Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου 2013

Σημαντικές επαφές με εκπροσώπους αμερικανικών επιχειρήσεων και επιχειρηματίες της ομογένειας είχαν Μίχαλος και Αγνιάδης στις ΗΠΑ

Σημαντικές επαφές με εκπροσώπους αμερικανικών επιχειρήσεων και επιχειρηματίες της ομογένειας στις ΗΠΑ, για την προώθηση επενδύσεων στην Ελλάδα, είχαν στην Νέα Υόρκη, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος και ο γενικός γραμματέας της ΚΕΕΕ κ. Παναγιώτης Αγνιάδης, στο περιθώριο του 15ου ετήσιου επενδυτικού συνεδρίου με θέμα «Μια εποχή ευκαιριών» που διοργάνωσε η CAPITAL LINK και η NYSE EURONEXT και πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη.

Ο πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας της ΚΕΕ, είχαν συναντήσεις με εκπροσώπους της Morgan Stanley και της Deutsche Bank, στους οποίους ανέλυσαν την κατάσταση που επικρατεί τα τελευταία χρόνια στην ελληνική αγορά, εστιάζοντας στα προβλήματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ιδιαίτερα στην αδυναμία πρόσβασης τους στη τραπεζική χρηματοδότηση.
Όπως τόνισαν οι εκπρόσωποι της ελληνικής επιμελητηριακής κοινότητας, οι ελληνικές ΜμΕ αντιμετωπίζουν σήμερα το υψηλότερο ποσοστό απορρίψεων για χρηματοδότηση στην Ευρωζώνη, με ποσοστό περίπου 45%, που είναι υπερδιπλάσιο του μέσου όρου. Και ένα εξίσου σημαντικό πρόβλημα, πέρα από το υψηλό κόστος της χρηματοδότησης, είναι η συνεχής αυστηροποίηση των μη επιτοκιακών όρων. Με τις απαιτήσεις των τραπεζών για εμπράγματες εξασφαλίσεις να φθάνουν συχνά σε υπερβολικά επίπεδα. Και αυτό συμβαίνει γιατί η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών μπορεί εν μέρει να αντιμετώπισε το πρόβλημα της φερεγγυότητας του τραπεζικού συστήματος, αλλά δεν ενίσχυσε την ικανότητά του να στηρίξει με επαρκή κεφάλαια τις επιχειρήσεις.
Οι κ.κ. Μίχαλος και Αγνιάδης τόνισαν στους εκπροσώπους των τραπεζικών οργανισμών την αναγκαιότητα να επιλυθεί το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις, όχι μόνο στην χώρα μας, αλλά γενικότερα στον ευρωπαϊκό νότο, επαναλαμβάνοντας την πρόταση για άμεση ενοποίηση του τραπεζικού συστήματος στην Ευρωζώνη.
Στις επαφές που είχαν με επιχειρηματίες της ομογένειας, ο πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας της ΚΕΕ, αναφέρθηκαν στην πρόοδο που έχει κάνει η Ελλάδα στο δημοσιονομικό σκέλος, καθώς και στην προσπάθεια της να διαμορφώσει ξανά το προφίλ ενός ελκυστικού και φιλόξενου προορισμού για επενδύσεις. Οι κ.κ. Μίχαλος και Αγιάδης επεσήμαναν στους ομογενείς επιχειρηματίες ότι το τελευταίο διάστημα, έχουν υλοποιηθεί ή ανακοινωθεί μεγάλης κλίμακας επενδύσεις από επιχειρήσεις και funds όπως: Fairfax, Rhone Capital, Dufry, Diamond Resorts, Qatar Petroleum, Arabsat, PSP Investments, Dogus, Third Point, Donskoy, Payne, York Capital, Cosco, Huwaei, ZTE, PhilipMorris, SAP, Hewlet Packard, Procter & Gamble, Unilever κ.α. και τους κάλεσαν να δώσουν και αυτοί δυναμικά το παρών στη προσπάθεια αυτή.


Δεν υπάρχουν σχόλια: