Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013

Η Πολιτεία θέλει και θα υλοποιήσει το Αρχαιολογικό Πάρκο Ορχομενού!!! 100 + 1 στιγμιότυπα που μας έφεραν ακόμη πιο κοντά στο όραμα της τοπικής μας κοινωνίας!

164.000 ευρώ συγκεντρώθηκαν στον «πολύχρωμο κουμπαρά»
 από τους χορηγούς του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ – Παρούσα και η Περιφέρεια
 που τιμήθηκε για την απλόχερη συνδρομή της  

Σημαντικές ανακοινώσεις έγιναν από την πόλη του Ορχομενού όσον αφορά προοπτική ένταξης του οράματος της τοπικής κοινωνίας που ακούσει στο όνομα «Αρχαιολογικό Πάρκο Ορχομενού», μέσα από την κοινή προσπάθεια που έχει ξεκινήσει το ΔΙΑΖΩΜΑ και ο Δήμος Ορχομενού την τελευταία τριετία. 65 συνολικά φυσικά και νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου (τράπεζες, επιχειρήσεις, μαθητικές κοινότητες, αθλητικοί σύλλογοι και ιδρύματα) αγκάλιασαν αυτό το κοινό και διαχρονικό όραμα. Ο τραπεζικός λογαριασμός, ο «πολύχρωμος κουμπαράς» του αρχαιολογικού πάρκου του Ορχομενού αποτελεί το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα ενεργοποίησης των Πολιτών, καθώς έχουν συγκεντρωθεί ποσά που ξεκινούν από τα 20 ευρώ και φθάνουν  έως τη γενναιόδωρη δωρεά του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη με το ποσό των 70.000 ευρώ. Το  ORCHOMENOS PRESS ήταν ασφαλώς εκεί ,  έχοντας στηρίξει εξ αρχής και αυτό το έργο του πολιτισμού! 





 Σε μια ιδιαίτερα καλοστημένη εκδήλωση προς τιμή των χορηγών του κουμπαρά που είχε ανοίξει το ΔΙΑΖΩΜΑ το 2010 για την ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου, μέλη του Σωματείου που επισκέφθηκαν την Κυριακή, 15 Δεκεμβρίου 2013 την ιστορική πόλη της Βοιωτίας, είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν μια αναλυτική ξενάγηση σε όλα τα μνημεία που ουσιαστικά απαρτίζουν το Αρχαιολογικό Πάρκο Ορχομενού (Θολωτός Τάφος Μινύα, Αρχαίο Θέατρο, Βυζαντινός Ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου Ορχομενού «Παναγία η Σκριπού»).


 Ο Πρόεδρος του Σωματείου κ. Σταύρος Μπένος με τον Δήμαρχο Ορχομενού κ. Κώστα Ξηρογιάννη υποδέχθηκαν στην είσοδο του Αρχαιολογικό χώρου τους επισκέπτες και μαζί με την Έφορο της Θ` ΕΠΚΑ κα Αλεξάνδρα Χαραμή και την Προϊσταμένη της Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων κα Παρί Καλαμαρά ξεναγήθηκαν στην περιοχή, για να καταλήξουν στο χώρο του συνεδριακού κέντρου του Δήμου Ορχομενού προκειμένου να τιμήσουν όλους εκείνους που συνέβαλαν στην συγκέντρωση του ποσού των 165.000 ευρώ περίπου,  όπου απαιτούνταν για την υλοποίηση των απαραίτητων μελετών.
Ποσό που συγκεντρώθηκε από 65 συνολικά φυσικά και νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, επιχειρήσεις και ιδρύματα που αγκάλιασαν αυτό το κοινό και διαχρονικό όραμα. Ο κουμπαράς, δε, του Ορχομενού αποτελεί το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα ενεργοποίησης των Πολιτών, με αξιοσημείωτη διαστρωμάτωση συμμετοχής στο συλλογικό αυτό στόχο, καθώς έχουν συγκεντρωθεί ποσά που ξεκινούν από τα 20 ευρώ και φτάνουμε ως τα 70.000 ευρώ.













 Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως  στην περίπτωση του Αρχαιολογικού Πάρκου Ορχομενού και η πολιτεία μέσω της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας, ενίσχυσε ήδη το συλλογικό αυτό στόχο με το ποσό των 50.000 ευρώ για τον καθαρισμό, αποτύπωση και αποκατάσταση του Αρχαίου Θεάτρου Ορχομενού,  γεγονός που φανερώνει πως πολιτική βούληση υπάρχει και εκ μέρους της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και μάλιστα αμείωτη.










Την εκδήλωση άνοιξε το μέλος του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ,  δημοσιογράφος και Αντιπρόεδρος του ΔΣ του Δήμου Ορχομενού κ. Λάμπρος Ρόδης, ο «νονός» , πρώτος δηλαδή  από τους πολίτες που μαζί με τον κ. Μπένο άνοιξαν τον κουμπαρά του Ορχομενού Βοιωτίας στις 6 Ιουλίου 2010, ο οποίος τόνισε την ιδιαίτερη σημασία που θα έχει μακροπρόθεσμα η υλοποίηση αυτού του οράματος για την τοπική κοινωνία και οικονομία.

Ακολούθως ο Δήμαρχος κ. Κώστας Ξηρογιάννης ευχαρίστησε τους χορηγούς, μίλησε για τον διαχρονικό αυτό στόχο και ευχήθηκε να το δούμε άμεσα να γίνεται πραγματικότητα.
Στην συνέχεια, ο πρόεδρος του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ κ. Σταύρος Μπένος επικέντρωσε την ομιλία του στο μεγάλο όραμα του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ που ήταν από το ξεκίνημά του η διπλή συνάντηση των μνημείων μας αφενός μεν με τους πολίτες και αφετέρου με την αειφορία και τη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας. «Αυτό που κάνουμε σήμερα, συνέχισε ο κ. Μπένος είναι η εκπλήρωση αυτού του οράματος με την απόλυτη συνέργεια της κοινωνίας των πολιτών με την πολιτεία».

Την ιδιαίτερη σημασία που δίνει την ανάδειξη του πλούτο των μνημείων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, μέρος των οποίων είναι η περίπτωση του Αρχαιολογικού Πάρκου Ορχομενού, ξαναθύμισε στο χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης κ. Κλέαρχος Περγαντάς.  Πλαισιωμένος από τον Αντιπεριφερειάρχη Βοιωτίας κ. Γιώργο Μουλκιώτη και τη Θεματική Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού κα Φανή Παπαθωμά, ο κ. Περγαντάς μίλησε για το συνολικό στόχο της Στερεάς να αποτελεί χειμώνα – καλοκαίρι ένα σταθερό προορισμό για τον εγχώριο και τον αλλοδαπό τουρίστα.










 Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως  στην περίπτωση του Αρχαιολογικού Πάρκου Ορχομενού και η πολιτεία μέσω της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας, ενίσχυσε ήδη το συλλογικό αυτό στόχο με το ποσό των 50.000 ευρώ για τον καθαρισμό, αποτύπωση και αποκατάσταση του Αρχαίου Θεάτρου Ορχομενού,  γεγονός που φανερώνει πως πολιτική βούληση υπάρχει και εκ μέρους της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. «Η φροντίδα μας  αυτή σημείωσε ο <περιφερειάρχης κ. Κλέαρχος Περγαντάς είναι αμείωτη και θα παραμείνει διαχρονική. Ήδη, σχεδιάζουμε σε συνεργασία με το ΔΙΑΖΩΜΑ και το Υπουργείο Πολιτισμού την ένταξη όλων των έργων του αρχαιολογικού πάρκου στην πολιτιστική διαδρομή των αρχαίων θεάτρων Στερεάς Ελλάδας, που θα αποτελέσει μία από τις μεγάλες προτεραιότητές μας για την επόμενη προγραμματική περίοδο (Σ.Ε.Σ).». 
 Τη βούληση του Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού  να εντάξει το έργο στην επόμενη προγραμματική περίοδο εξέφρασε ακολούθως και η παρισταμένη Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη. Η κα Μενδώνη έδωσε τα συγχαρητήρια της για την πρόοδο του φακέλου του Αρχαιολογικού Πάρκου Ορχομενού και θύμισε πως με τις απαραίτητες μελέτες στην επόμενη προγραμματική περίοδο θα είναι δυνατή η απορρόφηση των απαραίτητων ευρωπαϊκών πόρων για τη δημιουργία του αρχαιολογικού πάρκου.





 Ακολούθησε η αναλυτική παρουσίαση των μελετών που απαιτούνται για τη δημιουργία του αρχαιολογικού πάρκου από τους ίδιους τους μελετητές, με πρώτο τον Αρχιτέκτονα κ. Δημήτριο Διαμαντόπουλο, ο οποίος υπογράφει συνολικά το Αρχαιολογικό Πάρκο, για να ακολουθήσουν η κα Ελένη Ηλιοπούλου με τα σημεία της πολεοδομικής πρότασης του νέου ρυμοτομικού σχεδίου, ο κ. Στέφανος Νικολάου με τα σημεία της ηλεκτρομηχανολογικής μελέτης, ο κ. Νίκος Μάνης τα σημεία της μελέτης οδοποιίας και ο κ. Θέμης Μπιλής με τα σημεία μελέτης της αποκατάστασης του Αρχαίου θεάτρου Ορχομενού. 



Το τρίτο και τελευταίος μέρος της εκδήλωσης περιλάμβανε την απονομή των τιμητικών πλακετών του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ προς τους χορηγούς! 
 Με βάση τον κουμπαρά του Αρχαιολογικού Πάρκου Ορχομενού, χορηγοί είναι οι εξής:

ΙΔΡΥΜΑ ΛΕΒΕΝΤΗ (Υπεύθυνη Ελληνικών Προγραμμάτων και Δημοσίων Σχέσεων κα Μυρτώ Λεβέντη)
ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ( Διευθυντής Δικτύου κ. Χρήστος Καντζέλης)
PROTERGIA A.E. ( Διευθύντρια Αδειοδότησης Α.Π.Ε. κα Μαρία Μπέσκου)
ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ( Πρόεδρος, κ. Ιωάννης Γαμβρίλης)
ΑΑΓΗΣ Α.Ε.
ΛΑΡΚΟ Α.Ε.
Ε.Ε.Ν. ΒΟΙΩΤΙΑΣ Α.Ε. ( Διευθυντής Λειτουργίας Αιολικού Πάρκου κ. Μιχάλης Ριτσώνης)
ΤΣΙΝΤΑΒΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ
ΝΤΑΒΑΛΟΥΜΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΖΥΓΟΓΙΑΝΝΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
ΞΗΡΟΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΖΥΓΟΥΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΑΡΤΕΜΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ (ΦΛΟΥΡΙ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗΣ ΠΙΤΑΣ ΤΟΥ ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ)
ΡΕΠΠΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
ΠΑΓΩΝΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ
ΠΑΓΩΝΑ ΑΓΛΑΪΑ
ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΒΟΙΩΤΙΑΣ
ΠΑΓΩΝΑ ΑΝΔΡΙΑΝΝΗ
ΑΝΩΝΥΜΟΙ
ΚΟΥΡΤΙΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ
ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΛΙΑΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ
ΠΑΠΑΡΓΥΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ - ΚΟΥΡΤΙΔΟΥ ΣΟΦΙΑ
ΓΑΛΑΝΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ
ΈΝΩΣΗ ΕΜΠΟΡΩΝ-ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΚΑΙ ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ ΟΡΧΟΜΕΝΟΥ
ΜΙΧΑΗΛ ΣΠΥΡΟΣ
ΓΟΥΛΑ ΝΙΚΟΛΕΤΤΑ
1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΟΡΧΟΜΕΝΟΥ
ΑΝΩΝΥΜΟΣ
1o ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΟΡΧΟΜΕΝΟΥ ΒΟΙΩΤΙΑΣ
ΚΑΡΑΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
ΜΑΘΗΤΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΛΥΚΕΙΟΥ ΟΡΧΟΜΕΝΟΥ ΒΟΙΩΤΙΑΣ
ΜΕΡΤΖΑΝΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ
ΜΠΑΡΚΩΣΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ
ΚΩΤΣΑΛΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΓΕΩΡΓΑΝΤΖΙΝΟΣ ΝΙΚΟΣ
ΜΠΕΣΣΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΟΡΧΟΜΕΝΟΥ "ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ"
ΤΣΟΛΑΚΙΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ
ΚΑΡΑΪΣΚΟΥ ΝΙΚΗ
ΡΟΔΗΣ ΛΑΜΠΡΟΣ
ΚΑΡΑΛΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ "ΔΙΟΝΥΣΟΣ"
ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ ΡΕΝΑ
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΡΓΥΡΗΣ
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛΙΔΗΣ ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ
ΚΟΥΡΟΜΙΧAΛΑΚΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ
ΝΤΟΥΦΕΞΗΣ ΗΡΑΚΛΗΣ
ΤΣΙΑΜΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΚΟΥΚΟΣ ΣΕΡΑΦΕΙΜ
ΕΝΩΣΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΒΟΙΩΤΙΑΣ
"Ο ΜΙΝΥΑΣ"
ΤΣΑΠΡΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΧΟΥΤΖΟΥΜΗΣ ΠΕΤΡΟΣ
ΚΟΥΡΤΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΚΟΥΡΤΙΔΗΣ ΛΑΖΑΡΟΣ
ΦΡΑΓΚΟΥΛΑΚΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ
ΚΑΚΚΩΝΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
ΣΠ. Μ. ΖΑΝΝΙΑ
ΜΑΡΚΟΖΑΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΛΑΝΤΖΙΒΙΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ
ΓΚΟΡΤΖΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ







 Μεταξύ άλλων, η κα Μυρτώ Χατζάκη, υπεύθυνη  Ελληνικών προγραμμάτων και δημοσίων σχέσεων του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη, του μεγάλου χορηγού του προγράμματος, έκανε λόγο για  τον ιδιαίτερο χαρακτήρα και τη  ξεχωριστή σημασία, της εκδήλωσης αφού « κάνει πράξη κάτι που εισηγούνται τα τελευταία χρόνια όλοι όσοι ασχολούνται με τον χώρο της πολιτιστικής διαχείρισης. Υπογραμμίζει την άρρηκτη σχέση ανάμεσα στο μνημείο, στο αρχαίο θέατρο του Ορχομενού, και την τοπική κοινωνία που έρχεται να αγκαλιάσει αυτό το πολύτιμο κομμάτι της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, ένα μνημείο που είναι πρωτίστως κομμάτι της ιστορίας αυτού του τόπου».
Ο κ. Χρήστος Καντζέλης Διευθυντής Δικτύου Καταστημάτων της Εθνικής Τράπεζας στη Στερεά Ελλάδα, Θεσσαλία και Μακεδονία αναφέρθηκε στο έργο στήριξης της Εθνικής σε κοινωνικές και πολιτιστικές δράσεις στους δύο αιώνες της λειτουργίας της. Στο πλαίσιο αυτό και δια του προέδρου της κου Γιώργου Ζανιά  η Εθνική Τράπεζα συνέβαλε στη δημιουργία του αρχαιολογικού πάρκου του Ορχομενού.  Ο κ. Καντζέλης υπογράμμισε η ανάπτυξη της χώρας θα προέλθει από τη στήριξη τόσο του πολιτιστικού της αποθέματος  όσο και του πρωτογενούς τομέα.
Ο Πρόεδρος της Τράπεζας Αττικής κ. Ιωάννης Γαμβρίλης επεσήμανε τη μεγάλη σπουδαιότητα της ιστορίας και του πολιτισμού. Αποτελούν συγκριτικά πλεονεκτήματα και είναι πέραν των άλλων και αναπτυξιακά εργαλεία. Σε περιόδους κρίσης ο πολιτισμός είναι «οξυγόνο» για την κοινωνία. Ο κ. Γαμβρίλης αναφέρθηκε επίσης στην εξαιρετική συνάντηση και τη συνεργασία με το ΔΙΑΖΩΜΑ και την Τοπική Αυτοδιοίκηση που αποδεικνύει πώς μπορούν να πραγματοποιηθούν ιδέες και οράματα που φαίνονται δύσκολα και ακατόρθωτα.
Σο ίδιο πνεύμα της συνέχισης και τόνωσης αυτής της κοινής προσπάθειας κινήθηκαν οι χαιρετισμοί και των άλλων χορηγών.










































 Η εκδήλωση έκλεισε με εξαιρετικές τοπικές λιχουδιές με πρωταγωνιστή την υπέροχη καπνιστή πέστροφα του Ορχομενού που προετοίμασαν με πολύ μεράκι οι γυναίκες του Ορχομενού.


Δεν υπάρχουν σχόλια: