Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2015

Δημήτρης Κουτσούμπας: Το ΚΚΕ είναι πιθανό να αναδειχθεί τρίτη δύναμη

Αισιόδοξος για το αποτέλεσμα των εκλογών εμφανίστηκε ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, σε σημερινή του συνέντευξη.
Μιλώντας στην «Εφημερίδα των Συντακτών, αναφέρει ότι στόχος του ΚΚΕ στις εκλογές είναι να βγει πολύ πιο δυνατό σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις και επεσήμανε ότι υπάρχει πιθανότητα το ΚΚΕ να αναδειχτεί τρίτη δύναμη.
Καυστικές ωστόσο ήταν και οι δηλώσεις του για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, αφού σε ερώτηση αν θα έπαιρνε μέρος σε debate με τον κ. Τσίπρα, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ είπε ότι «τα debate έχουν καταντήσει να είναι η αποθέωση του ευτελισμού του διαλόγου, του προβληματισμού, της πολιτικής αντιπαράθεσης. Κάτι ξέρει περί αυτού και ο κ. Τσίπρας».
Οσο για τις προϋποθέσεις συμμετοχής, ενός κομμουνιστικού κόμματος σε κυβέρνηση, σε συνθήκες καπιταλισμού, ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι η ιστορική πείρα στην Ελλάδα και στην Ευρώπη έχει δείξει πως όπου συνέβη αυτό, είχε αρνητικές επιπτώσεις στον προσανατολισμό του εργατικού-λαϊκού κινήματος και οδήγησε στην διάλυση ή μετάλλαξη των ΚΚ και την υλοποίηση αντιλαϊκών ευρωενωσιακών πολιτικών, ανεξαρτήτως των αρχικών τους προθέσεων.
Αναφορικά με το μέλλον της Ευρωζώνης, ο κ. Κουτσούμπας επεσήμανε ότι είναι αβέβαιο και «εξαρτάται από την πορεία των αντιθέσεων στην σκληρό πυρήνα της, από τις πιέσεις της Γαλλίας και της Ιταλίας, με τη στήριξη των ΗΠΑ, προς τη Γερμανία και τόνισε ότι «η κυβερνητική αλλαγή στη Ελλάδα μπορεί να αξιοποιηθεί στο πλαίσιο αυτής της διαπάλης».
Tαυτόχρονα τόνισε ότι «τα εναλλακτικά σενάρια έχουν ως κοινό παρανομαστή τις μόνιμες θυσίες στο βωμό της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων, του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης».
Στην ερώτηση αν μία χώρα μπορεί να φύγει από το ευρώ αλλά να παραμείνει στην ΕΕ, απάντησε ότι ήδη έχουν κατατεθεί εναλλακτικές προτάσεις για ΕΕ πολλών ταχυτήτων, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι οι αντιλαϊκές πολιτικές εφαρμόζονται σε όλα τα κράτη-μέλη της Ένωσης.
Οσο για την περίπτωση αλλαγής των πολιτικών συσχετισμών στην Γερμανία, και πόσο θα μπορούσε αυτή να επιφέρει αλλαγή της στάσης του Βερολίνου απέναντι στην Ευρώπη, ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι «η στάση της Γερμανίας δεν διαμορφώνεται από τους πολιτικούς συσχετισμούς και τις συνθέσεις των κυβερνήσεων συνεργασίας της, αλλά από τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων στον ανταγωνισμό τους και εκτός της Ευρώπης και διεθνώς με ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα κτλ».
«Όπως δείχνουν τα παραδείγματα των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας μια μεταβολή προς πιο επεκτατική διαχείριση δεν συνιστά φιλολαϊκή πολιτική. Εξάλλου δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στην κεντρική γερμανική κυβέρνηση μετέχουν και οι δυο βασικοί πυλώνες του αστικού πολιτικού συστήματος, οι χριστιανοδημοκράτες και οι σοσιαλδημοκράτες» κατέληξε ο κ Κουτσούμπας.
Πηγή: Κουτσούμπας: Το ΚΚΕ είναι πιθανό να αναδειχθεί τρίτη δύναμη | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/186235/koytsoympas-kke-einai-pithano-na-anadeihthei-triti-dynami#ixzz3ORrJzxvT

Δεν υπάρχουν σχόλια: