοινωνικό πρόσωπο. Κοινωνικό πρόσωπο με βάσεις γερές όμως και όχι με εξαγγελίες που υπόσχονται αόριστα ανέφικτα μέτρα.  

Όσον αφορά την Προεδρεία, η Ελλάδα τι πρέπει να καταφέρει οπωσδήποτε αυτό το 6μηνο;
Θα πρέπει, στη βάση των όσων προείπα, να δώσει προτεραιότητα στη ζωή των ευρωπαίων πολιτών. Γι' αυτό η απασχόληση είναι στις προτεραιότητές μας. Επειδή η απασχόληση σχετίζεται και με την ανάπτυξη είναι πολύ σημαντικό να ληφθούν και μέτρα που βοηθούν προς αυτήν την κατεύθυνση. Η τραπεζική ένωση είναι ένα μεγάλο βήμα. Χρειαζόμαστε περισσότερο έλεγχο και μεγαλύτερη λογοδοσία ώστε η αγορά να λειτουργεί με σωστούς όρους. Η ρευστότητα θα βοηθήσει οπωσδήποτε στην ανάπτυξη.
Η Ελλάδα επιπλέον θα δώσει έμφαση στην ανάπτυξη μέσω της αξιοποίησης του θαλάσσιου περιβάλλοντος της χώρας μας. Πρέπει να μάθουμε να αξιοποιούμε με τον πιο εποικοδομητικό τρόπο τον πλούτο που έχουμε.

Το τέλος της Προεδρίας κα Ράπτη, ως γνωστόν, συμπίπτει και με την σύσταση του νέου Ευρωκοινοβουλίου. Ποια νοιώθετε πως θα είναι η τάση που θα κυριαρχήσει ανάμεσα στους Ευρωπαίους ψηφοφόρους;
Δεν μπορούμε ποτέ να προεξοφλήσουμε τα αποτελέσματα της κάλπης, ωστόσο φοβάμαι πως υπάρχει σε όλες τις χώρες μια τάση ανόδου της ακροδεξιάς και αυτό είναι κάτι που πρέπει ο καθένας μας να αναλογιστεί πολύ προσεκτικά. Βεβαίως και εμείς έχουμε ευθύνη να σταθούμε περισσότερο στον κόσμο που έχει υποφέρει και όπως σας είπα, ως Σοσιαλιστές έχουμε συμβάλλει στο να γίνει πια συνείδηση πως οι πολιτικές λιτότητας πρέπει να έχουν τέλος. Από την άλλη πρέπει να καταλάβουμε ότι όταν κάνουμε επιλογές από θυμό, αυτές στρέφονται εναντίον μας. Δίνοντας την προτίμησή μας σε πολιτικούς σχηματισμούς που προωθούν τον ρατσισμό και τη ξενοφοβία, θα πρέπει να έχουμε υπόψην μας πως μόλις αποκτήσουν δύναμη θα λειτουργήσουν με τον ίδιο επιθετικό τρόπο και εναντίον μας διότι αυτή είναι η ιδεολογία τους.

Εάν είστε εκ νέου υποψήφια Ευρωβουλευτής, ποια θα είναι η ατζέντα γύρω από την οποία θα επιχειρηματολογήσετε ώστε να επιλέξουμε τους σοσιαλιστές και στη νέα Ευρωβουλή;
Ευτυχώς, οι προσπάθειες των Σοσιαλιστών για τη δημιουργία μιας νέας ισορροπίας έχουν αποφέρει καρπούς. Στην Ευρώπη αυτό έχει αρχίσει να φαίνεται καθαρά και θέλω να πιστεύω πως θα συμπαρασύρει και τα κράτη μέλη *ήδη έχουμε Σοσιαλιστές νικητές σε πρόσφατες εκλογές (π.χ. στην Αυστρία, την Ιταλία, τη Μάλτα). Όπως έχουμε καταλάβει, οι αποφάσεις της Ευρώπης μας αφορούν και μας επηρεάζουν άμεσα. Αυτό όμως που ίσως δεν έχει γίνει κατανοητό είναι πως με τον ίδιο τρόπο που μας επιβάλλονται αυστηρά μέτρα, μπορεί να αλλάξει το κλίμα προς μια πιο κοινωνική Ευρώπη. Όλα εξαρτώνται από τη δική μας ψήφο. Αν δώσουμε την πλειοψηφία στους Σοσιαλιστές και πάψουν να διαφεντεύουν οι συντηρητικές δυνάμεις, τα μέτρα θα είναι διαφορετικά. Ο Μάρτιν Σουλτς που θα είναι υποψήφιος Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και έχει πιθανότητες να εκλεγεί αν οι Σοσιαλιστές πάρουν την πλειοψηφία στην Ευρώπη, έχει ήδη δηλώσει πως είναι αντίθετος με μέτρα τα οποία προτείνει το συντηρητικό κομμάτι της κυβέρνησης συνασπισμού στη χώρα του και τα οποία θα αντιπαλέψει σε επίπεδο ευρωπαϊκό.

Κλείνοντας, θέλω να ρωτήσω η ζωή εκτός Ελλάδας, όσο τη ζείτε, είναι ίδια για όλους τους Ευρωπαίους ή εμείς γκρινιάζουμε περισσότερο ως Έλληνες;

Οι συνθήκες έχουν δυσκολέψει για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες απλώς αυτό δεν προβάλλεται αρκετά στη χώρα μας. Γι αυτό είναι σημαντικό να  καταλάβουμε πως αν ενώσουμε τις δυνάμεις μας με αυτές των άλλων χωρών και δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης στους Σοσιαλιστές θα μπορέσουμε να επαναφέρουμε την κοινωνική Ευρώπη για την οποία αυτή τη στιγμή δίνουμε μάχες. Οι Σοσιαλιστές έχουν ήδη αρχίσει να κάνουν πράξεις τις διακηρύξεις τους, π.χ οργανώνουν κοινές συνεδριάσεις των σοσιαλιστών υπουργών των οικονομικών και κοινωνικών θεμάτων γιατί φυσικά μόνο με κοινό σχεδιασμό της οικονομικής και της κοινωνικής πολιτικής θα μπορέσουμε να  ενδυναμώσουμε τις οικονομίες και παράλληλα να διασφαλίζουμε τα καλύτερα κοινωνικά δικαιώματα στους πολίτες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: