Πέμπτη 29 Ιουνίου 2017

Χαλαζοπτώσεις, Φο.Δ.Σ.Α και Ασωπός από τους κκ. Ντούρου και Γκικόπουλο στο σημερινό Περιφερειακό Συμβούλιο

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ 
ΑΠΟ ΤΙΣ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΕΙΣ -ΧΑΛΑΖΟΠΤΩΣΕΙΣ ΣΕ ΒΟΙΩΤΙΑ ΚΑΙ ΦΘΙΩΤΙΔΑ
Με  αφορμή την έκτακτη σύσκεψη  που γίνεται στην περιφέρεια  για  να εξεταστούν τα προβλήματα που προκάλεσαν οι πρόσφατες χαλαζοπτώσεις και έντονες βροχοπτώσεις στις καλλιέργειες των Π.Ε. Βοιωτίας & Φθιώτιδας, έχουμε να επισημάνουμε τα εξής:
Οι ζημιές στις καλλιέργειες  είναι πολύ  μεγάλες.
Οι αγρότες κινδυνεύουν φέτος να μείνουν χωρίς σοδειά και δίχως εισόδημα τη στιγμή που ήδη βιώνουν τις συνέπειες από την εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) και της αντιλαϊκής πολιτικής της Κυβέρνησης που ξεκληρίζουν τα αγροτικά νοικοκυριά.
Πρόκειται για ένα ακόμη χτύπημα στο εισόδημα των αγροτών που έρχεται να προστεθεί στα άλλα πολλά και δυσβάστακτα βάρη με τα οποία έχει φορτώσει τους αγρότες – παραγωγούς η πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, όπως: Ο τριπλασιασμός ασφαλιστικών εισφορών, η υπερφορολόγηση με υψηλούς συντελεστές και με τεκμήρια διαβίωσης, η πολύ αυξημένη τιμή του αγροτικού ρεύματος, , το πετσόκομμα του αφορολόγητου, τα υπέρογκα ασφάλιστρα στον ΕΛΓΑ χωρίς κάλυψη όλων των ζημιών από όλα τα αίτια και στο 100% αυτών, το νέο «περιβαλλοντικό» χαράτσι στο νερό και τα διάφορα άλλα χαράτσια που έχουν επιβληθεί, , καθιστούν ακόμη πιο δύσκολη την επιβίωση των μικρομεσαίων αγροτών – παραγωγών.
Απαιτούμε άμεσα:
1ον: Να γίνουν άμεσα οι εκτιμήσεις όλων των ζημιών από τους εκτιμητές του ΕΛΓΑ.
2ον: Να παγώσουν οι υποχρεώσεις - οφειλές προς το κράτος - εφορίες - δήμους, τράπεζες κλπ.
3ον: Ν’ αποζημιωθούν στο 100% όλες οι ζημιές και στη φυτική παραγωγή και στο φυτικό κεφάλαιο. ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό για να αποζημιώνει στο σύνολό τους όλες τις ζημιές στην αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή και στο αγροτοκτηνοτροφικό κεφάλαιο από όλες τα καιρικές αιτίες και τις νόσους.
4ον: Να γίνουν όλα τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό ώστε ακόμα και τα όποια απρόβλεπτα καιρικά φαινόμενα να έχουν τις μικρότερες δυνατές συνέπειες για το λαό.Μέτρα αντιχαλαζικής  προστασίας.


29/6/2017
ΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ
ΣΟΦΙΑ ΝΤΟΥΡΟΥ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΚΟΠΟΥΛΟΣ


ΕΠΙΚΑΙΡΗ  ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 
ΤΟΥ Φο.Δ.Σ.Α στο Π.Σ.της Πέμπτης 29/6/17

Σας γνωρίζουμε πως  33.000 μαθητές από 263 σχολεία (Δημοτικά, Γυμνάσια & Λύκεια) σε 21 Δήμους της Περιφέρειας Στερεάς συμμετέχουν φέτος, με το κλείσιμο της σχολικής χρονιάς, στο μεγάλο πρόγραμμα ανακύκλωσης των σχολικών βιβλίων με τίτλο «Το χαρτί του Μέλλοντός μας – Ανακύκλωση Χαρτιού στα Σχολεία» σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών & Εκδόσεων (ΙΤΥΕ) - ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ, φορέα του Υπουργείου Παιδείας.
Το πρόγραμμα υλοποιείται από τον Περιφερειακό Φο.Δ.Σ.Α Στερεάς Ελλάδας Α.Ε με τη συνεισφορά των Δήμων – Μελών του.
Ζητάμε να πληροφορηθούμε την γνώμη της Επιτροπής Περιβάλλοντος, όπου είχαμε θίξει το θέμα και φυσικά το που και πως συζητήθηκε και εγκρίθηκε η συγκεκριμένη διαδικασία.
Ζητάμε να αποσαφηνίσετε την θέση σας απέναντι στην ανάμιξη Ανωνύμων Εταιρειών σε οποιαδήποτε φάση της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
Ταυτόχρονα ζητάμε να μας εξηγήσετε με ποιο σκεπτικό και ποια απόφαση στις εκδηλώσεις που συνδιοργάνωσε η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και ο Δήμος Τανάγρας για τον Ασωπό συμμετείχε και ο Περιφερειακός Φο.Δ.Σ.Α Στερεάς Ελλάδας Α.Ε.
29/6/2017
ΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ
ΣΟΦΙΑ ΝΤΟΥΡΟΥ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΚΟΠΟΥΛΟΣ

Επίκαιρη ερώτηση στο Π.Σ. της Πέμπτης 29/6/17
Για τον ΑΣΩΠΟ
Ο ένοχος για τη μεγάλη ρύπανση των υπόγειων νερών & του Ασωπού ποταμού δεν είναι γενικά και αόριστα η βιομηχανική παραγωγή, αφού τεχνολογίες αποτροπής της ρύπανσης υπάρχουν και συνεχώς εξελίσσονται. Όμως  οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, μπροστά στη συγκέντρωση  περισσότερων κερδών, δε λογαριάζουν τίποτα. Λειτουργούν ενάντια στα εργασιακά δικαιώματα, ενάντια στην ανθρώπινη υγεία & το περιβάλλον.

Όλα αυτά τα χρόνια που αποκαλύφθηκε η σοβαρότητα και η έκταση του προβλήματος, οι καπιταλιστές έχουν πολύτιμο βοηθό και συμπαραστάτη το αστικό κράτος. Κυβέρνηση και υπουργεία, τοπική & περιφερειακή διοίκηση, δημόσιες υπηρεσίες, συχνά ακόμα και η δικαιοσύνη, είτε με τους νόμους που ψηφίζουν είτε χωρίς αυτούς, λειτούργησαν προς όφελός τους και συνεχίζουν και σήμερα να το κάνουν.  Στο Εθνικό Σχέδιο της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για τη Διαχείριση των Επικίνδυνων Αποβλήτων (ΕΣΔΕΑ – Φλεβάρης 2016), βιομηχανικών στο τεράστιο μέρος τους, υπεράνω όλων προτάσσονται τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Ποτέ δε λειτούργησε ουσιαστικά η συνειδητά υποστελεχωμένη Επιθεώρηση Περιβάλλοντος, οι δήμοι έχουν χρηματοδοτήσει «επιστημονικές» μελέτες που κατέληγαν στο αστείο συμπέρασμα ότι «μάλλον το εξασθενές χρώμιο υπήρχε πάντα στο υπέδαφος της περιοχής» αποκρύπτοντας επιστημονικά ευρήματα που τεκμηριώνουν τη ρύπανση στην περιοχή, η Περιφέρεια ακολουθώντας τους προκατόχους της -ακόμα και σήμερα- επιμένει να μη δημοσιοποιεί τα ευρήματα σχετικών ερευνών, ενώ δεκάδες δικαστήρια έχουν αθωώσει τους βιομήχανους λόγω «έλλειψης» στοιχείων….

Η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης:  «ο ρυπαίνων πληρώνει» πρακτικά σημαίνει ανυπαρξία ελεγκτικού μηχανισμού και συνέχιση της ρύπανσης. Στην πράξη οδηγεί στο ότι οι βιομήχανοι ελέγχουν τον ίδιο τους τον εαυτό για το…αν ρυπαίνουν.
Η πολυδιαφημισμένη «πρωτοβουλία» της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας που στηρίζεται από την κυβέρνηση, περί «ολοκληρωμένης παρέμβασης για την περιβαλλοντική εξυγίανση και ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής του Ασωπού», κινείται στην ίδια κατεύθυνση με την μέχρι σήμερα πολιτική. Δηλαδή την πολιτική που γέννησε, γιγάντωσε για δεκαετίες και προσπάθησε να κρύψει το πρόβλημα…
Το προτεινόμενο σχέδιο προβλέπει την άμεση συνεργασία Υπουργείου, Περιφέρειας, Δήμου και τοπικού Συνδέσμου Βιομηχάνων για μια σειρά ενεργειών σε τρεις άξονες, το περιβάλλον, τη δημόσια υγεία και την επιχειρηματικότητα.

Όσον αφορά το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία, η πρόταση ακολουθεί την πεπατημένη οδό των τελευταίων χρόνων: λόγια, φιέστες και φωτογραφίες… Αυτοί που κάποτε έλεγαν χοντροκομμένα: «δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα»,τώρα πέρασαν στο…ραφιναρισμένο «χρηματοδοτούμε μελέτες για να εντοπίσουμε το πρόβλημα».
Εκεί που συγκεντρώνεται πραγματικά όλος ο σχεδιασμός και όλο το άγχος τους είναι στον άξονα της επιχειρηματικότητας και όχι τυχαία… Επιδιώκεται άμεσα η δημιουργία «ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗΣ» στη βιομηχανική ζώνη γύρω από τον οικισμό των Οινοφύτων. Σε αυτή την κατεύθυνση παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων Στερεάς Ελλάδας και συγκεκριμένοι μονοπωλιακοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

-       Στο όνομα της εξυγίανσης, ένα μόνο μέρος της βιομηχανικής ζώνης της περιοχής, συγκεκριμένα αυτό που περικλείει τον οικισμό των Οινοφύτων, θα χωροθετηθεί ως οργανωμένη βιομηχανική περιοχή. 
-       Ποιος θα εγγυηθεί πως θα σταματήσει η ρύπανση; Η συγκεκριμένη περιοχή θα λειτουργεί υπό τον έλεγχο μίας Ανώνυμης Εταιρείας, στην οποία θα συμμετέχουν η τοπική διοίκηση μαζί με τους βιομηχάνους !!!!. Ο νέος φορέας θα αποφασίζει τι είδους μονάδες θα λειτουργούν και με ποιους όρους με κριτήριο το κέρδος.
-       Με τον τρόπο αυτό θα λυθούν και κάποια χρόνια αιτήματα των βιομηχάνων που έχουν να κάνουν με την πρόσβαση, τα δίκτυα, την δυνατότητα να αναπτυχθεί η παραγωγική δραστηριότητα και να δημιουργηθούν επεκτάσεις.
-       Αντί για σχεδιασμό απορρύπανσης, η κυβερνητική εξαγγελία για δημιουργία βιομηχανικής μονάδας επεξεργασίας αποβλήτων  πρέπει να σημάνει συναγερμό: Απόβλητα από που;  

Επί της ουσίας, το αστικό κράτος αντί να υποχρεώσει τους καπιταλιστές βιομήχανους να σταματήσουν να ρυπαίνουν και να πληρώσουν (ποινικά και οικονομικά) για την προστασία των εργαζομένων, των κατοίκων και του περιβάλλοντος, αξιοποιούν το τεράστιο πρόβλημα για να στήσουν μία μπίζνα εκατομμυρίων. Οι βιομήχανοι θα χρηματοδοτηθούν κιόλας, ώστε να βελτιωθεί η εικόνα τους, να προωθηθούν εγκαταστάσεις και υποδομές κρίσιμες για την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία τους, να μετατρέψουν την διαχείριση των αποβλήτων σε νέα μπίζνα εκατομμυρίων.
Για το αν και πώς θα πάψει η περιοχή να υφίσταται τη ρύπανση, αλλά και για το πώς θα πάψει η επιβάρυνση των εργαζομένων και των κατοίκων δεν λαμβάνεται κανένα ουσιαστικό μέτρο. Άλλωστε, ακόμη και αυτά τα όρια του έντονα καρκινογόνου εξασθενούς χρωμίου στο πόσιμο νερό αρνούνται να τα θεσμοθετήσουν ξεχωριστά από το τρισθενές χρώμιο, διατηρώντας ελέω Ευρωπαϊκής Ένωσης το όριο του συνολικού χρωμίου στο εγκληματικό 50 μικρογραμμάρια ανά λίτρο. Οι επιπτώσεις αυτής της πολιτικής φαίνονται ήδη στη ζωή και την υγεία των εργαζομένων και των κατοίκων και θα φανεί ακόμη περισσότερο στις επόμενες γενιές, αν δεν αντεπιτεθούμε!
Λύση ουσιαστική και ολοκληρωμένη δε μπορεί να υπάρξει για όσο καιρό η οικονομία και η παραγωγή λειτουργούν για το «δίκιο» και το συμφέρον του καπιταλιστή-βιομήχανου, σε βάρος των αναγκών και των ζωών δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων και κατοίκων!  Στον καπιταλισμό, περιβάλλον και άνθρωποι είναι πόροι για εκμετάλλευση...

Η εξέλιξη είναι σοβαρή και πρέπει να απασχολήσει τους εργάτες, τους αγρότες, συνολικά  τους κατοίκους της περιοχής. Διεκδικούμε από την κρατική και τοπική διοίκηση, στη βάση της κάλυψης των αναγκών μας:

·           Άμεση δημοσιοποίηση από την Κυβέρνηση των (γνωστών στις Υπηρεσίες) σημείων υπέργειας και υπόγειας διάθεσης βιομηχανικών αποβλήτων εντός και εκτός εργοστασίων, των σημείων συγκέντρωσης επικίνδυνων χημικών στοιχείων στο υπέδαφος της περιοχής (που χαρακτηρίζονται παραπλανητικά «ιστορικά αποθηκευμένα απόβλητα»), όπως και των εργοστασίων της περιοχής που χρησιμοποιούν στην παραγωγή τους  πρώτες ύλες που περιέχουν εξασθενές χρώμιο και άλλες επικίνδυνες ουσίες.
·           Άμεση απομάκρυνση και ασφαλή διάθεση των επικινδύνων αποβλήτων από τις χωματερές των εργοστασίων και αποκατάσταση των ρυπασμένων χώρων με ευθύνη του κράτους και αποκλειστική οικονομική επιβάρυνση του μεγάλου κεφαλαίου.
·           Λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων και των κατοίκων, την πρόληψη ατυχημάτων μεγάλης έκτασης και την προστασία του περιβάλλοντος, με ουσιαστικό έλεγχο της εργοδοτικής ευθύνης από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους.
·           Επιβολή αυστηρών μέτρων για την εξασφάλιση του ελέγχου των αποβλήτων, της επεξεργασίας και της ασφαλούς μεταφοράς τους, αντιμετώπιση κάθε είδους παραβίασης. Επανεξέταση των αδειών λειτουργίας των βιομηχανιών με κριτήριο την προστασία των εργαζομένων και των κατοίκων της περιοχής.
·           Πλήρης στελέχωση (σε προσωπικό και μέσα) των Υπηρεσιών Επιθεώρησης Περιβάλλοντος, των Επιθεωρήσεων Ασφάλειας και Υγείας και των Επιθεωρήσεων Μεταλλείων.
·           Θεσμοθέτηση μεθοδολογιών και προδιαγραφών, επιστημονική έρευνα με κριτήριο την εγγενή ασφάλεια και την προσαρμογή του εργασιακού και ευρύτερου περιβάλλοντος στις ανάγκες των εργαζομένων και του λαού.
·           Παροχή καθαρού νερού στην περιοχή των Οινοφύτων και όσων ακόμα επιβαρύνονται απ’ τη βιομηχανική ρύπανση του Ασωπού για όλες τις χρήσεις χωρίς οικονομική επιβάρυνση για τα λαϊκά στρώματα (κάτοικοι, εργαζόμενοι, φτωχοί αγρότες). Όχι στην εμπορευματοποίηση του νερού. Η πρόσβαση σε άφθονο καθαρό νερό, είναι λαϊκό δικαίωμα, όχι εμπόρευμα.
·           Μέτρα αποκατάστασης του υδροφόρου ορίζοντα της ευρύτερης περιοχής με ευθύνη του κράτους και με μετατόπιση του οικονομικού βάρους  στο κεφάλαιο.
·           Απόσυρση του Χωροταξικού Σχεδίου για τη Βιομηχανία. Χωροταξικός σχεδιασμός με γνώμονα και κριτήριο τις εργατικές λαϊκές ανάγκες. 
·           Απόλυτη απαγόρευση της εισαγωγής αποβλήτων προς επεξεργασία στην περιοχή και την χώρα.  ΟΧΙ στο εργοστάσιο επεξεργασίας αποβλήτων που θα εισάγει απόβλητα.


29/6/2017
ΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ
ΣΟΦΙΑ ΝΤΟΥΡΟΥ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΚΟΠΟΥΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: