Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013

Νίκος Χουντής, Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ : «Αυτές οι ευρωεκλογές αποτελούν για τους έλληνες πολίτες εκλογές σταθμό»

Συνέντευξη στο Λάμπρο Ρόδη

Ξεκάθαρος! Ο κ. Νίκος Χουντής, Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ξεδιπλώνει με απόλυτα σαφή τρόπο το σκεπτικό μέσα από το οποίο θα βαδίσουμε μέχρι τις Ευρωεκλογές του Μαϊου του 2014 και εξηγεί στην «ΕΝ ΔΕΛΦΟΙΣ» το γιατί βασικές προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας είναι εξαιρετικά σημαντικές τόσο για την Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και για την Ελλάδα.

Κύριε Χουντή, η αυγή του 2014 φαίνεται πως βρίσκει την κυβέρνηση περισσότερο αισιόδοξη ως προς τους στόχους του προγράμματος. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επανελεγμένα εκφραστεί στο εσωτερικό της χώρας επ` αυτών των αποτελεσμάτων. Στην Ε.Ε. ποια είναι η εικόνα που εν τέλει επικρατεί για την χώρα μας στο τέλος αυτού του πολύ δύσκολου χρόνου;
Υπάρχουν, κατά τη γνώμη μου, δύο πολύ διαφορετικές «εικόνες» στην Ευρώπη για την Ελλάδα. Η μία εικόνα υποτάσσεται στην επικοινωνιακή στρατηγική του success story, που έχει προωθήσει η ελληνική κυβέρνηση. Αυτή υποστηρίζει ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται στη «σωστή τροχιά», την ίδια στιγμή που χιλιάδες οικογένειες δεν έχουν ρεύμα. Υποστηρίζει ότι το 2014 θα έρθει η ανάπτυξη στην Ελλάδα, όταν σήμερα έχουμε 1.5 εκατ άνεργους. Υποστηρίζει ότι οι τράπεζες είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες και σταθερές, όταν η χορήγηση των δανείων προς την πραγματική οικονομία έχει παγώσει τελείως. Αντίθετα υπάρχει και μια άλλη εικόνα για την Ελλάδα. Μια εικόνα για την Ελλάδα που μοιράζονται εκατομμύρια ευρωπαίοι εργαζόμενοι, τα ευρωπαϊκά συνδικάτα, πανεπιστήμια και επιστήμονες. Αυτή η εικόνα αναγνωρίζει ότι αυτό που συμβαίνει εδώ και τρία χρόνια στην Ελλάδα, είναι ένα νεοφιλελεύθερο οικονομικό και κοινωνικό πείραμα. Ένα πείραμα που θέλει τον ελληνικό λαό υποταγμένο και καταστραμένο από τις πολιτικές λιτότητας, που θέλει τη δημοκρατία μας στον «μνημονιακό γύψο». Αλλά ταυτόχρονα, αναγνωρίζει ότι ο ελληνικός λαός με τους αγώνες του για ανατροπή της μνημονιακής κυριαρχίας, θα βάλει φρένο στην καταστροφή και θα δώσει μια νέα ελπίδα για τους ευρωπαϊκούς τούς και την Ευρώπη.

Η κριτική αυτή από το κόμμα σας προφανώς έχει τα δικά της επιχειρήματα. Εν όψει της Προεδρίας της Ελλάδας στην Ε.Ε. εσείς τι θα προτάξετε αυτό το 6μηνο;
Οι βασικές προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας είναι εξαιρετικά σημαντικές τόσο για την Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και για την Ελλάδα. Αξίζει να σας θυμίσω ότι οι αποφάσεις για την Τραπεζική Ένωση που θα ληφθούν το επόμενο εξάμηνο, θα επηρεάσουν την κατανομή της «οικονομικής εξουσίας» στον χρηματοπιστωτικό τομέα, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Επίσης, σημαντικές θα είναι οι αποφάσεις για την εμβάθυνση της ΟΝΕ και της Οικονομικής Διακυβέρνησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω της οποίας τα Μνημόνια και οι πολιτικές λιτότητας θα γίνονται ο «οικονομικός κανόνας» του Ευρώ, ενώ οι δημοκρατικές διαδικασίες, ακόμα και οι προϋπολογισμοί, θα βρίσκονται υπό την αίρεση της Κομισιόν και της Γερμανίας.

Το γεγονός πως παράλληλα θα διεξαχθούν και οι Περιφερειακές – Δημοτικές Εκλογές το θεωρείτε υπέρ ή κατά του πολιτικού κλίματος για το Ευρωκοινοβούλιο;
Η διεξαγωγή παράλληλα των Περιφερειακών–Δημοτικών εκλογών με αυτές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα δυσκολέψει σε μεγάλο βαθμό τον ουσιαστικό πολιτικό διάλογο που πρέπει να προηγηθεί, για τις εξελίξεις στην ΕΕ, τις θέσεις των πολιτικών κομμάτων για την πορεία της χώρας στην Ευρώπη, αλλά και για το ίδιο το μέλλον της Ευρώπης.
Ένας προεκλογικός αγώνας όπου παράλληλα θα συζητιούνται τα προβλήματα των Δήμων, των Περιφερειών, μαζί με αυτά της Ευρώπης, ενέχει τον κίνδυνο ο πολίτης να χαθεί στον «πληθωρισμό» της πολιτικής αντιπαράθεσης και της υπερπληροφόρησης, να μην αντιμετωπίσει τις επερχόμενες ευρωεκλογές ως κρίσιμες, τόσο για το μέλλον της Ευρώπης, όσο και για το παρόν και το μέλλον της Ελλάδας. Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ θα κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να αναδείξουμε την κρισιμότητα αυτών των εκλογών. Αυτές οι ευρωεκλογές αποτελούν για τους έλληνες πολίτες εκλογές σταθμό, με τις οποίες θα στείλουν ένα καθαρό μήνυμα αντίστασης στις εφαρμοζόμενες πολιτικές στην ΕΕ και στην Ελλάδα. Είναι η ευκαιρία να αλλάξουν, σε πολλές χώρες, οι πολιτικοί συσχετισμοί προς όφελος των εργαζόμενων και όσων πλήττονται από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές.

Αποκλείετε ως τότε το ενδεχόμενο να προκύψουν και Εθνικές Εκλογές;
Στην πολιτική δεν πρέπει να αποκλείσεις τίποτα. Το ενδεχόμενο ενός «πολιτικού ατυχήματος» είναι πιθανό, όταν μάλιστα ζούμε καθημερινά το πολιτικό αδιέξοδο της συγκυβέρνησης και της τρόικας. Θα γίνει κάθε προσπάθεια από τα κόμματα της κυβέρνησης, και από τις εγχώριες και ξένες δυνάμεις που τα στηρίζουν, να αποφευχθεί αυτό το ενδεχόμενο. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, τις κάλπες αυτή η κυβέρνηση δεν θα τις γλυτώσει. Το Μάιο με τις αυτοδιοικητικές εκλογές και με τις ευρωεκλογές, θα λάβει το μήνυμα ότι στη συνείδηση των πολιτών το Μνημόνιο και τα Κόμματα που το στηρίζουν έχουν τελειώσει πολιτικά.

Κλείνοντας, να ρωτήσω εάν θα είστε εκ νέου υποψήφιος για την Ευρωβουλή.

Οι υποψηφιότητες στο κόμμα μας υπόκεινται στη κρίση των μελών, μέσα από την διαδικασία του εσωκομματικού δημοψηφίσματος και την έγκριση των αντιπροσωπευτικών κομματικών οργάνων. Δεν είναι «ελέω Θεού» υποψηφιότητες. Αυτή την άκρως δημοκρατική διαδικασία προβλέπει το καταστατικό μας. Με αυτή την έννοια, τα μέλη και το κόμμα θα αποφασίσουν για την οποιαδήποτε υποψηφιότητα, ενώ η δραστηριότητα όλων των υποψηφίων θα είναι συλλογική και ενιαία, με στόχο την νίκη στις ευρωεκλογές των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ και  της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: